Bulgar sınır kapılarında transit vize verilmesi uygulaması

M

Misafir

Forum Okuru
Bulgar sınır kapılarında transit vize verilmesi uygulaması
bulgaristan transit vize kapıkule sınır kapısı telefon numarası bulgaristan transit vizesi vize ücreti sınır kapısı
Kaynak:
T.C Dışişieri Bakanlığı

Karayoluyla yapılan seyahatlerde Bulgar sınır kapılarında transit vize verilmesi uygulaması 1 Ocak 2007 tarihinde, Bulgaristan’ın AB üyeliğiyle birlikte kaldırılmıştır. Transit vizelerin Bulgar Temsilciliklerinden alınması zorunluluğu karşısında, bilhassa Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların giderilmesi amacıyla, Bulgaristan ile 10 Mart 2007 tarihinde bir Anlaşma imzalanmıştır. Bulgaristan'a seyahat etmek isteyen umuma mahsus ve hususi pasaport hamili vatandaşlarımızın ikamet ettikleri ülkelerdeki Bulgaristan temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.
AB üyeliğiyle birlikte Bulgar makamları özellikle giriş vizelerinde kısıtlayıcı bir uygulama başlatmışlardır. Giriş vizesi almak isteyen vatandaşlarımızın Bulgar temsilciliklerine zamanlıca başvurmasında fayda görülmektedir. Havayoluyla giriş/transit vizesiz olarak Bulgaristan’a gelen vatandaşlarımız havaalanında bekletilmekte ve geldikleri ülkeye aynı yolla geri gönderilmektedir.
Karayoluyla yapılan seyahatlerde Bulgar sınır kapılarında transit vize verilmesi uygulaması 1 Ocak 2007 tarihinde, Bulgaristan’ın AB üyeliğiyle birlikte kaldırılmıştır. Transit vizelerin Bulgar Temsilciliklerinden alınması zorunluluğu karşısında, bilhassa Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların giderilmesi amacıyla, Bulgaristan ile 10 Mart 2007 tarihinde bir Anlaşma imzalanmıştır. 10 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren bu Anlaşma uyarınca, AB ülkeleri / Schengen vizesi hamili veya AB / Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn'da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkı sağlanmıştır. Bu uygulama hususi pasaport hamili vatandaşlarımızı kapsamamaktadır.
Bulgaristan makamları, anne ve babalarının pasaportunda refakate kayıtlı çocukların ülkeye girişlerine ve transit geçişlerine müsaade etmektedir. Refakatte kayıtlı çocuklar için de aynı pasaporta harç tahsili ile vize tatbik edilmektedir.
1 Ocak 2006 tarihinden itibaren Bulgaristan’da konaklayacak kişilerin sınır kapılarında yazılı olarak konaklayacakları adresi beyan etmeleri zorunluluğu getirilmiştir. AB üyesi ülkelerin vatandaşları ile Bulgaristan’dan transit geçecek kişiler bu uygulamanın dışında bırakılmıştır.

YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI

Giriş-çıkış hudut kapıları ve Bulgaristan’dan transit geçiş yapacak vatandaşlarımızın izlemeleri tavsiye edilen yollar:
a) Sırbistan yoluyla Bulgaristan’a giriş-çıkış yapacak vatandaşlarımızın Kalotina (Bulgaristan)-Dimitrovgrad (Sırbistan) sınır kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Bu kapıdan Bulgaristan’a giren vatandaşlarımız, E-80 karayolunu kullanarak Kalotina-Sofya-Filibe (Plovdiv) - Hasköy (Haskova) - Harmanlı-Svilengrad yoluya Kapitan Andreevo-Kapıkule sınır kapısından Türkiye’ye ulaşacaklardır. Yaklaşık 370 kilometre uzunluğundaki bu güzergahın sadece Sofya-Filibe (Plovdiv) arasındaki 160 kilometrelik bölümü otoyol olup geri kalan bölümü tek şeritli karayoludur.
b) 19 Haziran 2005 tarihinde Bulgaristan ile ülkemiz arasında yeni bir sınır kapısı açılmıştır. Kapıkule-Kapitan Andreevo sınır kapısının yaklaşık 40 km. kuzeydoğusundaki Hamzabeyli-Lesovo sınır kapısına ulaşım için, E-80 karayolu kullanılarak Kalotina-Sofya-Filibe (Plovdiv) - Hasköy (Haskova) - Harmanlı güzergahı takip edildikten sonra Harmanlı’dan Burgaz istikametine (Kuzeydoğu’ya) dönülerek Topolovgrad geçildikten yaklaşık 20 km. sonra Elhovo şehrine girmeden önce Lesovo istikametine dönülmelidir. Harmanlı’dan Hamzabeyli-Lesovo sınır kapısına mesafe yaklaşık 80 km.’dir.
c) Romanya yoluyla Bulgaristan’a giriş-çıkış yapacak vatandaşlarımızın kullanabilecekleri başlıca üç güzergah mevcuttur.
Birinci güzergahı izleyecek vatandaşlarımızın Rusçuk (Ruse) (Bulgaristan)-Giurgiu (Romanya) hudut kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Anılan hudut kapısında Tuna nehri üzerindeki köprü Bulgaristan ile Romanya arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Sözkonusu köprünün kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda anılan hudut kapısında beklemeler olmaktadır. Bu kapıdan Bulgaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın Rusçuk (Ruse)-Byala-Veliko-Tırnova-Gabrovo-Kazanlık-Eski Zağra (Stara Zagora)-Dimitrovgrad-Hasköy (Haskovo) güzergahını izleyerek E-80 karayoluna çıkmaları ve bu karayoluyla Svilengrad üzerinden Kapitan Andreevo-Kapıkule hudut kapısına ulaşmak suretiyle Türkiye’ye giriş yapmaları mümkündür. Yaklaşık 350 kilometre uzunluğundaki bu güzergahın tümü tek şeritli karayoludur. Yer yer dağlık bölgelerden geçen bu karayolunda araç kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Giurgiu (Romanya)-Rusçuk (Bulgaristan) sınır kapısını kullanacak vatandaşlarımızın, Rousse (Rusçuk)- Razgrad - Shoumen (Şumnu) - Karnobat - Yambol (Yanbolu) - Elhovo - Lesovo güzergahını izleyerek Hamzabeyli'ye ulaşmaları da mümkündür.
İkinci güzergahı izleyecek vatandaşlarımızın Vidin (Bulgaristan)-Kalafat (Romanya) hudut kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Anılan hudut kapısında Tuna nehri üzerinde çalışan feribotlar vasıtasıyla Bulgaristan ile Romanya arasında bağlantı sağlanmaktadır. Feribotların yetersiz olması sebebiyle anılan hudut kapısında beklemeler olmaktadır. Bu kapıdan Bulgaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın E-79 karayolunu kullanarak Vidin-Dimovo-Montana (Mihailovgrad)-Vratsa-Botevgrad güzergahı üzerinden Sofya’ya ulaşmaları ve buradan E-80 karayoluna çıkarak Sofya-Kapitan Adreevo-Kapıkule hudut kapısına ulaşmak suretiyle Türkiye’ye giriş yapmaları mümkündür. Yaklaşık 515 kilometre uzunluğundaki bu güzergahın sadece 215 kilometrelik Botevgrad-Sofya-Filibe (Plovdiv) bölümü otoyol olup, geri kalan bölümü tek şeritli karayoludur.
Üçüncü güzergahı izleyecek vatandaşlarımızın Rusçuk -Razgrad (E 2: 64 km), Razgrad-Şumen (52 km.), Şumen-Karnobat ( E 73: 93 km.), Karnobat-Burgaz (E6: 55 km) ve Malko Tırnovo- Dereköy Sınır Kapısı güzergahından Kırklareli’ne gidebilmeleri mümkündür. Sözkonusu yol 345 km.’dir. Yol tek şeritlidir. Şumen-Karnobat arası dağlık bölgeden geçmektedir. Ayrıca Burgaz - Malko Tırnovo arası da yaklaşık 80 km.’lik çok dar ve virajlı bir yoldur. Lukoil, OMV, Shell petrol şirketlerinin Rusçuk, Razgrad, Şumen,Karnobat,Aytos ve Burgaz’da istasyonları mevcuttur. Ayrıca Burgaz-Dereköy arasında da petrol şirketinin iki istasyonu bulunmaktadır.
GÜMRÜK
Gümrüklerde uyulması gereken kurallar, yolcu beraberinde ülkeye sokulmasına izin verilen eşya, varsa beyan edilme zorunluluğu olan eşya:
a) Bulgaristan'a giriş ve çıkışlarda, seyahat çekleri de dâhil olmak üzere toplam 8.000 Bulgar Leva'sının (yaklaşık 4.000 Euro) üzerindeki Leva ve yabancı dövizin gümrüklerde, "Gümrük Döviz Beyannamesi" doldurulmak suretiyle yazılı olarak beyan edilmesi gerekmektedir (1 Euro = 1.95583 Bulgar Levası). Aksi takdirde, sözkonusu paraya el konularak ilgili şahıslar hakkında kanuni işlem başlatılmaktadır. Bulgaristan’dan çıkış yapan yabancı uyruklu kişiler, daha önce Bulgaristan’a girişte beraberlerinde getirdikleri ve gümrüklerde yazılı olarak beyan ettikleri miktardaki yabancı paraları, yine gümrüklerde yazılı olarak beyan etmek suretiyle beraberlerinde Bulgaristan’dan çıkarabilirler. Sınır geçiş kapılarındaki gümrükte doldurulan "Gümrük Döviz Beyannamesi" formları İngilizce, Fransızca, Almanca, Türkçe ve Rusça olmak üzere 5 dildedir.
