Büyükada'da Nereleri Gezebilirim?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Büyükada'da Nereleri Gezebilirim?
büyükada gezilecek yerler
büyükada tanıtım
büyükada tarihi yerler




Sevgili melekler, İstanbul'a en yakın ve ulaşımı en kolay tatil yerlerinden birisi hiç şüphesiz Büyükada. Üstelik Büyükada, Marmara denizinde denizden istifade edilebilecek en temiz yer durumunda. Şimdi Büyükada'ya gitmek ve gitmeden önce orayı tanımak isteyenler için ada ve gezilecek yerleri hakkında bilgiler vermek istiyoruz...
buyukada-279.jpg



Büyükada, Marmara Denizi’nde İstanbul’a oldukça yakın olan “Prens Adaları”nın en büyüğü olarak biliniyor. Büyükada, 20. yüzyılın başlarında, Türkiye’de yeni yeni gelişen üst sınıftan insanlar için bir tür “küçük Avrupa” olma şansına erişmişti. Burada bir İngiliz avukatın öncülüğünde kurulan Anadolu Kulübü, Cumhuriyet’in ilanından sonra Ankara’daki Anadolu Kulübü’yle birleştirilerek adanın özellikle seçkin bir topluluk için bir mesire yeri haline gelmesini sağladı. 1950’lerden sonra buraya gelen Yahudi nüfus ise adanın gelişimine büyük katkıda bulundu.

Adalar’a ulaşım Sirkeci, Kabataş, Kadıköy ve Bostancı’dan vapur seferleriyle gerçekleşiyor. Eğer deniz otobüsü ile gitmek istiyorsanız, Kartal ve Bostancı’dan Adalar’a deniz otobüsü ile de ulaşabilirsiniz.

20. yüzyılın başında burada yapılan otellerde kalan tüccarlar daha çok ünlü Splendid Oteli ve Giamoco Oteli’ni tercih ediyorlardı. 1850’lerden itibaren inşa edilmeye başlanan köşklerin en önemlileri ise bir zamanlar Hocapuloslar’ın evi olan hükümet konağı, ünlü Sovyet politikacı Troçki’ye sürgündeyken ev sahipliği yapan İlyasko Köşkü, adanın en ünlü sivil mimarlık eserlerinden -asıl adı Trasivolos Yannaros olan- Con Paşa’nın Köşkü, İstanbul’daki Levant Herald gazetesini çıkaran Mizzi’nin kırmızı kuleli köşkü Al Palas. Ada’nın en yüksek tepelerinden birinde yer alan ve “Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı” olan Rum Yetimhanesi ise dönemin ünlü mimarı Vallery’ye esasen otel olarak kullanılmak üzere yaptırılmış, daha sonra otel için izin alınamayınca Rum zenginlerinin bağışlarıyla yetimhane haline getirilmiş. Bugün bu yapıların hepsi, taşıdıkları zengin kültürel dokuyla adanın ziyaretçilerinin gözlerini bekliyor.

Kışın 6.500 olan nüfusu yaz aylarında 40.000’e kadar tırmanan Büyükada’nın görülecek yerleri arasında Dilburnu Piknik Alanı ve Yörükali (Yorgoli) Plajı da bulunuyor.

Büyükada’yı faytonla dolaşmak da keyifli saatler geçirmek için atlanmaması gereken bir seçenek. Yaklaşık yedi kilometre süren “küçük tur”la adanın iki büyük tepesi arasına yerleşmiş olan Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı’na ulaşıyorsunuz. Bu vadiye giden yolda, ada halkının Lunapark dediği yerde eskiden Rumların düzenlediği karnavallar yapılırmış. 14 kilometre kadar süren “büyük turu” tercih ederseniz, yerleşim olmayan ikinci tepeyi de dolaşabilirsiniz.

Lunapark bölgesinden yukarıya doğru tırmanırsanız, denizi, İstanbul’u ve Sedef Adası’nı seyredebileceğiniz en yüksek noktada M.S. 930 yılında yapılan Ayios Nikolaos (Aya Yorgi) Manastırı’nı da görebilirsiniz.
uzmantv
 
Geri
Üst