Boşalma sorunları ( Erektil disfonksiyon ) nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Boşalma sorunları ( Erektil disfonksiyon ) nedenleri ve tedavisi
Ereksiyon ve ejakülasyon sorunları, erkek üreme sistemi ile ilgili en yaygın konular arasındadır. Ereksiyon, bir erkeğin cinsel ilişkiye girmesine izin veren uyarılma durumunu ifade eder. Bir erkeğin ereksiyon yapamadığı veya devam edemeyeceği durumlarda, bu erektil disfonksiyon olarak adlandırılır. Boşalma, spermin penisten çıkarılması eylemini ifade eder. Boşalma ile ilişkili olabilecek farklı tipte problemler vardır.Cinsel işlev bozukluğu, fiziksel veya psikolojik bir durumun sonucu olabilir.






erektil disfonksiyon.jpg






Erkekler için erektil disfonksiyon ve ejakülasyon problemleri en sık görülen cinsel zorluklardır. Boşalma sorunu ne zaman bir bozukluk haline gelir? Bu öznel bir sorudur ve erkeğin ya da eşinin yaşadığı sıkıntı düzeyine dayanmaktadır. Cinsel aktivite boşalmaya başlama zamanı bir bireyden diğerine değişir. Yaşamı tehdit etmese de, boşalma sorunları can sıkıcıdır. İlişki-tehdit edici olabilecek yaşam kalitesi sorunlarına bile yol açabilir.Ejakülasyon, yeterli yoğunluk ve cinsel uyarım süresinin bir eşikten geçmesinden sonra ortaya çıkar.Erken boşalma genellikle genç erkeklerin bir problemi olmasına rağmen, diğer birçok boşalma sorunları yaşlanma, kilo alma, prostat semptomlarının varlığı ve ereksiyon sorunları ile ilişkilidir. Yaşlandıkça, duyusal sinir fonksiyonunun azalması, pelvik taban kaslarının zayıflaması ve üreme bezlerinin sıvı üretiminin azalması söz konusudur.


Erken boşalmanın sebepleri nelerdir?







Tipik olarak ejakülasyon bozuklukları iki kategoriye ayrılır. Erektil disfonksiyon erkeklerde çok yaygın bir cinsel işlev bozukluğudur. Erektil disfonksiyon tıkalı kan damarları veya sinir hasarı gibi altta yatan bir sağlık bozukluğunun belirtisi olabilir. Alternatif olarak, aşırı kilolu olma veya aşırı sigara ve içki içme gibi yaşam tarzı sorunları ile ilgili olabilir. Aşırı stres, korku, endişe, depresyon, öfke veya ilişki sorunları gibi psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilir.Ayrıca, prostat büyümesini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ve cerrahi ejakülasyonu derinden etkileyebilir.



Erken Boşalma



Bu kısa bir boşalma süresi ile karakterizedir. Erkek cinsel ilişki sırasında çok erken boşalır, genellikle 30 saniye içinde. Durum, erkeğin tatmin edici uzun süreli ilişkilerde olma yeteneğini etkileyebilir ve bu, boşalma problemlerinin en yaygın olanıdır.Depresyon, stres, performans kaygısı ve ilişki sorunları gibi psikolojik nedenler duruma neden olabilir. Prostat veya tiroid problemleri gibi fiziksel nedenler, mevcut tıbbi problemler için ilaç reçetelenebildiği gibi erken boşalmaya da neden olabilir. Terapi psikolojik nedenleri tedavi etmede uzun bir yol kat eder.Fiziksel bozukluklara yardımcı olmak için ilaç gerekebilir. Yaşam boyu (birincil) veya ikincil olabilir. Nedeni hakkında birçok teori vardır, ancak çoğu vaka hem psikolojik hem de fiziksel faktörlerin katkısıyla muhtemelen çok faktörlüdür.



Erken boşalma nedenleri belirtileri ve tedavisi







Gecikmeli Boşalma




Bu durumda, boşalma gecikme süresi çok uzundur. Erkek cinsel ilişki sırasında boşalmakta güçlük çeker bazı durumlarda normal bir ereksiyona rağmen hiç boşalmayabilir. Diyabet, spinal kord yaralanmaları, MS, mesane cerrahisi, prostat bezi cerrahisi gibi fiziksel sorunlar ve ilerleyen yaş gecikmiş boşalmadan sorumlu olabilir. Ayrıca antipsikotik ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar, yüksek tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler olarak adlandırılan antidepresan ilaç da durumdan sorumlu olabilir.Çocuk istismarı ile ilgili erken cinsel travma depresyon, korku, cinsel performans kaygısı, ilişkide stres gibi psikolojik nedenler de gecikmiş boşalmaya neden olabilir.



Retrograd Boşalma



Erken ve geç ejakülasyon sorunları sık görülürken, retrograd ejakülasyon nadirdir. Semenin üretra yoluyla ileriye doğru değil, mesaneye geri doğru hareket ettiği tıbbi bir durumdur.Bu durum erkeğin cinsel ilişkiye girme yeteneğini engellemez. Aynı zamanda erkeğin sağlığı üzerinde hiçbir yan etkisi yoktur, ancak erkek infertil hale getirir. Retrograd ejakülasyon tedavisi bir ölçüde nedene bağlıdır. Anatomik nedenler nadiren tedavi edilebilir ve hamileliği başlatmak isteyen hastalar için mesaneden sperm toplanması gerekir.