b) Bulgaristan’dan yolcu beraberinde transit geçirilebilecek ve geçirilemeyecek eşya ile beyana tabi eşya: Aağıda belirtilen altın, platin, gümüş ile diğer değerli taş ve madenlerin Bulgaristan’a giriş ve çıkışta gümrüklerde “yazılı” olarak beyan edilmesi gerekmektedir:
-37 Gram'ın üzerindeki işlenmiş / işlenmemiş / madeni para olarak altın ve platin, -60 Gram'ın üzerindeki altın ve platin alaşımlı aksesuarlar -300 Gram'ın üzerindeki işlenmemiş/yarı işlenmiş veya gümüş oranı fark etmeksizin madeni para şeklindeki gümüş alaşımlı takı ve aksesuarlar -Yukarıda sayılan mücevherat arasında yer almayan diğer değerli taş ve madenler. Bulgar makamlarınca herhangi bir sebeple para ve/veya kıymetli eşyasına el konulan vatandaşlarımızın üç gün içinde ilgili makamlara itirazda bulunmaları gerekmektedir. Ticaret amacıyla nakledilen tüketim mallarının ve ticari nitelikli eşyanın Bulgaristan’a giriş ve çıkışlarda gümrüklerde “sözlü” olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Her türlü elektronik eşyanın Bulgaristan’a giriş ve çıkışlarda gümrüklerde “sözlü” olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Silah, cephane, zehirli maddeler, tesirli maddeler, patlayıcı maddeler, uyuşturucu maddeler, psikotrop maddeler, koruma altında bulunan bitki ve hayvan türleri, sanat eserleri ve antika değeri bulunan her türlü eşya ile bu tür madeni ve kağıt paraların Bulgaristan’a sokulması yasaktır.
Gümrüklerde yolcu başına vergisiz olarak Bulgaristan’a sokulabilecek mallar aşağıda sunulmuştur:
200 adet sigara;
100 adet kısa puro;
50 adet puro; 250 gram tütün;
%22’den fazla alkol içeren damıtılmış içecekler: 1 litre;
% 80’den fazla etil alkol içeren içecekler: 1 litre; %22’den az alkol içeren içecekler 2 litre;
köpüksüz şaraplar: 2 litre;
kahve: 500 gram; parfüm: 50 gram;
eau de toilette: 250 ml;
ilaç ise kişinin ihtiyacına binaen makul miktarda.
Yukarıda kayıtlı miktarların üzerindeki mallar, gümrük vergisine tabidir. Sözkonusu miktarların üzerindeki malların Bulgaristan’dan transit geçirilebilmesi için Bulgar makamlarına müracaat edilerek izin alınması gerekmektedir.
KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Bulgaristan’da güvenlik konusunda yaşanan sorunlardan gerek bu ülkede ikamet eden, gerek karayoluyla transit geçiş yapan vatandaşlarımız etkilenebilmektedir. Gidiş ve dönüşte Bulgaristan’dan karayoluyla transit geçiş yapmayı tercih edecek vatandaşlarımızın, kendi güvenlikleri açısından, aşağıda belirtilen hususlara özen göstermeleri gerekmektedir:
-Gece seyahat etmemek.
-Gündüz ve ana yolları tercih etmek suretiyle yolculuk yapmak.
-Mümkün olduğunca grup oluşturarak ve birbirinden kopmadan seyahat etmek.
-Bazı Batı Avrupa ülkelerinden Bulgaristan’a Oto-Trenle seyahat ederken Sofya yerine, Türk sınırına yakın Svilengrad şehrine kadar yolculuk yapmak.
-İhtiyaçların ötesinde nakit para ve ziynet eşyası taşımamak.
-Bir hadise olduğunda derhal polise başvurarak, zabıt tutturmak, gerekiyorsa, en yakın temsilciliğimizle temas ederek yardım istemek.
-Mümkün olduğunca duraklama ve konaklama yapmamak ve trafik kurallarının el verdiği ölçüde Bulgaristan’dan süratle geçmek.
-Eğer konaklanılacak ise, taşıtları korumalı park yerleri veya kapalı garajı olan otellerde park edip, şehirde taksi kullanmak.
-Bulgaristan’a girmeden önce otomobillerini mutlaka sigorta ettirmek.
Bulgaristan’da yabancı plakalı taşıtların çalınması vakaları ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle Bulgaristan’da konaklayan yabancıların araçları çalınmakta, hırsızlık şebekeleri süratle aracın izini kaybettirmekte ya da aracın sahibi ile temasa geçerek çaldıkları aracı iade etmek için para talep etmektedirler. Yolculuk esnasında Bulgaristan’da konaklanması planlanıyor ise kasko sigortasının kapsamı Bulgaristan’ı içerecek şekilde genişletilmeli, bu tür bir olay cereyan ettiğinde ivedilikle polise ve en yakın temsilciliğimize başvurulmalıdır.
Yol Yardım Servisi:
24 saat teknik hizmet verilen bu servisin merkez bürosu, “3 Pozitano St., Sofia” adresindedir. Tel: (359-2) 980 33 08. Telefon görüşmesini takiben 30 dakika içerisinde bulunulan noktaya ulaşılmaktadır.
Bulgaristan’a girişlerde sınır kapılarında ayrıca güvenlik önlemleri, konaklama noktaları, polis araçları, işaretleri, yararlı telefon numaraları, polisin hangi hallerde araçları durdurma yetkisinin olduğu konularında ayrıntılı bilgi içeren İngilizce, Almanca ve Türkçe broşürler dağıtılmaktadır.
TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

