Ağız ve gırtlağın iltihaplanması olayına “anjin” denir. Ateş ve boyun altı bezlerinin şişmesiyle başlar.Bademcikler şişip kızarır.Bazen bademcikler üstünde ufak hatta tüm bademcikleri kaplayan beyaz bir iltihap tabakası görülür.
Bademcikler boğazın arka kısmında, Vücudu enfeksiyondan korumaya yarayan küçük lenfatik bölgelerdir. Bademcik iltihabı yani faranjit, bölgenin kızarması ve iltihaplanarak şişmesiyle oluşur.Belirtileri boğaz ağrısı, yutkunma problemleri, ateş ve görünen lekeler veya bademciklerin etrafında olan beyaz akıntıdır.Tekrarlayan iltihaplanmalarda genelde altında yatan nedenler vardır: yiyecek alerjisi veya çok çalışma sonucu bitkinlik gibi… Çocuklarda faranjitlerin yüzde 95′i virüsler nedeniyledir. Erişkinlerde ise yüzde 3-5 oranında bakterilerdir.
Anjin ve Faranjite Yönelik Maranki'den Formüller
* Boğaz bölgesinin iyota batırılan kulak çubuğuyla nazikçe temizlenmesi önerilir.
* Kristal tuz eriği ile boğaz gargarası yapılması tavsiye edilir.
* 1 bardak kaynamış suyun içine atılan bir tatlı kaşığı adaçayı demlenmeye bırakılır. Elde edilen çayla, günde 3 kere boğaz gargarası yapılmalıdır.
* Enfeksiyonla savaşmak için ekinezya (günde 3 defa 5 ml tentür) veya sarımsak (günde 1 grama kadar olan kapsüller ) alınması önerilir.
*Bademcik iltihaplanmalarında, gece yatarken sarımsakların hap gibi yutulması tavsiye edilir.
*Ananas ve limon suyu karışımıyla gargara yapılması önerilir.
* Bademcik iltihabında kuru soğan ezilerek suyu çıkarılır ve günde 4-5 defa bir tatlı kaşığı içilmesi tavsiye edilir.
* Kısık ses ve ses kaybı için bir tarif: 450 gr soğan, 50 gr bal, 350 gr esmer şeker, 1 litre su. Soğanları soyun ve ince ince doğrayın. Malzemeleri kısık ateşte 3 saat boyunca pişirin. Kuru ve temiz kavanozlara yerleştirilip ağzını kapatın ve soğutun. Günde 4 yemek kaşığı alın.
* Temizlenmiş siyah turp ezilerek suyu çıkarılır. 800 ml turp suyuna 200 gr bal ilave edilir ve yatmadan önce iki yemek kaşığı içilmesi önerilir.