Çene kayması nedir nasıl anlaşılır?

Uzman SühaN

Administrator
Çene kayması nedir nasıl anlaşılır?
Ortodontik hastalıklardan olan çene kayması, çenedeki kasların zarar görmesi sonucunda disklerin hareket sonucunda düzgün çalışmamasıdır. Erken teşhis edilmesi tedavisinde önemlidir. Kısa zaman içinde düzeltilmesi, tedavisinin uygulanması çenenin tekrar eski haline gelmesini sağlar.

Esneme, yutkunma, konuşma gibi durumlarda şiddetli ağrılara neden olabilir. Ağzınızı açtığınızda ağrı ve kasılma hissediyorsanız çene kaymasına işaret edebilir. Ağrılar spazm oluşturması yüze, başa ve kulağa vurmasına neden olabilir. Genelde çene kaymasında ağrı kulaktan vurur.

Çene kayması belirtileri
Çene kaslarında ağrı ve sancı
Çenede takılma, harekette kısıtlılık
Çene hareketi yaparken tıkırtı ve takılmalar
Çeneyi açıp katma durumunda çenenin yerine oturmaması
Baş ve kulak ağrısı ile kendisini belli eder




8.jpg








Belirtilerden bir kaçının gözlemlenmesi durumunda uzmana başvurarak çene kayması kontrol edilir, erken teşhis tedavisi için önemli olduğundan göz ardı edilmemelidir. En kısa zaman içinde yapılacak müdahale çenenizin sağlığını koruyacaktır.Çene eklemi tedavisinde öncelikle ameliyatsız tedaviler denenmelidir. Öncelikle yumuşak gıdalar tüketilmeli, eklem istirahati denenmeli, ağrı ve kas spazmlarını azaltmak için ilaç ve fizik tedavi uygulanmalıdır. Bu yöntemler denendiği halde şikayetler geçmiyorsa bir çene cerrahına muayene olmak gerekir.

Diş hekimine başvurduğunuzda, sizi muayene ettikten sonra hastalığın durumuna bağlı olarak tedavi için hekiminiz gece plakları veya splint (ısırma plağı) adı verilen apareyler kullanabilir. Semptomlarınız diş sıkma ve gıcırdatmadan (bruksizm) kaynaklanıyorsa, ağız ölçünüz alınarak size özel yapılan bu splint (gece plağı) geceleri üst dişlere takılarak sürtünme ve baskı azaltılabilir. Bir diğer yöntem ise kas ve eklem içine yapılan enjeksiyonlardır. Bu yöntem de kaslarda rahatlama sağlayabilir. Bu tedaviler başarısız olmuşsa çene cerrahisi yöntemine başvurulabilir.

3-6 ay içinde ameliyatsız tedavi ile semptomları gerilemeyen hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Çene eklemi rahatsızlıklarında hastaların sadece %5’inde cerrahi müdahale yapılır. Daha çok genç ve orta yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlarda görülme oranı daha yüksektir.Çene eklemi (Temporomandibular Joint Disorder) rahatsızlığının belirtileri genelde

Ağzın tam açılamaması ve ağızda kayma
Yemek yeme esnasında çene ekleminde ağrı ve ses
Baş ve kulak ağrısı
Kilitlenen veya takılan çene
Çene hareketlerinde değişiklik ve çene kaslarında hassasiyet
Daha ileri vakalarda da yemek yeme haricinde konuşurken bile eklem ağrısının oluşması ve ağız hareketlerini yapamama gibi belirtilerle kendini gösterir.

Çene kayması neden olur?
Uyku halindeyken kişilerde çenelerinin üzerine baskı uygularlar. Sürekli olarak dişlerini tıkmalar çenelerinin hareketlerini engeller. Eklem bozukluklarına neden olarak çene kaymasına neden olur. Çene kaymasının bir diğer nedeni olarak diş tellerinin kullanımıdır. Konuşurken ve yemek yerken çene kaslarınızın sağlıklı çalışmaması, çene kaymalarına neden olacak faktörleri ortaya çıkarmaktadır.

Çene kaymasında nelere dikkat edilmeli?
Çene kısmında ağrı duyulmasına karşılık ağrı kesici kullanılabilir. Yemek vaktinde lokmaları uzun süreli çiğnemeler çene kaslarını geliştirmektedir. Sakız çiğnemekten uzak durunuz. Gün içinde stres dişlerinizi sıkmanıza neden olarak çene kaymasına da neden oluşturabilir. Çene kısmında yapılacak olan ameliyat kolay olmadığından başarı ile sonuçlanmayabilirde
 
Geri
Üst