Belli bir zaman dilimi içerisinde belirli yolların kullanımı için ödenen ve "vignette" (vinyet) adı verilen sistem 1 Nisan 2004 tarihinden itibaren ağır vasıtalar için uygulamaya konulmuş olup, sözkonusu ücret sistemi 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren tüm araçlar için uygulanmaya başlanmıştır. Bu çerçevede sınır kapılarında haftalık, aylık ve yıllık olarak vinyet pul'u (sticker) satın alınarak araç ön camına yapıştırılacaktır. 2006-2007 dönemi için geçerli olması öngörülen vinyet ücretleri araç cinsine göre aşağıda sunulmuştur:
Vinyet Ücretleri YABANCI PLAKALI ARAÇLAR: (Euro)
-1. kategori araçlar: 3 veya daha fazla dingilli araçlar (TIR, kamyon vs.)
Günlük 10
Haftalık 56
Aylık 153
Yıllık 485
-2. kategori araçlar: 8 kişiden fazla yolcu taşıyan araçlar (otobüs vs.) ile 2 dingilli yük taşıtları
Günlük 10
Haftalık 33
Aylık 87
Yıllık 256
-3. kategori araçlar: 8 kişiden az yolcu kapasiteli taşıtlar (otomobil vs.)
Haftalık 5
Aylık 13
Yıllık 31
Bulgaristan’da alkol sınırı 0.5/1000’dir. 0.5’ten 1,2/1000’e kadar alkollü sürücülere 100-300 Leva para ve 1 yıla kadar ehliyete el koyma cezası; 1,2/1000’in üzerinde alkollü sürücülere 1 yıla kadar hapis ve 4 yıla kadar ehliyete el koyma cezası verilir. Alkol testini reddedenler ile uyuşturucu kullandığı belirlenen ya da trafik polisine karşı koyan sürücülere 200-500 Leva arasında para cezası verilir ve 6 aydan 2 yıla kadar ehliyetlerine el konulur.
Hız sınırları:

