Borsa ve finans meslek elemanı ve tanıtımı

MEÇHUL

Daimi Üye
Üye
Borsa ve finans meslek elemanı ve tanıtımı
Şahsen borsa dan hiç anlamam.Ama borsayla uğraşan melekler yada eşleriniz uğraşıyorsa belki işinize yarar die paylaşmak istedim.Buyrunuz borsa ve finans meslek elemanı hakkında merak ettikleriniz varsa okuyunuz:)



TANIM
Bankalarda, aracı kurumlarda veya anonim şirketlerin finans bölümlerinde; borsa ve finansla ilgili tüm işlemlerde aracılık faaliyetlerini üst yönetime bağlı olarak yürüten kişidir
GÖREVLER

1-BANKALARDA VEYA ARACI KURUMLARDA;
-Müşterilere yatırım hesabı açar,
-Müşterilerden alınan talimatlara göre hisse senedi alım- satımına aracılık eder,
-Müşteri talimatıyla halka arza aracılık eder,
-Müşteri talimatıyla yatırım fonu, devlet tahvili, hazine bonosu alım satımına aracılık yapar,
2-ANONİM ŞİRKETLERDE;
-Şirketin finansal analizini finans uzmanına bağlı olarak yapar,
-Şirketin yatırım planlamasının yapılmasına katkı verir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-Bilgisayar,
-Çağdaş iletişim araçları (telefon,faks,teleks,internet vb
-Finansal tablolar, faaliyet tabloları,

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Borsa ve finans meslek elemanı olmak isteyenlerin ,
-Sayısal düşünme gücü gelişmiş,
-Finansal konulara ilgi duyan,
-Bütün içinde parçayı kavrayabilen özelden genele ulaşabilen,
-Değişik görüş ve yeniliklere açık olabilen,
-Çabuk ve doğru karar verebilen,
-Tertipli ve düzenli çalışabilen,
-Uzak görüşlü,
-İkna gücü ve sorumluluk duygusu yüksek
kimseler olmaları gerekmektedir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Borsa ve finans meslek elemanları, kapalı ve gürültülü ortamlarda; sıcak, soğuk, ani ısı değişimi olmayan bölümlerde görev yaparlar. Kendisine tahsis edilen ofiste bulunan büro makineleri ve bilgisayar, kullanılan en önemli çalışma araçlarıdır. Yapılan işin en önemli tehlikesi mali kayıptır. Birinci derecede uğraş konusu borsa ve finansal verilerin hesaplanması, değerlendirilmesi ve yorumlanmasıdır. Sürekli denetim ve iletişim halindedir. Tam gün çalışma söz konusudur. Diğer çalışanlar ve müşteriler ile iletişim halinde olup sürekli bilgi verme durumundadırlar. Bu nedenle stres altında çalışırlar.


ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Türkiye’de son yıllarda, özellikle Sermaye Piyasası Kanunu çıkarıldıktan sonra menkul kıymetler ve borsa alanında önemli gelişmeler olmuştur. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) giderek daha da derinlik ve menkul kıymet türleri itibariyle çeşitlilik kazanmıştır. Böyle bir piyasada faaliyet gösteren resmi ve özel kurumlarda bu meslek elemanına ihtiyaç duyulacaktır. Mezunların istihdam edilebileceği çok çeşitli alanlar ve kurumlar mevcuttur. Türkiye’de bulunan aracı kurumlar, İMKB, tüm ticaret, sanayi ve esnaf odaları, gümrük müdürlükleri, AB alanında çalışmalar yürüten tüm resmi kurumlarda çalışabilirler.


MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Borsa ve Finans” Önlisans bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin (Bankacılık, A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe) bölümlerinden mezun olanlar ve ticaret liselerini kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler “Borsa ve Finans” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar / olacaklar isesınavsız yerleştirme sonunda kalan kontenjanlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlık (EA-1)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi lise veya dengi okuldan sonra iki yıldır.
Eğitim süresince ;

Temel hukuk, Genel ekonomi, Genel matematik, Genel muhasebe, Para piyasaları, Temel bilgi teknolojisi kullanımı, İşletme, Sermaye Piyasası kurulu mevzuatı, Sunum teknikleri, Kıymetli evrak hukuku, Türk dili, Atatürk ilkeleri ve inkilap tarihi, Borçlar hukuku, Ticari işletme hukuku, Satış teknikleri, Bilgisayarlı muhasebe, Müşteri ilişkileri yönetimi, Zaman yönetimi, Finans matematiği, Sermaye piyasası yatırım, Piyasa analizi yöntemleri, Sermaye piyasası kuruluna tabi kurumlar muhasebesi, Portföy yönetimi, Vergi hukuku, İstatistik, İşletme finansı, Rapor ve yazım teknikleri, Toplam kalite yönetimi, Vadeli işlemler piyasası, Mesleki yabancı dil (İng, Sermaye piyasası araçları, Borsa, Şirketler hukuku, İletişim ve davranışlar yeterlilik, AB sermaye Piyasaları, toplumsal duyarlılık, Türev araçlar ve piyasalar, Kamu maliyesi dersleri verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
“Borsa ve Finans” önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, Sermaye Piyasası, Uluslararası Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Çalıştıkları işyerlerinde başarılı olanlar Müşteri Temsilcisi, Dealer, Operasyon, Finans Uzman Yardımcısı olabilirler.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenim ve harç kredilerinden faydalanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler.
Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeleri durumunda 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.
Özel sektörde ise çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre kazanç durumu farklılık göstermekte olup, asgari ücretin 2-3 katı arasında değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
-İlgili eğitim kurumları,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
-Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
 
Geri
Üst