Bit Nasıl Bulaşır Neden olur ve Nasıl Temizlenir?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bit Nasıl Bulaşır Neden olur ve Nasıl Temizlenir?
bitlere kesin çözüm, bit nasıl geçer, bit nasıl bulaşır, bit ve sirke temizliği, bit tedavisi
Okulların açılması ile birlikte toplu yaşama alanlarında olan özellikle öğrencilerin korkulu rüyası bitler tekrar gündeme geldi. Birçok ailenin yaşadığı bu durum karşısında çoğu kişi bunu kimseye söylemeyemez ve utanır. Aslında utanılacak bir durum olmayan ve herkesin başına gelebilecek olay olarak düşünmek gerekir. Bitin bulaşması için illaki o kişinin saçlarının kirli, pis ve bakımsız olmasına gerek yok çünkü bitler temiz saça da bulaşabiliyor.
Bit tedavisi, bitler nasıl geçer, bit ve sirke temizliği hakkın da merak ettiğiniz detaylı bilgileri sizler için melekler mekanı olarak bu yazımız da paylaşıyoruz.
bit_nasil_temizlenir-616x358.jpg


Genellikle okul çağındaki çocuklarda görülen saç biti bulaşıcıdır. Saç bitleri insanın saç derisinde yaşar ve kan emerek beslenirler. Genellikle yaz aylarında görülen saç biti salgınından evde uygulayacağınız yöntemlerle etkin şekilde kurtulmak mümkündür.

Bit neden olur, niçin bulaşır?

Bitlenmek utanılacak bir şey olarak düşünülür. Fakat bu saklanacak, üzüntü duyulacak bir durum değildir. Bitlenmemek için temiz olmak yeterli değildir, çünkü bit temiz saça da gelir. Bitin bulaşması için tek koşul bit bulaşmış bir kişiyle temas etmektir. Zıplayan ya da uçabilen bir canlı olmadığı için ortak kullanılan eşyalar, yakın temas bitin bulaşmasına sebep olur. Okula giden çocuklarda temas ve ortak eşya kullanımı çok, temizlik bilinci ve dikkat daha az olduğu için koşullar bitin bulaşmasına müsaittir.

Saç bitinin ilk belirtisi kafanın belirli bir bölgesinin yoğun şekilde kaşınmasıdır. Kaşıntı sonucu deride yaralar ve kızarıklıklar meydana gelir. Bit tespit edildikten sonra hemen tedavisi ve temizliği yapılmadığı takdirde yakın temas içinde bulunulan diğer kişilere hızlı bir şekilde bulaşır ve kurtulması zorlaşır. Peki en hızlı ve kolay şekilde sirke ve bit nasıl temizlenir?

Bit tedavisi ve sirke temizliğinde yapılması gerekenler:

İlk olarak saç bitinin tespit edilmesi gerekir. Daha sonra eczanelerden uygun bir bit ilacı temin etmelisiniz.

Bit ilacını prospektüsüne uygun şekilde kullanmadığınız takdirde bitlerin yeniden oluşmasını engelleyemezsiniz.

Bit ilacını kullanmadan önce saçı mutlaka yağdan ve kirden temizleyin ve yağlanmaya sebep olabilecek krem gibi ürünler kullanmayın. Saç tamamen kurutulduktan sonra bit ilacını uygulayın.

Bit ilacıyla saç yıkandıktan sonra bitlerden kurtulursunuz fakat sirkelerden (bit yumurtaları) kurtulmuş olmazsınız. Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin. Bu aşamada size yardım edebilecek birisi varsa işiniz daha kolay. Çünkü saçınızın ense ve arka bölümlerine ulaşmanız zor olabilir.

Tedavi ve temizlemenin kalıcı olması için 1 hafta-10 gün sonra aynı işlemleri tekrarlamalısınız.

Bit ve sirke temizliğinde zeytinyağı da etkili bir çözümdür. Saçlarınızı zeytinyağı ile ovun. Daha sonra streç film ile sarın ve bir gece bekletin. Ardından şampuan ile yıkayın ve sirkeli su ile durulayın.

Bit sadece saçlarda görülmez. Sakal, bıyık ve koltuk altı tüyleri de kontrol edilmelidir. Bit görüldüğü takdirde tedavisi ve temizliği en kısa sürede yapılmalıdır.

Bit ve sirke temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler:

Bitin bulaşma ihtimali olan aile bireyleri ya da yakınlar da belirtilerin olması durumunda onlar da aynı tedavi ve temizlik yöntemlerini uygulamalılar.

Bit temizliğinde kullanılan tarak, toka ya atılmalı ya da bit şampuanı ile iyice temizlenmelidir.

Kullanılan giysi, çarşaf vb. sirkeli suda bekletilmeli ardından yüksek ısıda yıkanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan eşyalar ise bir torbaya koyulup ağzı sıkıca bağlanmalıdır ve 3-4 hafta kapalı şekilde bekletilmelidir. Bu yöntemle bitler ölür.
 
Geri
Üst