Bilgisayar Alırken Dikkat

KızılÖtesi

Aktif Üye
Üye
Bilgisayar Alırken Dikkat
İnternetin ülkemizde daha çok yayılmasıyla beraber artık bilgisayarlar yaşamımızda olmazsa olmazlar arasına girmiştir..İşte,evde,okulda,oyun oynarken,ders çalışırken kısacası heryerde bilgisayar kullanmak durumundayız..
Peki ihtiyaçlarımız doğrultusunda bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz? Neleri göz önünde bulundurup neleri ikinci planda bırakmalıyız?İşte bu yazımda turkeyforum kullanıcılarına elimden geldiğince bu konuda yardım etmeye çalışacağım..

ANAKART ALIRKEN ÇOK DİKKAT ETMELİYİZ..
Anakartı kısaca tanımlamak gerekirse bütün bilgisayar parçalarının üzerine bağlandığı,üzerindeki parçaların birbiri ile bağlantısının sağlandığı yerdir."ANA" kelimesi bence çok uygundur.Sistem upgradelerinde sürekli duyduğunuz şeyler kuşkusuz Ram ve Cpu lardır.Bana kalırsa Anakartlarda en az Ram ve Cpu kadar önemlidir.O yüzden Anakart'ınızı ucuz seçmek yerine mümkün olduğu kadar iyi olanını seçmenizi tavsiye ederim.Piyasada şuan itibari ile lider Anakart firmalarına örnek olarak Asus, MSI, Gigabyte, Abit, Chaintech firmalarını sayabiliriz.Genel anlamda kullanıclar Gigabyte markasını tercih etmektedir(bende dahil).Nedenine gelince Gigabyte'ın sağlamış olduğu garanti ve verdikleri destektir.Aldığınız anakartın gerekli olan Bios ve Son güncel Driverlarına kendi web sitelerinden yine verdikleri yönergeler doğrulrusunda ulaşabilir ve gerekli güncellemeleri yapabilirsiniz..

HDD (HARD DİSK DRİVE)
Bilgisayaranızına yüklediğiniz herşeyi bu birimde barındırırsınız.Kısaca depo diyebiliriz.Eğer Oyun,müzik,film gibi arşiv oluşturmayı seviyorsanız kesinlikle büyük bir Hdd tavsiye ederim.HDD konusunda da birçok önde gelen firma vardır.Samsung,Seagate.. örnek olarak gösterilebilir.Hem hız hem sessiz çalışma hemde garanti bakımından Seagate tavsiye ederim.SATA 2 tavsiyemdir.Tabi yine Anakart seçiminde SATA 2 desteklemesine dikkat ediniz..


CPU (İŞLEMCİ) Seçimi

Cpu (Central Processing Unit) 'lar bilgisayarın en önemli parçasıdır diyebiliriz..Bilgisayarınızda yapmış olduğunuz tüm hareketler Cpu sayesinde gerçekleşir.Klavye tuşlarından mouse hareketlerine kadar herşey işlemcinizin kontrolu altındadır.Genel anlamda Bilgisayarınızın hızını belirleyen parçadır diyebiliriz.Bilgisayar almaya karar veren kullanıcıların karşılaştırma olarak yaptığı ilk şey şüphesiz işlemcidir.Sizler de sıkça karşılaşmışsınızdır konuşamalara..En iddaalı ve sürekli yarış halinde olan iki firma vardır. AMD-İntel..


Ram alırken..
İşlemciden sonra Bilgisayarınızın hızına en çok etki eden parçalar şüphesiz ki ram'lardır.Peki ram alırken nelere dikkat etmelisiniz? Ram alırken ilk başta dikkat etmeniz gereken şey Anakart ile uyumdur.Şuanda DDR3 ramlar şüphesiz ki en mükemmel olanıdır. Anakartınız için uygun Ram'i seçtikten sonra piyasada duyduğunuz Marka mı ? Oem mi? sorusu sizin kafanızı karıştırabilir.Kingston firması ömür boyu garanti vermesiyle bu alanda ilk farklılığı yaratan firmalardır.İlk başta ömürboyu sizi cezbetse de bir ram'in ortalama kullanım süresi 3 yıl olarak düşünüldüğünde Ömürboyu biraz havada kalıyor Ama Kingston firmasının bu ömür boyu garanti vermesi şüphesiz ki ürettiği malzemelere son derece güvenmesidir Ama alacağınız Oem ram'larda 2-3 yıl gibi bir sürede bozulma ihtimalleri düşüktür.Burada tercih tamamiyle size ve bütçenize kalmıştır.
DDR ramlar hakkında daha geniş bilgi

Ekran kartı alırken nelere dikkat etmeli?
Eğer sisteminizi oyun için kurmayı düşünüyorsanız ya da çizim ve resim programları ile uğraşıyorsanız yüksek verim alabilmek için iyi bir ekran kartı seçmelisiniz.Ekran kartı alırken ramlardaki gibi kullanılan 128 mb veya 256 mb sizin için ölçü teşkil etmemeli..Ekran kartı seçerken bellek arayüzlerine bakmalısınız.Mesela 256MB ATI Radeon 9250 Ekran Kartı ile 256MB ATI Radeon X850 XT (PCI-E) Vivo her ikisde 256 Mb ATI olmasına rağmen PCI-E olan 256 bit diğeri 64 bit'tir.Buda inanılmaz bir farktır.Tabi PCI-E ekran kartı için anakartınızında PCI-E destekli bir Anakart olması gerekir..

OPTİK OKUYUCU
Cd,DVD okuma ve yazma birimleridir.Buradaki hangi sürücüyü seçeceğiniz sizin tercihinize kalmış.Philips,Samsung,LG gibi devler bu konuda yarış içindedirler ve herbirinin ürettiği Optik okuyucu sın derece kalitelidir.Dvd-rw ler günümüzde hem kullanım hemde fiyat açısından çok ideal konumdadır.

LCD ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKNLER
LCD alırken bir özelliğe değil birkaç özelliğe çok dikkat etmelisiniz.Kısaca bahsedecek olursak;
-Ölü pixel var mı?
-Tepkime süresi en düşük olanı
-Kontrsat,parlaklık ve çözünürlüğü en yüksek olanı
-Görüş açısında en iyi yüksekliği vereni
şeklinde basitçe sıralayabiliriz.
Konu hakkında geniş bilgi edinmek için aşağıdaki yazımdan faydalanabilirsiniz.

PSU (power supply) ALIRKEN AMAN DİKKAT
Belkide Bilgisayarımızın tüm elektriğini sağlayan birim olduğu için bu konuda en az diğerleri kadar dikkat etmeliyiz.Zira seçeceğiniz ucuz,markasız bir PSU binlerce YTL 'lik sisteminizi çöpe atmak demek olabilir. PSU alırken yapılan en büyük yanlış özellikle Oem ürünlerde arkalarında yazan Watt değerlerine inanmaktır.Bunlar gerçeği yansıtmamaktadır.Güçlü bir sistem kurduysanız en az 400 watt'lık bir psu almalısınız.
NOT:EĞER 8800gt gibi bir ekran kartı alacaksanız 550 Watt tavsiye edilmektedir.
 
Geri
Üst