Böcek ve Hayvan Davranışları

damla82

Yeni Üye
Üye
Böcek ve Hayvan Davranışları
Sosyal yaşayan böceklerde, çoğunlukla kraliçe birey tarafından salgılanan Feromonlar sayesinde, koloni içerisindeki düzen sağlanır. Bu nedenle Feromonlara , sosyal etki maddeleri adı da verilmektedir. Örneğin; termitlerin devasa yuvalarında, hayvanlar aleminin en gelişmiş havalandırma sistemi görülür. Koloni içerisinde cinsiyet olarak çoğunlukta olan bireylere ait Feromonların yoğunluğu, yuvanın en alt kısmında bulunan yumurtaların eşeyini belirler. Buna göre, eğer koloni içerisinde erkekler sayıca daha az ise, yumurtalardaki yavrular erkek bireyler olarak gelişirler.


Bazı karınca türlerinde, koloniye saldırı durumunda, Asker bireyler tarafından salgılanan


feromonlar bir Alarm niteliği taşır ve kolonideki diğer bireyleri bu bölgeye çekerek düşmanla savaşmaları yönünde uyarır.


Çoğu memeli hay Vanda, kuyruk bölgesinde bulunan Feromon bezlerinden salgılanan steroid yapıdaki maddeler ile, yaşama alanının ( territoryanın ) sınırları belirlenir. Böylece bir erkek, başka bir erkek tarafından kendi alanına girilmesini engellemeye çalışır.
Feromon, Yunanca ” hormon Taşıyan ” anlamına gelmektedir. hormonlardan farklı olarak hücre dışına salgılanır. Davranışların kontrölünde rol oynar. ilk olarak 1956 yılında ipek böceklerinde bulundu. Günümüze kadar yapılan çalışmalar sonucunda pek çok fenomon türü belirlendi. Böceklerin yanı sıra örümcekler, kurbağalar, Sürüngenler ve memelilerin de fenomon salgıladıkları bulundu. Kuşlardaysa fenomon bulunamadı. En çok bilinen feromonlar uyarı feromonları, eşeysel Feromonlar, iz Feromon, ve uyarı feromonlarıdır.Feromon
 
Geri
Üst