Çaresizliğin Öğrenilmiş Olduğu Zamanlar

aSqimSin

Yeni Üye
Üye
Çaresizliğin Öğrenilmiş Olduğu Zamanlar



Çok beğendiğim bu yazıyı sizinle de paylaşmak istedim meleklerim. Öğrenilmiş çaresizlik ile ilgili daha çok bilgi almanızı tavsiye ederim. Biz çoğu zaman farketmeden kendimizi çaresizliğe itiyoruz. Belki bu yazı biraz da olsa bizi kendimize getirir kızlar. Sonuna kadar okuyun. Sonuna kadar gelenlerin gözlerinde bir gülümseme olacaktır. Eğer olursa ne mutlu size. :) :tik:








ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK


Sosyal fobiyi körükleyen bir duygu 'Öğrenilmiş çaresizlik' duygusudur. Daha önce yaşadığı kötü tecrübeleri zihnine yazan kişi benzer durumlarda da aynı şeyi yaşayacağına inanarak tedirgin olur ve sorunun üstesinden gelmek için hiç çaba göstermez. Bu durum tekrar tekrar başarısız olma sonucu vazgeçme duygusu ve eylemidir. Bilimsel bir araştırmada bu konuyla ilgili çok güzel bir örnek vardır: Bir köpekbalığı ve başka bir balık aynı akvaryuma konulmuş, ancak araya bir cam bölme yerleştirilerek birbirinden ayrılmış. Köpekbalığı acıkınca karşısındaki balığa saldırmak istemiş fakat arada cam bir bölme olduğu için cama çarpmış. Tekrar tekrar diğer taraftaki balığı yiyebilmek amacıyla saldırıp dursa da her seferinde aradaki cam engele takılmış. Karşındaki balığı yemek için 28 saat boyunca uğraşan köpekbalığı sonunda denemekten vazgeçmiş. Bir süre sonra aradaki cam bölme kaldırılmış, diğer balık yanına gelmiş ama köpekbalığı onu yememiş ve bir süre sonra açlıktan ölmüş. Aradaki engel kalkmış olsa bile köpekbalığının yeniden deneme gücünü kaybedip başarısızlığı kabul etmesini, yani başarısızlığa şartlanmasını “öğrenilmiş çaresizlik” olarak adlandırabiliriz. Hepimiz zaman zaman karşımıza çıkan engellerle mücadele etmeyip geri çekiliriz. Geri çekilmek bazen daha temkinli olarak yeniden harekete geçmeyi sağlarken bazen de yeniden denememeye sebep olur. Bazı insanlar bu durumu kimselere hissettirmez, bazıları ortalıkta büyük bir kargaşa yaratır, kimileri ise böyle engellerle karşılaşmamak adına hayatın içinde aktif olarak bulunmaktan kaçınır hale gelir.




Çaresizlik öğrenilmiştir.
Başarılı olmakda öğrenilebilir.
Sende sandığından fazlası var!
Gelebileceğin en iyi yerde değilsin.
Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır.
Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur.
Rüzgarı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren!
Seyirci koltuğundan sıkıldıysan, sahneye çık.
Zirvede her zaman bir kişiye daha yer var.
Her şey seninle başlar!
Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın.
Hayatta ya tozu dumana katarsın,
Ya da tozu dumanı yutarsın.
Seçim senin!


Mümin Sekmanın 'Her şey Seninle Başlar' adlı kitabından bir alıntı...
 
Öğrenci psikolojisi açısından da önemli bir konu... Örneğin öğrenci, bir derste bir kaç kez başarılı olamadığında, her zaman başarısız olacağına inanır. Öğretmen, bu çaresizlikte olan öğrenciye rehberlik etmelidir.

Ancak hayatımızın her döneminde biz bu durumla çokca karşılaşıyoruz yazıda da anlatıldığı gibi... Kolay mı pes ediyoruz, kendimize olan güvenimizi kolay mı kaybediyoruz, hemen mi umutsuzluğa kapılıyoruz? Baştan yenilmeye hazırmıyız?

Paylaşım için teşekkürler adminim, emeğinize sağlık...
 
Evet gerçekten öğrenciler için de faydalı bir yazı.
Sıkıntınızı yenebileceğinizi öğrenmenize vesile olduysam ne mutlu bana.
Ben teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.
 
Geri
Üst