Bir Osmanlı açıkhava müzesi: Cumalıkızık Köyü

M

Monera

Forum Okuru
Bir Osmanlı açıkhava müzesi: Cumalıkızık Köyü
Bir Osmanlı açıkhava müzesi: Cumalıkızık Köyü
Osmanlıların Bursa civarına yerleşmeye başladıkları yıllarda kurulmuş 700 yıllık bir vakıf köyü burası.
TdKaadI3W10.jpg

Cumalıkızık evleri, 300 yıl önceden kalma. Yıllar içerisinde birçok şekil değiştirmiş evler
pdnKdaJF37y.jpg
ve 2000'deki restorasyonla bu halini almış.
Cumalıkızık sokaklarından doğal kaynak suları akıyor ve bu suların yukarıdan yapılan bir ayarlamayla farklı sokaklardan geçmesi sağlanıyor. Ancak bu sayede Cumalıkızık sokakları dar olmasına rağmen sürekli temiz ve ferah.
TednaeBsWEm.jpg

Buradan mevsimine göre ahududu, böğürtlen ve kızılcık alabilir, çeşit çeşit reçellerden alıp evinize götürebilirsiniz.
Cumalıkızık köyü, tarihi dokusunu bu güne kadar korumuş ve Osmanlı erken döneminin kırsal sivil mimarisinin eşsiz örneklerini bağrında taşımakta. Cumalıkızık evleri, 300 yıl önceden kalma. Yıllar içerisinde birçok şekil değiştirmiş evler ve 2000'deki restorasyonla bu halini almış.

Cumalıkızık sokaklarından doğal kaynak suları akıyor ve bu suların yukarıdan yapılan bir ayarlamayla farklı sokaklardan geçmesi sağlanıyor. Ancak bu sayede Cumalıkızık sokakları dar olmasına rağmen sürekli temiz ve ferah.

Köyün içine doğru meydana indiğinizde bir de köy müzesini göreceksiniz. Köyün geçmişine ait pek çok eşya burada sergilenmekte. Cumalıkızık'a yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgi gösterdiğini belirtelim.

Adeta bir Osmanlı açıkhava müzesi gibi bu köy. Hatta bazı dizi filmlerin çekimleri de burada yapılıyor.

Ancak birden patlama gösteren turist sayısına köylülerin de hazırlıksız yakalandıkları görülmekte. Cumalıkızık son yıllarda giderek artan bir ilginin odağı durumuna geldiği için bazı köylülerin bu konudan şikayetçi olduğunu vurgulamak gerek. Özellikle haftasonları köyün eski huzurunun kalmadığından yakınıyorlar.

NASIL GİDİLİR?

Bursa'nın 10 Km doğusunda, Bursa-Ankara karayolundan Uludağ eteklerine doğru sapan yol 3 km. sonra Cumalıkızık köyüne ulaşır.

İstanbul'dan çıktıktan yaklaşık üç buçuk saat sonra, bu eski Osmanlı köyüne ulaşıyorsunuz. Bursa içinden toplu taşım araçları ile de köye gidilebilir.

NE YENİR? NE ALINIR?

Cumalıkızık'da yemek yenecek yerlerin başında Mavi Bocuk geliyor. Ama eğer haftasonu Cumalıkızık'a geliyorsanız, evlerini açan köylülerin sunduğu çok çeşitli reçeller ve peynirlerle hazırlanmış zengin kahvaltıları çok makul fiyatlarla yiyebilirsiniz.

Cumalıkızık'ta her köşe başında gözleme ve mantı yapılıyor. Ama köylüler sundukları kahvaltıların zenginliğiyle övünüyorlar. Buradan mevsimine göre ahududu, böğürtlen ve kızılcık alabilir, çeşit çeşit reçellerden alıp evinize götürebilirsiniz.

NEREDE KALINIR?

Cumalıkızık'ta konaklamak isteyenler, Bulanlar Pansiyon ve Mavi Boncuk Pansiyon’da kalabilirler. Her ikisi de orijinal hallerine sadık kalınarak restore edilmiş binalarda bulunuyor.

Köydeki pansiyonlarda otel konforu beklememek gerekiyor. Ancak odalar son derece temiz ve misafirlere bir ev düzeni içinde hizmet veriliyor. Örneğin odalara girerken ayakkabılarınızı çıkarmanız isteniyor.

Tertemiz bir doğa içinde geçmişe yolculuk yapmak ve yöresel lezzetler tatmak isteyenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer burası.
 
Geri
Üst