Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Kalesi, iki liman arasında, üç taraf denizle çevrili, kayalık bir yarımada üzerine kurulmuştur. Kalenin, kare biçimine yakın bir görünümü vardır. Kale 80x85 metre ölçülerindedir .En yüksek yeri, deniz seviyesinden 47,5 metre olan Fransız Kulesidir .

Bodrum Kalesinin duvarlarında 249 arma vardır. Armalar, kulelerin savaş stratejisinin gelişmesiyle, yapılan eklentilerin ve onarımların yapıldıkları tarihlerin anlaşılmasına yardmcı olan bir imza gibidir.
İç kaleye yedi kapı geçilerek ulaşılır. İç kalenin gezdiğiniz her yeri, sizi karşılayan tavus kuşları, güvercinleri, firavun tavukları yanında Renk renk begonvilleri, karanfilleri, çeşitli kaktüsleri, çam, gölge ağacı, Akdeniz iklimine uygun her türlü çiçek ve ağaçlarıyla doğal bir parka girdiğiniz izlenimini verir.

İç kalede dut ağacının gölgesinde dinlenen Şapel, gotik tarzdadr ve kalenin en güzel yapsdır. Şapelin hemen sanda bulunan Türk hamamn gezdikten sonra, Şapelin solundaki yoldan yukar doru yürüdüğünüzde, Romalı devlet adam amforaların arasında, yüzyılların heybetiyle sizi, bulunduğu yol kenarından izler. Amfora parkından yukarıya doru yürüdüğünüzde, karşınza gelen yapı, cam salonu olarak kullanlmaktadır.

Bu salonda, M.Ö. 14. yüzyıl ile, M.S 11. yüzyıl arasına tarihlendirilen sualtı ve toprak altı cam objeler, altlarından yapları . Işıklandırmayla bize bir renk cümbüşü sunarlar. Cam salonunda 1:20 ölçeğinde yaplmış olan akvaryum, sualt çalışmalarının nasıl gerçekleştirildiğini gösterir.
Cam salonundaki güzelliklerden çıktığınızda, karşınıza gelecek olan dikdörtgen görüntülü taş yapı, 11. yüzyıl Serçe Liman cam batının sergilendiği salondur. Bu yapnın önündeki duvar kalntıları
( M.Ö. 4 yüzyıl), Mausolos'un sarayının temelleri sanılmaktadır .Serçe Liman batının sergilendiği salondan çıkıp sağ tarafa döndüğünüzde gördüğünüz su samcı Mausolos dönemine aittir.

Gezi boyunca izlediğiniz kalıntılar, buranın her dönem iskan gördüğünün kanıtıdır . Alman ve Yunan kulelerin bulunduğu avluya birkaç basamakla çıktığınızda, sağ taraftaki iki yüksek kule, İtalyan ve Fransız kuleleridir. Bu kulelerin bulunduğu alana, gotik tarz kaburgalı tonozdan geçilir. Burası, Bodrum' u stanköy' e kadar görebileceğiniz, en güzel manzaraya sahip köşedir. Kaburgalı tonozu geçtiğinizde, Karyal Prenses, altın taç ve kıymetli takılar içinde uçuşan etekleriyle sizi beklemektedir. Kırk yaşlarında öldüğü sanılan - M.Ö. 379' dan önce doğmuş, 330' larda ölmüş olmalı. Kraliçe Ada' ın, Karya' da satrap ne kadar sürdüğü bilinmemektedir ama, Bodrum Kalesi' nde sonsuza kadar ziyaretçileri ile yaşayacağı kesindir.

Karyal Prensesin şölen evinden o günleri yaşamış gibi çıkarsınız ve sola dönüp, merdivenleri şövalye adımlarıyla çıktığınızda İngiliz kulesinin önündeki avlu, bir ortaça bahçesi gibi düzenlenmiş çiçekleriyle sizi karşılar. İngiliz kulesi, İngiltere İngilizlerin yaptı en büyük yapılardan biridir. Bu kule içinde, kendinizi ortaça yaşayan biri gibi hissedersiniz. Ortaçağ giysileriyle dolaşarak size içecek bir şeyler ikram eden mankenler ve ortaçağ müziği, duvarlara işlenmiş yazılar, sizi bir anda o günlere götürür . İngiliz kulesinden çıktıktan sonra, batı ya doğru giderseniz karşınıza küçük bir kule çıkar. Kule içinde, kalenin son komutan İbrahim Nezihi Bey'in bir kahvesini içmenizi tavsiye ederiz. Alman Kulesi, İngiliz kulesi gibi ortaça şövalye yaşam ansıtacak şekilde düzenlenmiştir. Yılanlı Kule, doğum, yaşam ve ölüm üçlemesini anlatan bir salondur .

Alman kulesinin arkasından sola dönüp Osmanlı dönemine ait tuvaletleri geçtiğinizde, karşınıza ortaçağ vahşetini tüm detaylarıyla göreceğiniz zindan (işkence odası ) çıkar . Manzarayı içinize çeke çeke dönüş yoluna geçtiğinizde, Alman kulesinin hemen yanındaki kafeteryada küçük bir mola verebilir ya da çiçeklerin arasından Şapelin bulunduğu yere kadar yürür , sonra arka bahçeye geçersiniz. Ağaçların üzerinde asılı tan tum levhalar, sizi mitoloji dünyasına götürür. Kalenin kuzeybatısında, birinci kapının bulunduğu kısımda, festivallerin, konserlerin yapıldığı ve tiyatro oyunlarının oynandığı geniş bir alan ve ikinci kapının hemen yanında, bir zamanlar top korugan olarak kullanılmış, şimdi Bodrumlu sanatseverlere hizmet veren sanat galerisi vardır .

Bodrum, denizle iç içe bir kenttir. Limandan saat 11' de pek çok tekne, günlük turlara çıkar. Kimi Orak adasına, kimi de Karaincir' e doğru hareket eder. Saat 18' de dönüş başlar. Tekneler, sizi kapı da bekleyen akşamın keyfine bırakır.​
 
Geri
Üst