Çelik Yelek...

T

TİTAN

Forum Okuru
Çelik Yelek...
çelik yelek yapımı
çelik yelek, nedir, nerelerde kullanılır, ilk çelik yelek, icadı, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

celik yelek-258.jpg



Sevgili melekler,
Bir türlü bitmeyen terör illeti ,asker ve polislerimiz tarafından ,ileri teknoloji ürünü teçhizatların ve silahların kullanımını çoğaltmış ve geliştirilmesini hızlandırmıştır.Yapılan çalışmalar sayesinde geliştirilen ürünlerden biri de çelik yelektir.Öyle ki artık gömlek şeklinde bile üretilen yelekler, insanı korumada büyük rol oynamaktadır.

Peki çelik yeleğin tarihi gelişimi nasıl olmuştur?

Türkler tarafından TUĞLA, TOLGA, DAVULGA gibi isimlerle savaşlarda saldırılardan korunmak için miğferler yapılmaktaydı. Bu miğferler PEÇENEKLİ ve SİPERLİKLİ olmak üzere iki şekilde imal edilmekteydi. 16.yy.ın sonlarına doğru miğferlerin tepeleri basık olarak yapılmağa başlanmış daha sonra da miğfere güneş siperliği eklenmiştir.
Avrupa’lılar da 10.y.y.dan itibaren miğfer kullanmışlarsa da onların miğferleri saf çelikten olmaları ile dikkat çekmiştir.
Türkler Orta Asya’dan beri vücutlarını korumak için gömlek şeklindeki köseleden veya ince metallerden yapılmış zırhları kullanmaktaydılar. İslami dönemde birbirine halkalarla bağlanmış ve hafif metallerle takviyeli zincirler kullanılmaktaydı.
Özellikle 20.y.y.da balistik ilminin önemli gelişmeler göstermesinden sonra, korunma çareleri konusunda da araştırmalar hızlandı. Kurşun levhaların yerleştirilmesiyle kurşun geçirmez yelekler yapılmaya başlandı. Bu yelekler büyük sert parçalardan yapılmış olması ve ağır olmaları giyen kişilerin hareket kabiliyetlerini azaltmaktaydı. 1960 yıllarından sonra artış gösteren terör olayları da hareket kabiliyetini kısıtlamayan, hafif elbiselerin altına kolay gizlenebilen koruyucuların yapımına hız verdirtti.
Günümüzde de çelik yelek adı altında bir çok koruyucular kullanılmaktadır. Hiçbir çelik yelek bütün mermilere karşı dayanıklı değildir. Çelik yelek alırken hangi tür mermilerden korunmak istiyorsak ona göre seçim yapmalıyız. Korunmak istediğimiz mermi cinsine göre de yapılacak test sonunda elyaf veya seramik levha ilavesi söz konusu olacaktır.
1970’li yılların başında Amerika’da DU PONT firması ilk defa elyaf teknolojisini bu alanda kullandı. KELVAR diye tanımlanan bu elyaf katkılı malzemeye Hollanda’dan naylon esaslı ARAMİD elyafı TWARON rakip olarak çıkmıştır. Çinlilerde Hollanda’dan patentini alarak porselen esaslı koruyucu yelekler üretmektedir.
 
Geri
Üst