Bilge'nin Soruları ve Cevaplar

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bilge'nin Soruları ve Cevaplar
küçük kadınlardaki bilgenin yazdığı yazılar lady godiva kimdir bilgenin anlamı insanın hayatı boyunca hiç büyümeyen organı hangisidir
Melekler buraya soruları rahat takip edebilmek için cevaplarıyla birlikte sorduğum soruları koyacağım yorumlarınızı diğer konuya yazınız. Oradan ne sorduğumu takip etmek çok zaman alıyor. O yüzden bir arada olmasını istedim :)

1. İnsanın doğumundan ölümüne kadar hiç büyümeyen organı neresidir?

Gözbebeği

2. Hrıstiyanlığın İslamiyeti olarak adlandırılan, birçok yönden Müslümanlara benzeyen, poligamist hayatı benimsemiş Hristiyan mezhebinin adı nedir?

Mormonlar

3. Amerika Birleşik Devletlerinde WASP (Beyaz Anglo-Sakson Protestan) insanlar dışındaki herkesi potansiyel tehdit olarak algılayan, zencilere ve yahudilere çeşitli saldırılarda bulunan ve Amerikan tarihinde içinde ünlü insanların da yer aldığı tarihi örgütün adı nedir?

Ku Klux Klan

4. Godiva çikolatalarının amblemi atın üzerinde çıplak bir kadın resmidir. Bu amblemin kaynağı ise: 1057 yılında bugünkü İngiltere'nin hakimi olan kral bir kentin halkına çok ağır yeni vergiler salınacağını bildirir. Karısı buna karşı çıkar yani Lady Godiva, böyle birşey yaparsa kenti çırılçıplak dolaşacağını söyler. Kral bunu dinlemez ve Lady Godiva da kenti çırılçıplak olarak bir atın üzerinde dolaşır ama önceden kente haber salıp halkın evlerinin perdelerini kapatmasını ister... Lady Godiva'nın kocası kimdir ve Lady Godiva hangi kentin halkına bu haberi salmıştır?

Kocası Mercia Dükü Leofric'tir ve vergi salınacağı söylenen kent de Coventry'dir

5. Stanley Kubrick tarafından 1971'de filme çekilen "Otomatik Portakal" adlı roman yazar Anthony Burgess'e aittir. "İyi ya da kötü nedir?", "İnsan özgür iradesiyle kaderini seçebilir mi?" gibi soruların yanıtlarını kurcalarken, şiddet dolu sahnelere Beethoven'ın, Mozart'ın eşlik ettiği bir eserdir... Kitaba adını veren isim "Uqueer as as clockwork orange" deyiminden gelir. Bu deyiş, olabilecek en yüksek derecede gariplikleri barındıran kişi anlamına geliyor. Yazar bu deyimi hangi dilden/alt dilden almıştır?

Cockney- İngiliz Argosu
 
Ce: Bilge'nin Soruları ve Cevaplar

6. Ünlü mitolojik efsane Odysseus'un Ithaca'da iki tane çobanı vardır. Bunlardan biri sadık domuz çobanıdır, Telemachus'la ilgilenir ve Odysseus Truva'dan döndüğünde ilk ona görünür. Diğer çoban ise keçi çobanıdır ancak Penelope'un arsız talipleriyle iş birliği yaparak, dilenci kılığında eve dönen Odysseus'un yanına bulunan domuz çobanını aşağılamıştır. Odysseus taliplerle savaştığı sırada yakalanır ve öldürülür. Sizlerden istediğim bu çobanların adları

Melanthios keçi çobanı Eumaios da sadık domuz çobanıdır


7. Nathaniel Hawthorne'un The Scarlet Letter adlı eserinde Hester karakteri Puriten toplum tarafından işlediği bir günah nedeniyle cezalandırılmıştır. Ancak onun cezası toplumun kendi kendini de sorgulamasını ve dürüstlüğün günahların cezalandırılmasından çok öte bir erdem olduğunu tartışmaya açan bir olguyu yaratması anlamına gelir. Hester'ın işlediği günah neydi ve nasıl cezalandırıldı?

