Boş gebelik nedir boş gebelik nasıl anlaşılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Boş gebelik nedir boş gebelik nasıl anlaşılır ?
Boş gebelik , kesenin rahime yerleşip içinde embriyo olmadan gelişmesidir. Normal gebelikte olduğu gibi gebelik testin de boş gebelikte pozitif görülmektedir. Beklenen adetinde gecikme olup hcg testi yaptıranlar sitemize sıklıkla , hcg değerim göre boş gebelik olabilrmi, hcg değerim yavaş artıyor boş gebelik olabilirmi,keseyi görmedik boş gebelik olabilirmi gibi sorular gelmekte.




Merak edilen tüm bu soruların yanıtını sizler için araştırdık. Boş gebelik içinde embriyo olmadan gelişir .Ve belirtileri ,karında kasıkta ağrı kramp, vajinal lekelenme ,küçük çaplı kanama olabilir. Boş gebelikte kanama düşüğün habercisidir.Boş gebelikte de Hcg değeride yükselmeye başlar. Düzenli aralıklarla yapılan hcg + hekim kontrolü boş gebelik tanısını güçlendirir. Son adet tarihi , kese incelenir.7. hafta da bebeğin kalp atışının duyulması gerekir. Kese oluşmuş fakat kalp atışı izlenmezse boş gebelik tanısı konur. Boş gebeliğin belirtisi de aynı normal gebelik gibidir. Adet gecikir,mide bulantısı , baş dönmesi olur.

Boş gebelik kalitesiz yumurta yada kalitesiz spermden kaynaklanır. Kadın ve erkekte genetip bir problem yok ise boş gebelik tekrarlama eğilimi göstermez. Boş gebelikte genelde kendinden düşük meydana gelsede , kürtakj yöntemiyle boş gebelik tahliye edilir. Makalemizin devamın da boş gebelik ile ilgili ayrıntıları vermeye devam edicez.

Öncesi ; Boş gebelik dış gebelik demekmi? Adlı konumzu incelemenizi öneriyoruz.



boş gebelik.jpg



Tüm hamilelik belirtilerini gösteren fakat, rahimde embriyo ve kalp atımlarının görülmemesine boş gebelik denilmektedir. Boş gebelik çok dikkatli ultrason görüntülemesi ile ortaya çıkar. Uzmanlar genelde kromozom yapısının değişimi ile oluşabildiğini söylemektedir.

Boş gebelik tıpta blighted ovum, anembriyonik gebelik veya anebriyonik gestasyon olarak adlandırılır. Gebelik kesesinin uterusun içerisine yerleşmesi, içerisinde embriyonun olmadan gelişmesidir. Boş gebelik nedeniyle gerçekleşen düşük örneklerinin incelenmesi sonucunda en sık nedeninin kromozom anormallikleri olduğu görülmüştür. Yani döllenmiş yumurta veya spermdeki genetik bozukluklar boş gebeliğin en sık nedenini oluşturmaktadır. Ayrıca Döllenmeden sonraki hücre bölünmelerindeki problemlerde başka bir nedeni oluşturmaktadır. Bu anormalliklerin varlığında ise çoğunlukla embriyo tespit edilemeden gebeliğin ilerleyişi durmaktadır.

Boş gebelik, ilk trimester gebeliklerindeki düşüklerin yaklaşık olarak yarısından sorumludur. Düşük, ilk 20 hafta içerisinde gebeliğin sonlanmasıdır.

Bir kadın gebe kaldığında fertilize olmuş yumurta ( blastokist ) rahim duvarına yapışır. 6 haftalık iken ultrasonda embriyo görülmelidir. Bu sürede gebelik kesesi yaklaşık olarak 18 mm çapındanır. Boş gebelikte ise gebelik kesesinin çapı büyümeye devam ettiği halde embriyonun gelişimi devam edemez.

Boş gebeliğin belirtileri: Gebelik testi pozitif tespit edilir. Ayrıca karın krampları, vajinal lekelenme veya kanama boş gebeliğin abort yapmaya başladığının belirtileri olabilir. Eğer bu belirtileri görürseniz düşük yapıyor olabilirsiniz. Bu durumda doktorunuza başvurmalısınız.

Boş gebeliğin tanısı: Yükselmiş beta hCG seviyesi.
Plasenta bu hormonu implantasyondan sonra ürettiği için bhCG değeri yükselmeye devam edebilir. Çünkü plasenta bu dönemde embriyo olmasa bile büyümesini devam ettirebilir.

