Çanakkale Savaşının Sonuçları

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Çanakkale Savaşının Sonuçları
canakkale_sehitleri_icin_1001_hatim_h534.jpg


Çanakkale Savaşının Neticeleri Maddeler Halinde

-Rusya yardım alamayınca Çarlık rejimi yıkıldı. Ekim 1917 de Bolşevik İhtilali oldu ve Komünistler idareye geldi.

-Yeni idare Brest Litovsk Antlaşmasıyla savaştan çekildi.

-I. Dünya Savaşı 2 sene daha uzadı.

-Yarım milyon insan yaşamını yitirdi.

-M.Kemal ismi tarih sahnesine yazıldı. ( M. Kemal general oldu.)

-Bulgaristan İttifak Devletleri yanında savaşa girdi.

-Böylelikle Almanya ile kara irtibatı heyetti.

-Osmanlı Devleti’nin başarılı olabildiği tek cephedir. ..

1-Çanakkale Savaşları her savaş gibi ardında kan, ölüm ve gözyaşı bıraktı. En iyimser rakamlarla 213.000 Türk, 215.000 İtilaf kuvveti askeri olmak üzere toplam 428.000 kişi can verdi.

2-Türk silahlı gücünün Balkan Savaşı’nda yaralanan ve hem de yok olmaya yüz tutan prestiji kurtarılmış oldu. Silahlı güç ve ulus, bu zaferin getirdiği moralle kurtuluş savaşına girebildi.

3-Çanakkale Muharebeleri, Mustafa Kemal (Atatürk) gibi askeri bir dahiyi yarattı, Birinci Dünya Harbi’nin bitiminden hemen sonra başlayacak olan Ulusal Mücadele’nin bu eşsiz öncününü Türk ulusuna kazandırdı.

4-Çanakkale Savaşları neticeninde batılılar bağlaşıkları Rusya’ya yardım edemediler. Böylelikle mahsur kalan Çarlık Rusyası, içerden çöktü, kanlı bir rejim değişikliği oldu.

5-Anzak asker ve komutanları, Çanakkale’de yiğitçe döğüşen Türklerin hem asker, hem de insancıl istikametlerini yakından izleyerek, onların kendilerine tanıtıldığı gibi barbar bir ulusun çocukları olmadığını görüp anlamak fırsatını buldular. O günlerde oluşan bu arkadaşlık atmosferi hala sürmekte.

6-Çanakkale’de Türk ulusu, binlerce okumuş ve aydınını da kaybetti. Net olmayan tahmini rakamlara göre, 100.000’den fazla öğretmen, mülkiyeli, tıbbiyeli ve Türk ocaklarında yetişmiş okur-yazar yitirildi.

7-Bu kayıpların negatif tesirleri, savaş esnasında olduğu kadar, daha sonra da fazlasıyla hissedildi. Nitekim, 1923’te Cumhuriyetin duyurusundan sonra, Atatürk’ün başlattığı inkılaplar ve bunların paralelinde girişilen reformların kitlelere yaygınlaştırılıp mal edilmesinde, hayli sıkıntılar çekildi.
Bilgi Media & Vikipedi Genel Kültür ve Türk Kurtuluş Tarihi ansiklopedisi
 
Geri
Üst