Kızıl bir A harfi (Adultery=Zina demek, bu günahın baş harfi olan A'yı taşımak zorunda bırakılır)

8. Neurolinguistics'de önemli bir kavramdır, beynin sol bölümüne gelen bir hasar sonucu oluşur. Kişinin konuşma yetisinde sorun oluşur, anlamda algılama sorun teşkil etmese de akıcı bir konuşma görülmez. Yani spontan konuşma dediğimiz kavram sıkıntılıdır. Bunun yerine telegrafik olarak adlandırılan bir konuşma biçimi görülür. Bu bozukluğun adı nedir?

Broca Afazisi


9. Dünya üzerinde insanların çeşitli korkuları vardır. Bazıları saplantı seviyesine gelir ve psikolojik olarak terimlerle ifade edilir. Aşağıda verdiğim korkuların teknik terimleri nedir?Gece korkusu (geceden korkma)Cezalandırılma korkusu Koku korkusu (kokulardan/koklama duyusundan korkma)

Noctiphobia (noktifobi) gece korkusu
Mastigophobia (mastigofobi) cezalandırılma korkusu
KOKU korkusu Olfactophobia (olfaktofobi) veya Osmophobia (osmofobi) olacaktı.


10. Sorduğum kelime: İslam din biliminde peygamberlerin, hükümdarların, halifelerin hayat hikayesini anlatır, kelime anlamı hayat tarzı demektir. Karşıt anlamı suret'tir. Hadis kitaplarında bu kelime ayrı bir bölümdür, fıkıh kitaplarında da bu başlık yer alır. Bu kelime nedir?

Siyer
 
Ce: Bilge'nin Soruları ve Cevaplar

11. Yıl ile mevsimlerin uzunluğunu hesapladı:
Kilit ve anahtarı buldu:
Gölgelerinden piramitlerin yüksekliğini hesapladı:
Atom sözcüğünü bugüne en yakın biçimiyle ilk kez kullandı:

Kimlerdir bu İyonyalılar?

Yıl ile mevsimlerin uzunluğunu hesapladı: Anaksimandres
Kilit ve anahtarı buldu: Teodorus
Gölgelerinden piramitlerin yüksekliğini hesapladı: Thales
Atom sözcüğünü bugüne en yakın biçimiyle ilk kez kullandı: Demokritos

12. Minos Tarihinin kronolojik olarak dökümü yapıldığında tarih dönemleri çeşitli devirlere ve alt başlıklara ayrılır. Bu alt başlıklar çeşitli harf kısaltmalarıyla gösterilir. Verdiğim kısaltma devirler hangi dönemlerin alt başlıklarıdır? (Dönemlerin terimsel isimlerini soruyorum)
OMIIIB,
OMIB,
EMII,
GMIIIC

OMIIIB, Neopalatial (yeni saray dönem)
OMIB, Protopalatial (eski saray dönemi)
EMII, Prepalatial (saray öncesi dönem)
GMIIIC Postpalatial (son saray dönemi)


13. Bilimde ve matematikte olduğu kadar, sanatta ve edebiyatta da önem arz eder. En son Da Vinci'nin Şifresi adlı kitapta da konu olmuştur. Bu matematiksel olguyu sanatta en iyi kullananın Leonardo Da Vinci olduğu bilinmektedir. Doğanın da temel yapı taşı olduğu söylenir. Bu olgunun Fibonacci Dizimi'nden türetildiği ve doğada aslında her yerde varolduğu ifade edilir. Bu matematiksel olgunun adı nedir?

Phi Sayısı (PHI Sayısı doğada "Altın Oran" olarak da geçer. 1.618 sayısı PHI sayısıdır ve doğada hemen hemen her yerde vardır. Mesela dünyadaki herhangi bir arı kovanında yaşayan dişi arıların sayısını erkek arıların sayısına böldüğünüzde 1.618 çıkar. Ayçiçeği çekirdekleri zıt spirallerle büyürler. Her birinin çapının diğerine oranı 1.618'dir. Omzunuzdan parmak uçlarınıza kadar olan mesafeyi ölçüp bunu dirseğinizden parmak uçlarınıza kadar olan mesafeye böldüğünüzde yine karşınıza PHI sayısı çıkacaktır.)