Erektil disfonksiyon sebepleri



kalp-damar hastalığı

diyabet

hipertansiyon

hiperlipidemi

kanser veya ameliyattan zarar görme

yaralanmalar

obezite veya aşırı kilolu olmak

artan yaş

stres

kaygı

İlişki sorunları

ilaç kullanımı

alkol kullanımı

sigara içmek



Boşalma nasıl optimize edilir ?



Sağlıklı Yaşam Tarzı: Sağlıklı bir beslenme ve beslenme alışkanlığı, sağlıklı kilo, düzenli egzersiz, yeterli uyku, alkol tüketmeme, tütünden kaçınma ve stresi en aza indirme.


Derin ve Yavaş Nefes: Cinsel aktivite sırasında, heyecan ve cinsel gerginliğin artması nedeniyle sığ ve hızlı nefes alma eğilimi vardır. Solunumun derinliği ve ritmi, boşalmayı etkileyebilir; derin, tam nefesler optimaldir.


Cinsel Olarak Aktif Olun: Üreme organlarımız da dahil olmak üzere, tüm vücut kısımlarının düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.


Vakaların büyük çoğunluğunda Erektil disfonksiyon için en etkili terapötik yaklaşım, biyolojik ve psikolojik terapinin bir kombinasyonudur. Bu şekilde, sorunun hem duygusal hem de fiziksel yönleri ele alınabilir. Duygusal bir bakış açısından, bireyin tarihini ve geçmişini anlamak önemlidir. Depresyon, anksiyete, geçmiş cinsel deneyimler, psikolojik travma ve ilişki geçmişi gibi konular değerlendirmede erken tartışılması gereken önemli konulardır.


Boşalma problemleri benlik saygısı üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Boşalma problemleri olan erkeklerin hiç kuşkusuz yetersizlik duyguları, başarısızlık duyguları ve kendileri hakkında olumsuz görüşleri vardır. Bir ilişkide sunabilecekleri çok az şey olduğunu ve duygusal ve fiziksel yakınlığı önleme eğiliminde olduklarını hissederler. Zamanla, ortaklar hayal kırıklığına uğrar ve iletişim zorlaşır. Böylece, kızgınlık, öfke ve reddedilme duyguları sıklıkla boşalma problemine eşlik eder. Boşalma problemleri cinsel dürtüde düşük libido ve ilgi eksikliği de katkıda bulunabilir.Bazı erkekler için ejakülasyon bozukluğunun altında yatan ek psikolojik sorunlar olabilir. Örneğin, infertilite, reddedilme korkusu veya bir eşi memnun etme arzusu ile ilgili performans kaygısı sorunları olabilir. Belirtildiği gibi, en etkili yaklaşım psikolojik yardım ve tıbbi müdahalenin birleşimidir. Bu sayede insan, olumlu cinsel deneyimlere hızla ulaşabilir ve güven duygusu kazanabilir. Ürologlar ve diğer tıp doktorları tipik olarak erken boşalmayı ilaç ve kremler kombinasyonuyla tedavi ederler.



Erektil disfonksiyon komplikasyonları tatmin edici olmayan bir cinsel yaşamı ve düşük benlik saygısına yol açan utanç duygusunu içerir. Hekim erektil disfonksiyona neden olabilecek altta yatan sağlık durumlarını kontrol edecektir. Bunlar arasında diyabet, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, tiroid problemleri, sinir sistemi bozuklukları, Multipl Skleroz (MS), Parkinson hastalığı, Peyronie hastalığı ve omurilik yaralanmaları sayılabilir. Psikolojik sorunlardan bağımsız olarak, davranışsal bir tedavi programına başlamadan önce iyi bir tıbbi veya ürolojik çalışma her zaman teşvik edilir. Bu şekilde, probleme katkıda bulunan herhangi bir tıbbi husus, başlangıçtan anlaşılabilir. Tıbbi açıdan bakıldığında erektil disfonksiyon genellikle sinir ile ilgili bir sorun olarak kabul edilir.



Birçok durumda, erkeğin kendisi tedaviyi geciktirme veya durumun sıkıntısını en aza indirgeme eğiliminde olabilir. Diğer zamanlarda, ejakülasyon problemlerinin uygun tedavi olmadan ortadan kalkacağı umudu vardır. Ne yazık ki, gecikmiş boşalma gibi problemler nadiren profesyonel müdahale olmaksızın ortadan kalkar. Birçok erkek için utanç duyguları, tıbbi ve profesyonel yardım aramasını engellemektedir.Tanı testleri arasında, fizik muayene, kan testleri, idrar analizi, ultrason görüntüleme, gece boyunca ereksiyon testi ve hastanın ayrıntılı bir psikolojik muayenesi yer alır. Bu aşamada kesin bir tanı Erektil disfonksiyonun tedavisinde önemli bir rol oynar. Tanı konulan sağlık sorununu gidermek için düzeltici önlemler alındığından, Erektil disfonksiyon çözülmelidir.Özetle, doğru koşullar altında ve devam eden motivasyonla, ejakülasyon bozuklukları aşılabilir.
 
Geri
Üst