Şehir içi Şehir dışı Otoyol Otomobil 50 90 120 Kamyon-Otobüs 50 80 100 Motosiklet 50 80 100
OTOYOLLARDA ALINACAK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Otoyollarda beyaz renkli ve üzerinde bağlı oldukları bölge numaraları bulunan "opel astra" marka araçlı polisler dışındakilerin cezai işlem yapmaya yetkisi yoktur.
Bulgaristan’da trafik cezaları Bulgar Ulusal Para birimi Leva olarak kesilmektedir. Euro veya başka para birimi üzerinden ceza uygulanmamaktadır. Trafik Polislerinin ceza için para tahsilatı yapma yetkileri bulunmamaktadır. Trafik cezaları ülkeden çıkarken sınır kapılarında veya bölge Trafik Şube İstasyonlarında (KAT) ödenebilmektedir.
Sınır kapılarında geçiş güvenliği konusunda Türkçe, İngilizce ve Almanca broşürler dağıtılmaktadır.
Sınır kapılarında şikayet telefonlarını gösteren panolar mevcut olup, ayrıca şikayetlerin yazılı olarak iletilebileceği posta kutuları bulunmaktadır.
ÜLKEYE GİRİŞİNE İZİN VERİLECEK TAŞITLAR İÇİN ARANAN ŞARTLAR VE SİGORTA ZORUNLULUĞU

Bulgaristan üzerinden özel araçları ile seyahat edecek vatandaşlarımız, otomobilin kendilerine ait olduğunu belgelemek zorundadırlar. Bu çerçevede, başkası adına kayıtlı araç kullanan vatandaşlarımızın sürücü vekâletnamesini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
Bulgaristan’dan transit geçiş yapacak taşıtların yaşlarıyla ilgili herhangi bir kısıtlama sözkonusu değildir. Batı Avrupa’da mukim vatandaşlarımızın araçları için yaptırdıkları uluslararası zorunlu trafik sigortası (yeşil kart) Bulgaristan’da geçerlidir.
Sözkonusu uluslararası trafik sigortası bulunmayan vatandaşlarımızın Bulgaristan’a girişte hudut kapılarında trafik sigortası yaptırmaları gerekmektedir.
Türkiye’ye gidiş ve dönüşte karayoluyla seyahat edecek olan vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce araçlarını mutlaka kasko sigortası yaptırmaları da çıkarları gereğidir. Ayrıca, vatandaşlarımızın kaza vb. olaylarla karşılaşmaları halinde, mukim oldukları Batı Avrupa ülkelerine ivedilikle nakledilmelerini ve gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını teminen, önceden kaza ve tedavi sigortası yaptırmalarında da fayda bulunmaktadır.
HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLEN TRAFİK SUÇLARI

Bulgaristan kanunları uyarınca, ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarına sebebiyet veren kişiler hapis cezasına mahkûm edilebilmektedir.
Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanmayan trafik kazalarında, kazaya karışan kişilerin trafik sigortalarının bulunup bulunmadığı kontrol edilmekte, bilahare polis tarafından bir kaza tutanağı raporu tutulmakta ve bilirkişinin hazırladığı hasar tespit tutanağı çerçevesinde gerekli tazminat sigorta tarafından ödenmektedir.
Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarında ise, kazaya sebebiyet veren kişiler gözetim altına alınarak, haklarında adli makamlarca soruşturma başlatılmakta, bilahare konu mahkemeye intikal ettirilmektedir. Gerek soruşturma, gerek mahkeme süresince, kazanın boyutlarına göre ilgili kişiler kefaletle veya kefaletsiz olarak serbest bırakılabilmekte, ancak pasaportlarına el konularak Bulgaristan’da zorunlu ikamete tabi tutulmakta ve ülkeden çıkışlarına izin verilmemektedir.
TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