14. Vitruvius Adamı, Leonardo Da Vinci'nin ünlü çıplak erkeğini gösteren soluk sarı bir parşömendir. Demin sorduğum Altın Oran kullanılarak yapılmış bir şaheserdir. Sizlere sorum şu; Da Vinci'nin bu şaheserinin adı nereden gelmektedir? Vitruvius isminin kaynağı nedir? Da Vinci bu ismi hangi eser nedeniyle kimden esinlenerek koymuştur?

Leonardo da Vinci bu ismi De Architectura metninde Altın Oran'ı öven Romalı muhteşem mimar Marcus Vitrivius'dan almıştır.


15. Daktilolar 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. İlk zamanlarında çok rağbet görmeseler bile sonraları yazın dünyasının en önemli aletlerinden biri olmuştur. Benim sorum pedallı daktilolar piyasaya çıktıktan sonra bunlardan birini alarak roman yazan bir yazarla ilgili. Bu yazar daktiloyla romanını yazarak yayınevine veren ilk kişidir. Bu kişi kimdir?

Eliphanet Remington ile Christopher Sholes birlikte ortaya çıkarırlar ilk pedallı daktiloyu. 1874 yılında piyasaya Remington markasıyla çıkar (bu işteki yatırımcı Remington, yaratıcı Sholes'tir) ancak rağbet görmez. Mark Twain bu makinelerden alarak romanını daktilo ile yazarak yayınevine veren ilk yazar olur.
 
Ce: Bilge'nin Soruları ve Cevaplar

16. Güney İtalya'daki Sicilya bölgesini Fransızlar 1282'de işgal ederler. Bu işgal karşısında halk gizli bir yeraltı örgütü kurar. Bağımsızlıkları için savaşan bu insanların sloganı şu şekildedir: "İtalya Fransa'ya Ölüm Diye Bağırıyor"... Ama sloganın İtalyancası bizi asıl ilgilendiren kısım. Topraklarını işgalden kurtarmak uğruna yaşamlarını veren Sicilyalıların kurmuş oldukları örgüt, slogandaki sözcüklerin başharflerinden alır adını...Sorum şu; bu örgütün İtalyanca sloganı neydi ve başharfler hangi ismi oluşturuyordu?

Morte Alla Francia Italia Aneta à MAFIA


17. Yapılan çalışmalar bayrağın ilk kez Çin'de kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Bu bayrakların amacı ordunun değişik bölümlerini birbirinden ayırmaktır. Avrupa'da ise bayrak ilk kez Romalı süvari birlikleri tarafından kullanılır. Sorum şu: Kare şeklindeki bayrakları olan bu Romalı birliklere ne ad verilir? Bir de bayrakları inceleyen bilim dalının adı nedir?

Kare şeklinde bayrağı olan birliklere Vexillum denir, zaten bayrakları inceleyen bilim dalı da adını buradan alır; Vexillology.


18. Fırtınalı dönemlerde, yetmiş ve seksen derece enlemleri arasında gökyüzü kırmızımsı rengini alır. Aurora adı verilen bu doğa olayı boyunca gökyüzünün farklı renkler aldığını, kırmızıya döndüğünü biliriz. Osmanlı Devletindeki ilim adamları da bu olayı gözlemlemiş (topraklar genişken tabi) ve ona bir isim vermişlerdir. Sorum şu: Osmanlının Aurora olayına verdiği isim nedir?

Fecr-i Şimali


19. Rakamları sayarken daha doğrusu saymayı öğrenirken ilk önce parmaklarımızı kullanırız... Bir-iki-üç... Bu sayma işlemini yaparken parmaklarımızın adlarına ise hiç dikkat etmeyiz. Herkes bir tek baş parmağı bilir onun adı Baş'tır. Peki ya diğerlerinin? Serçe parmağının, yüzük parmağının... hepsinin isimleri var aslında... Nedir peki bu isimler?

