Birlikteliğin sıklığı gebe kalmada önemlimi?

Uzman SühaN

Administrator
Birlikteliğin sıklığı gebe kalmada önemlimi?
hamile kalmak için ne sıklıkta birlikte olmalı,gebe kalmak ,için ne sıklıkta ilişki olmalı,bebek sahibi olmak için birliktelik ne sıklıkta olmalı,hamile kalmak için birliktelik hakkında bilgiler

h.jpg


Cinsel birleşmenin sıklığı, mastürbasyon (kendi kendini tatmin), ilişki sırasında farklı pozisyonlar, spermleri etkileyerek kadının gebe kalma olasılığını değiştirir mi ?

Eğer çok sıklıkla (her gün) cinsel ilişkiye giriliyor veya mastürbasyon uygulanıyorsa, testislerdeki sperm yapımı göreceli olarak yetersiz kalabilir ve atılan sperm sayısında azalma oluşabilir.

2-3 gün ara ile boşalmanın sperm sayısında azalmaya yol açmayacağı tespit edilmiştir. Uzun süreli boşalmama durumunda ise spermlerin canlılığı ve hareketliliği olumsuz etkilenir. Genel olarak hamile kalma açısından pozisyonel bir fark olmamakla birlikte meninin rahim ağzına tam olarak boşalmasını sağlayacak pozisyonlarda gebe kalma olasılığı yükselecektir.

Testislerin doğuştan kanalda olması(kriptorşidizm)'in kısırlık üzerinde etkisi nedir?

Tek taraflı testisin kanalda kalması durumunda üreme yeteneğinin çok büyük oranda korunduğu gözlenmiştir. Ancak yinede bu kişilerde sperm sayısı normalin biraz altındadır. Çift taraflı testislerin kanalda veya karın içerisinde kalması durumunda sperm yapımı ciddi şekilde etkilenir.

sperm şekil bozukluklarının (morfolojinin) önemi nedir ?

Merkezimizde çok detaylı olarak Kruger sınıflamasına göre spermlerin baş, orta bölüm ve kuyruk yapısındaki bozukluklara göre değerlendirilmesi yapılmaktadır. Özellikle baş yapısındaki bazı formların baskın oluşu (makrosefal, çift baş, globozoospermia) bu erkeklerin spermlerinin ICSI (mikro enjeksiyon) uygulamalarında başarısızlık olasılığının yüksek olabileceğinin bir göstergesidir.

Çünkü bu anormal baş yapısı taşıyan spermlerin içerisindeki DNA (genetik materyal) yapısında da anormallikler tespit edilmiştir. Dolayısı ile bu spermlerin menide yüksek oranda bulunan kişilerde dölleme ve embriyo kalitesinde düşüklük ve neticede gebe kalamama açısından risk yüksektir.

sperm kuyruk yapısındaki bir takım bozukluklarda (kısa kuyruk) spermin hareket kabiliyetini bozarak infertiliteye neden olur. Morfolojide kısa kuyruk anomalisi (tail stump) yoğun olarak görülen erkeklerde yine mikroenjeksiyon sonrası başarı şansı düşük olmaktadır.

Spermlerin yapım eksikliği veya yokluğuna bağlı durumlarda neler yapılabilir ?

Beyinden salgılanan ve sperm yapımını sağlayan hormon düzeyi yüksek ve testis boyutları küçük olan hastalarda testisten sperm bulunarak mikro enjeksiyon yöntemi ile biyolojik olarak baba olmaları mümkündür.

Merkezimiz Türkiye’de testis spermi kullanarak ilk gebelik ve canlı doğumu gerçekleştirmiştir. Geçmişte testisten çoklu biyopsi yöntemi uygulanarak rasgele testisin çeşitli bölgelerinden dokular alınarak sperm bulunmaya çalışılıyordu. Merkezimizde yine Türkiye’de önderliği yapacak mikroskop altında yeni bir cerrahi yöntemle testis sperm araştırması yapmaktayız.

Bu teknikte testisin tek bir kesi ile tamamen açılması ve dokunun mikroskop ile 20 kat büyütülerek sperm yapımı olan bölgelerin tespiti ve o bölgelerden doku örneklerinin alınması şeklinde yapılmaktadır.

Dolayısıyla eskiden uygulanan rasgele yöntemden başarı şansı daha yüksektir ve daha fazla sayıda sperm elde etme mümkün olmaktadır. Hastanın doku kaybı mikro cerrahi yöntemde çok az olmaktadır. Bu da operasyondan testislerin en az zarar görmesini sağlayarak testislerin testosteron hormon salınımı çok az etkilemektedir.

Mikroskop altında yapılan mikrocerrahi yöntemin diğer bir avantajı testis dokusunu çevreleyen kapsüldeki damar yapısının görülerek, testisi besleyen damarlara zarar vermeden kesi yapılmasıdır. Bu operasyon sonrası olası problemleri en az düzeye indirgemektedir.

Eski operasyon yöntemi ile başarılı olunamamış ve daha önceleri bazı genetik yapısal nedenlere bağlı sperm yokluğu olan hastalarımızda bu yöntemle %55-65 gibi yüksek oranlarda sperm bulmaktayız.
 
Geri
Üst