T.C. Sofya Büyükelçiliği
(Sofya-Blagoevgrad-Köstendil-Pernik-Montana-Vratsa-Vidin bölgelerinden sorumlu)
Adres: Boulevard Vasil Levski, No :80, 1000, Sofia
Tel : 00 359 2 9355500,
Faks :00 359 2 9819358,
E-mail : TurkSofya@spnet.net
Polis imdat :166
Trafik Çekici :146 - 9803308 - 91146
Sofya Trafik Hastanesi (Prigov) :(00 359 2) 9154411 - 9521161 - 9549468
Sofya Bölgesi Kaza Olayları :(00 359 2) 9824901
Sofya Bölgesi Trafik Polisi :(00 359 2) 98272823
Ulusal Polis :(00 359 2) 9823076
Dışişleri Bakanlığı Nöbetçi Memur :(00 359 2) 9482404 - 9482707
İçişleri Bakanlığı Nöbetçi Memur :(00 359 2) 9822983 - 9823037
Maliye Bakanlığı ücretsiz şikayet hattı :080018018
THY Sofya Ofisi: (00359 2) 9874220
THY Havalimanı Ofisi: (00359 2) 9373121
Filibe:
T.C. Filibe Başkonsolosluğu
(Filibe(Plovdiv) - Gabrovo - Haskovo - Stara Zagora - Pazarcık - Pleven - Loveç - Veliko Tırnovo - Kırcali - Smolyan bölgelerinden sorumlu)
Adres : Filip Makedonski, No : 10, 4000, Plovdiv
Tel : (00 359 32) 632309 - 624010 - 624020,
Faks : 624839,
E-mail : bkfilibe@spnet.net
İlk Yardım :150
Filibe Üniversitesi hastanesi (VMI) : (00 359 32) 6021 "Vasil Aprilov - 15 - A"
Filibe Devlet Hastanesi (UMBAL) : (00 359 32) 44170 "Peştersko Şose - 66"
Filibe Bölge Hastanesi (Okrıjna) : (00 359 32) 482222 "Bılgariaya bul. - 234"
Özel Klinik (Medikus Alfa) : (00 359 32) 634463 "Veliko Tırnovo - 21"
(Sözkonusu Hastanelerin Ambulans servisi vardır)
Filibe Asayiş Polisi : (00 359 32) 6123
Filibe Trafik Polisi : (00 359 32) 962586
Filibe Sancak Mahkemesi : (00 359 32) 623638
Araç Çekici ve Trafik yardım : (00 359 32) 764295 - 864638
GSM : (00 359) 98 355959 - 888 691782
(Başta Almanya olmak üzere Avrupa'daki sigorta şirketlerine hizmet vermektedir.)
Burgaz :
T.C. Burgaz Başkonsolosluğu
(Burgaz - Varna - Şumen - Dobriç - Razgrad - Ruse - Tırgovişte - Silistre - Sliven - Yambol bölgelerinden sorumlu)
Adres : Boulevard Demokrasia, No : 38, Bourgas
Tel : (00 359 56) 879940,
Faks : 821700,
E-mail : tcburkon@bs.spnet.net



AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR

Herhangi bir haksız fiile maruz kalınması ya da olumsuz bir durum ile karşılaşılması halinde derhal polise ve en yakın temsilciliğimize başvurulmalıdır. Bulgar yasaları gereği emniyet makamları başvuru sahiplerine tercüman temin etmektedir.
Vatandaşlarımızın Bulgaristan’da herhangi bir nedenle gözaltına alınmaları sözkonusu olduğunda tercüman ve avukat talep etme ve temsilciliklerimize bilgi verilmesini isteme hakları vardır. Gözaltına alınan şahsa Bulgar devleti bir tercüman ve avukat tayin etmektedir. Devlet tarafından görevlendirilen tercüman ve avukatın ücretleri yine devlet tarafından ödenmektedir. Gözaltı öncesinde gözaltına alınış nedeni açıklanmakta ve sağlık durumuna ilişkin şahsın ifadesini içeren bir form doldurulmaktadır. Bulgaristan’da gözaltı süresi 24 saat olup, savcılık kararı ile bu süre 72 saat daha uzatılabilmektedir. Bu süre zarfında gözaltındaki şahıs mahkemeye çıkarılmaktadır. Bulgar makamları, ülkemiz ile 1970 yılında imzalanmış olan Konsolosluk Anlaşması uyarınca bir Türk vatandaşı gözaltına alındığı takdirde 48 saat içinde temsilciliklerimize yazılı olarak bildirimde bulunmak durumundadır.
 
Bulgaristan da sizce yaşanılır mı ? çıkmam olasılığı nedir ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba, yazınız çok fazla uzun olmuş kısaca vize işlemleri hakkında yardımcı olursanız sevinirim

Başka siteye ait link vermeyin!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sayın yetkili kişilere arz ederim ben tüekiye afyon sandıklı ilcesinden yazı yorum adım halim güngör nişanlım olan Gyunei seyhan mustafa isimli bayan 25 yaşında ve alman vatandaşı türk kimligi yok ilk defa türkiyeye kara yolundan giriş yapıyor ve şuan bulgaristan sınır kapısında ala konulmak tadır 3 gündür bekliyor sebeni bilemiyoruz ve nişanlımın vatandaşlık kartı gümrükte alı konuldugunu söylüyor madurum diyor bana bir yardımcı olabilir misiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bende bulgaristan a gitmem lazım schengen vizesi kapsamında mı oluyor ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
açıklayıcı bilgilerinizden dolayı teşekkürlerimi sunarım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bulgaristan lesovo sınır kapısının iletişim numarasını bulamıyorum nasıl bulabilirim lütfen yardımcı olurmusunuz.
 
Geri
Üst