Serçe parmağının adı: PIR
Yüzük parmağının adı: EKKİ
Orta parmağın adı: UÇ
İşaret parmağının adı: DÜRT
Ve sondaki parmak: BAŞ


20. Resimde Ekspresyonist akımı Türkiye'ye getirmiştir. Güzel Sanatlar Akademisi'nin açılması fikrini ortaya atmış ve bu konuda çok çaba göstermiştir. Bu kişi kadın ressamların katıldığı ilk sergiyi de açan kişidir. Hatta düzenlediği karma bir sergide ilk defa çıplak bir kadın tablosuna (Nü) yer vermiştir. Paris Güzel Sanatlar Akademisi mezunudur ve resmin Nobel'i sayılan "Frix de Rene Ödülü"nün sahibidir. Osmanlı sarayında Başressamlık yapmıştır.Sorum şu: Bu ressam kimdir? Daha da önemlisi resim sanatına kazandırdığı kuram hangisidir? (Bir kuramı ilk kez geliştirerek kullanmıştır)

Şeker Ahmet Paşa
Kuramı: Bu ressamımız "uzaktaki bir cismin yakına gelmesi" kuramını keşfeden ve bunu resimde ilk uygulayan kişidir. Kuramın cevabı bu olacaktır.
 
Ce: Bilge'nin Soruları ve Cevaplar

21. Edith Piaf, Paul Eluard, Alfred de Musset gibi ünlülerin mezarlarının bulunduğu şehir ve o ünlü mezarlığın adını soruyorum.

Pere (Papaz) La Chaise Mezarlığı PARİS

22. Franz Kafka'nın Kayıp (Der Verschollene) adlı romanında Avrupa'dan Yeni dünyaya göç eden insanların bir yandan dillerini değiştirirken bir yandan kopamadıkları özleriyle tuhaf bir şekilde yabancılaştıkları bir yaşamı anlatır. Bu romandaki Karl karakterinin gözünden olan biteni izleriz... Sizlere sorum şu bu romanda Karl Amerika'ya ilk geldiğinde hangi şehre geldi ve o şehirde ilk karşılaştığı akrabası kimdi?

New York – Dayısı

23. Haiku beş yüz yıllık bir Japon şiir geleneğidir. Üç mısralık şiirlerdir ancak Japon sadeliği ve bilgeliği içinde bu üç mısra çok derin manalar taşır. Haiku 3 mısra ve 17 japon karakterinden oluşmalıdır. Ayrıca bu 17 hecenin mısralara dağılımı 5-7-5 olmalıdır; çünkü, bu dağılım haikunun dinleyici ile en etkin etkileşimi gerçekleştirir. Haiku an'lara hükmeder, üç mısralık bir anlatımla size hayatı, kendinizi, çevrenizi, doğayı anlatır, size kalan o an'ı fark etmektir. Size sorum şu:Bu sade üç mısralık Haiku şiiri Japon edebiyatında düzyazıyla birleşince yine Japonlara özgü bir tarz oluşmaktadır. Bu tarzın terimsel adı nedir?

Haibun


24. Mısır firavunlarının içinde koyu tenli olanlar da vardı. Bu koyu tenli firavunlar Nübye firavunlarıydı. Bunların en önemlilerinden biri İÖ 730 yılında Mısır'ı işgal etmeyi kafasına koyan Piye adındaki Nübyeli bir adamdı. 35 yıl süren bir hükümdarlık yaşadı. Hem Nübye'nin hem de Mısır'ın yani iki ülkenin efendisi olduğunu gösteren ünlü bir taç takardı. Karnak'a diktirdiği pembe granit heykelde, Kuş Ülkesi stilindeki tacının üzerinde bu efendiliğin meşruluğunu simgeleyen bir sembol ile betimlenmişti.Sorum şu:İki ülkenin efendiliğini gösteren bu tacın simgesi neydi? Sembolün adı ve özelliği neydi?

Nübyeli Firavun Piye'nin Kuş Ülkesi stilindeki tacının üzerinde İki Ülkenin efendisi olduğunun meşruluğunu simgeleyen çifte "URAEUS" yani iki kobra yılanı vardı.


25. Kardeşkanı ağaçlarının özünün kırmızı olduğu ve kızıl reçine olarak kullanıldığı, bembeyaz kumsallarında hiç ayak izi olmayan ve kireçtaşı mağaralarında mevsimlik çobanların yaşadığı bir yerden bahsediyorum. Burası tuhaf canlılar için o kadar zengin ki, ona Hint Okyanusunun Galapagos'u diyorlar. Nadir endemik türler açısından da yeryüzündeki ilk on ada arasında. Yabancıların - şimdiye dek- neredeyse hiç görmediği ve değiştiremediği bir yer. Sorum şu: Bu adanın adı nedir?

Sokotra Adası - Yemen
 
Geri
Üst