boşanmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
boşanmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim
merhaba melekler, boşanmayı düşünüyorum ve nasıl bir yol izleyeceğimi tam olarak bilemiyorum, anlaşmalı boşanacağız, bana ön bilgi olarak anlaşmalı boşanma prosedürlerinden bahsedebilir misiniz..
 
Sayın misafirimiz,



İki tarafın rızasıyla yapılan boşanma müracaatının yapıldığı ay içerisinde eşler Mahkeme huzuruna çağırılırlar.

Bu değişikliklerden evvel eşler üç aylık aralıklarla iki defa mahkeme huzuruna çıkmak zorunda kalıyorlardı ancak değişikliklerden sonraki durumda:

Eşler boşanma dilekçesinin veriliş tarihinde altı aydan fazla bir süredir ayrı yaşıyorlarsa mahkeme huzuruna bir defa çıkmak zorundalar.

Şayet, boşanma dilekçesinin veriliş tarihinde altı aydan az bir süredir ayrı yaşıyorlarsa, üç aylık aralıklarla iki defa mahkeme huzuruna çıkmak zorundalar.

Anlaşmalı Boşanma ve şartları 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 166 Madde 3. Fıkrasında düzenlenmiştir. Pratikte dava dosyalarının Aile Mahkemelerine tam hazırlanmaksızın açılması neticesinde ilk celsede boşanma kararı ile sonuçlanacak davaların uzadığı görülmektedir. Bu
sebeple; Anlaşmalı Boşanma davasında yasanın aradığı koşullar ve pratik uygulamalarına
ilişkin hususların M.K 166/3 ve 184/5 maddesine uygun olarak yapılabilmesi için gerekli olan
hususlar değerlendirilecektir.

MADDE 166/3 –Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da
kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

MADDE 184/5- Boşanma veya ayrılığın fer'i sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim
tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz.
Anlaşmalı Boşanma Davası Açabilmenin ve Karar Oluşturulmasının Koşulları ;

- Madde Metninden de anlaşıldığı üzere; Anlaşmalı Boşanma davası açabilmek için en
az 1 yıllık evlilik süresinin doldurulmuş olması gerekir.

Yasa metninde “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise koşullardan biri iken Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 2003/2269 Esas ve 2003/3453 Sayılı kararı ile Başlangıçta noksan olan dava şartının davanın devamı sırasında tamamlanması halinde, süreye ilişkin dava şartının aranmayacağı yönündedir.

Yargıtay’ın süre konusunda dikkate aldığı tarih tarafların irade beyanında bulundukları tarihtir.

Anlaşmalı Boşanma davasında eşler birlikte başvurabileceği gibi, açılan davanın diğer tarafça kabulü şeklinde de olabilir.

Taraflar boşanmanın sonuçları konusunda tam bir mutabakat sağlamalı ve iş bu mutabakatı bir protokol şeklinde Mahkemeye ibraz etmiş olmalıdır.Protokol Anlaşmalı Boşanma davasının özünü oluşturur.
 
Geri
Üst