Ultrasonografi boş gebelik tanısı için gereklidir. Ultrasonografide gebelik kesesi içerisinde embriyonun görülmemesi ( boş kese ) tanıyı destekler.

Tedavi: Rahim ağzının genişletilerek gebelik ürününün uterusun dışına çıkartılması işlemi olan dilatasyon ve küretaj yapılabilir. Elde edilen materyaller patoloji laboratuvarına gönderilerek inceleme yapılır.

Misoprostol gibi ilaçların kullanılarak abort yaptırılması diğer bir seçenek olabilir.Ancak ilaç ile müdahale bazen bir kaç gün sürebilir, daha fazla kanama ve yan etkilere neden olabilir.

Her iki tedavi yöntemi de ağrılı olabilir. Ağrı kesici ilaçlarla ağrı kısmen kontrol altına alınabilir.

Her iki tedavide hasta ve hekim arasında konuşularak uygun bir şekilde yapılabilir.

Düşükten sonra üç menstruel siklus sonrasında gebelik denenmesi daha uygun olmaktadır.

Boş gebelik tanısı nasıl koyulur?

Boş gebelikle normal gebelik birbirinden kese içinde ki yolk denilen kesenin incelenmesi ile ayırt edilir. Yolk kesesi sadece gerçek gebelikte ortaya çıkar. Genellikle gebelik başladıktan 5 hafta kadar sonra bebek, ultrasonla görülmelidir. Bu gerçekleşmezse bile erken bir boş gebelik tanısı yapılmamalıdır. Ultrason görüntüleme ardından yaklaşık 1 hafta sonra tekrar ultrasona girilmelidir. Bundan sonra teşhis koyulmalıdır. Boş gebeliklerde başta mutlaka embriyo vardır. Fakat nasıl kaybolduğu bilinmez. Bu tanının konmasının sebebi kadının tahlil yaptığında gebelik olmasıdır. Yorgunluk, bulantı ve meme şişlikleri birebir görünmeye başlar ve zamanla kanda HCG salgısı düştükçe vücut normal hale döner.

Boş Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk belirtileri, adet gecikmesi veya hamilelik testinin pozitif olması olur. Bir takım hamileliklerin erken dönemlerinde, ilk hamilelik bulgularından sonra kramp veya damlama şeklinde kanama ile karşılaşılabilir. Daha sonra vücut, hamileliği sonlandırarak dışarı atar. Biz bunu normal adet kanamasından daha çok meydana gelen kanama şeklinde görebiliriz. Bazı iyiye gitmeyen hamileliklerde ise, her şey normal gibi görülür, kanda hamilelik hormonu artmaya devam eder ve plasenta büyür. Bu tarz durumlarda ise, daha çok 8. haftada yapılan ultrasonografi esnasında hamilelik kesesinin boş olduğu görülerek, tanı konur.

4 ) Boş Gebelik Tekrarlar mı?

Tekrar hamile kalındığı zaman, düşük yapma stresi elbette ki görülür. Ancak boş gebelik, genel olarak nüks etme eğiliminde olan kromozomal bir anomali durumu değildir. Boş gebelikler bir kez olur ve çok az bir grupta birden çok tekrarlar. Tekrarlayan boş gebeliklerde IVF( tüp bebek) bir şans olabilir. 2 veya 3 defa düşük geçmişi olmadan, özel kan ve genetik tahlilleri yaptırmaya ihtiyaç duyulmaz.

5 ) Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Ultrasonografi muayenesinde, hamilelik kesesinde bozulma, hastada vajinal kanama görülmesi durumunda kendiliğinden düşme ihtimali daha yüksek olduğundan dolayı, riskleri bulunan ve kürtaj yapılmadan takip altına alınabilir. Ancak birden çok hamilelik kaybı olup, genetik araştırma yapılmasının planlanması halinde veya vücut kendi kendine atamıyor ise, o zaman kürtaj ilk tercih olmalıdır.
 
12 günüm geçti test yaptım 1000 sonuç çıktı dr yarın yine test istedi boş gebelikmi?
 
Merhaba,

Boş gebelik,dış gebelik,kimyasal gebelik ; ancak belli aralıklarla yapılan HCG + hekim kontrolü ile teşhis edilebilir. Tek bir değerle bunlar teşhis edilemez. Gecikmenize göre değer çok yüksek. Hekim kontrollerinizi aksatmayın..
 
Geri
Üst