BOŞANMA - KADININ ve KÜÇÜĞÜN SOYADI

BOŞANMA - KADININ ve KÜÇÜĞÜN SOYADI
Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir.

Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.

Koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.

Küçük açısından durumu incelediğimizde ise; 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 321. maddesi hükmüne göre, evlilik birliği içinde doğan çocuk ailenin yani babanın soyadını taşır. 2525 Sayılı Soyadı Kanununun 4. maddesinin ikinci fıkrası hükmüyle evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babanın seçtiği veya seçeceği soyadını alacağı emredici kuralı getirilmiştir.

Baba soyadını veya çocuk ergin olduktan sonra kendi soyadını usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek kararla değiştirmedikçe
çocuğunda soyadı değişmez.

EK Bilgi:
Evlilik birliği içerisinde de kadın
Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesi uyarınca eşinin soyadının önüne kendi soyadını alarak kullanabilir. Ancak ileride belki bu durum kadın aleyhine olabilir. Mesela resmi işlemlerde zorluklar yaşayabilir ve yanlızca eşinin soyadını kullanmak isteyebilir. Bu durumda evlilikle birlikte kullanılan kızlık soyadının iptali istenileceğinden 5490 Sayılı Yasanın 35. vd. maddeleri uyarınca nüfus kayıt düzeltilmesine ilişkin dava için genel hükümlere göre Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılacaktır.

Av. Gökhan ARICAN
Barbaros Mh. Tunalı Hilmi Caddesi
Kuğulu İş Hanı A Blok No:123/56,
Kavaklıdere/Çankaya/ANKARA
Tel: 0 312 466 56 34 – Faks: 0 312 466 56 40 – Gsm: 0 533 372 36 89
www.gokhanarican.av.tr
– e-mail: info@gokhanarican.av.tr



*21.6.1934 günlü, 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun 4. maddesinin ikinci fıkrasının “Evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği adı alır.” biçimindeki birinci cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE, 8.12.2011 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verilmiştir ( Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü )
 
Son düzenleme:
Geri
Üst