Bütçede başarılıyız bir de siyasi istikrar olsa bizi kimse tutamaz

tuqqce

Daimi Üye
Üye
Bütçede başarılıyız bir de siyasi istikrar olsa bizi kimse tutamaz
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçenin mayıs ayında 3 milyar 389 milyon YTL fazla vermesini değerlendirirken, "Ah bir de siyasal istikrarı sağlasak, var ya önümüzde kimse duramaz" dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, mayıs ayında bütçede başarılı sonuçlar elde edildiğiğini açıkladı. Türkiye ekonomisinin küresel krizlerden sınırlı derecede etkilendiğini savunan Unakıtan, "Ah bir de siyasal istikrarı sağlasak var ya önümüzde kimse duramaz. Ama ne yapalım" dedi.

Para mara yok

Bu arada bütçe fazla verdiği için kamu kurumlarından ek ödenek talepleri geldiğini söyleyen Unakıtan, şöyle konuştu: "Bakanlıklar, valiler, belediye başkanları söylüyor bunları. Bütün arkadaşlara, bütün bakanlıklara duyurmak istiyorum. ’Mayıs ayında fazla verdi’nin manası, ’size daha fazla para vereceğiz’ değil, öyle bir şey yok. Kimse benden tekrar ilave para istemeye, ödenek istemeye gelmesin. Ödeneği koymuşum baştan, sene başından neyse o. Herkes onun içerisinde hareket etmek mecburiyetinde. Kimseden artırma talebi sakın ha gelmesin. Böyle bir yanlışa düşmesinler. Yok böyle bir şey. Para mara yok."

Yapısal reformlar sürecek

Yapısal reformların sürdürüleceğini belirten Unakıtan, ekonomiye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Talepteki yavaşlamaya rağmen gıda ve enerji fiyatları nedeniyle enflasyon artmaya başladı. Dışarıdan gıda maddesi ve enerji alan ülkelerin durumları gittikçe güçleşiyor. Türkiye enflasyon ithal eden bir ülke konumuna geldi. Enflasyonun yüzde 70’i gıda ve enerji kaynaklı. Bu konjonktürel durumların değişeceğini tahmin ediyorum. Bu değişim 2008’e kolay kolay yansımaz. Belki 2008’in son ve üçüncü çeyreğinde bazı gelişmeler olması mümkün. Ama, dışarıda bunlar oluyor diye enflasyonla mücadeleyi bırakmış değiliz."

Merkez’i destekliyoruz

Enflasyonun tekrar tek hanelere indirilmesinin en büyük hedefleri olduğunu dile getiren Unakıtan, şunları söyledi: "Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını destekliyoruz. Sıkı Maliye politikalarıyla da bunu desteklemeye devam edeceğiz. Eğer bu şekilde hareket etmezsek, Türkiye, eski günleri yaşayabilir. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Reformlara aynen devam. Bugünkü sıkıntılar içinde bile Türkiye’nin bir numaralı gündemi ekonomi."

Bütçe mayısta 3.3 milyar YTL fazla verdi

BAKAN Unakıtan’ın verdiği bilgiye göre, mayıs ayı bütçe uygulama sonuçları hedeflerle uyumlu çıktı. Geçen ay 3 milyar 389 milyon YTL bütçe fazla verildi.

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, bütçe fazlası yüzde 66.4 arttı. Mayıs ayında bütçe giderleri 15 milyar 823 milyon YTL, bütçe gelirleri ise 19 milyar 212 milyon YTL oldu.

Bütçe gelirlerinin 16 milyar 902 milyon YTL’lik kısmını vergi gelirleri oluşturdu. Faiz dışı fazla 5 milyar 70 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Ocak-mayıs döneminde bütçe giderleri 86 milyar 23 milyon YTL, bütçe gelirleri 83 milyar 962 milyon YTL, bütçe açığı ise 2 milyar 60 milyon YTL oldu.

5 ayda yıl sonu bütçe açık hedefi olan 18 milyar YTL’nin yüzde 11.4’ünün gerçekleşti.

Kapatma davası ekonomi için risk

KEMAL Unakıtan, "Türkiye’yi belirsizliğe sürüklemeyelim" sözlerinin hatırlatılması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bakın uluslararası bir kural var. Belirsizlikler, siyasi belirsizler de dahil. Şimdi efendim her zaman söylüyorum, koskoca iktidar partisi kapanacak mı, kapanmayacak mı? Belirsiz. O zaman siyasi belirsizlik ekonomik bir risktir. Bu türlü belirsizlikler ekonomik risk olduğu zaman ekonomide bunların bedelleri vardır" dedi.

Memura enflasyon farkı verilecek

KEMAL Unakıtan, kamu çalışanlarının durumun iyileştirdiklerini ve bütçe giderlerindeki artışın bundan kaynaklandığını savunarak, şöyle konuştu: "Memura 2 artı 2 verdiniz deniliyor. Hiç öyle değil. Bakın neler verdik. Temmuzda enflasyon çıkacak. O enflasyona göre bütçe genel müdürlüğü memura verilecek zammı hesap edecek, ona göre de vereceğiz. 3 Temmuz da enflasyon ilan ediliyor, sonra hesaplamaları yaparız."

Duble yolun parası Mersin’den

KEMAL Unakıtan, bir soru üzerine duble yolların parasının 600 bin YTL’lik kısmın Mersin Limanı özelleştirme gelirinden sağlanacağı yanıtını verdi. Bürokratlar da Kamu Mali Kontrol Yönetimi Kanunu yasasında yapılacak değişiklikle demiryolu ve karayolu projeleri için sağlanacak ödeneğin belirtildiğini anımsatarak, yasa yürürlüğe girince, "kasada hazır" olan 600 bin YTL’nin duble yolların finansmanı için aktarılacağını söylediler.

hürriyet ekonomi
 
Geri
Üst