Chia tohumu zayıflatıyormu ?

Uzman SühaN

Administrator
Chia tohumu zayıflatıyormu ?
Nerdeyse hergün bilmediğimiz besinlerin isimlerini duyuyoruz.Bu yeni besinlerden biri de Chia tohumu.Son günlerde diyetisyenlerin listesinde olan sağlıklı bir şekilde zayıflatan Chia tohumu bolivya,arjantin ve meksikada yetişiyor.Chia tohumu çok zengin bir omega 3 e sahip.Sadece omega 3 barındırmayan daha sayısız vitamine sahip olan Chia tohumu nun zengin içeriğini faydalarını yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncelikle zayıflama hakkında ki diğer konularımızı da incelemenizi öneriyoruz. Tembeller için en kolay zayıflama yöntemleri , Hızla zayıflatan 4 yöntem zayıflamanıza yardımcı olucak konularımız.




Son zamanlarda adını duyduğumuz , popülerliği olan Chia tohumunun sağlık üzerinde inanılmaz faydaları var.Bunlardan biri de bağışıklık sistemini güçlendirmesi,Metebolizmayı hızlı çalıştıran Chia tohumu fazla kilosu olanlar için büyük bir nimet.Chia tohumu diyetisyenlerin önerisi kilo bakım programları için kullanılıyor.Her gün düzenli olarak 2 yemek kaşığı Chia tohumu tüketmenin mucizeleri uzmanlar tarafından vurgulanıyor.Chia tohumu aynı zaman da çok kuvvetli bir antioksidan.Lif,protein,minarel,omega, 3 kalsiyum ve yüksek oranda vitamin içeren Chia tohumunun her şekilde kullanılması mümkün.Sağlıklı kilo vermek için kullanımı ideal olan Chia tohumu nu ayrıca şeker ve tansiyon hastaları da rahatlıkla kullanabilir. Chia tohumu nu gebelerin kullanılmaması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.Sadece gebeler değil emziren annelerde Chia tohumu nu tüketmemelidir.Prostat kanseri olanlar,yüksek trigliserit hastaları,allerjisi olanlarda Chia tohumu nu kullanmamalıdır. Chia tohumunu bir bardak suya iki kaşık Chia tohumu atıp bir kaç dakika bekledikten sonra tohumlar iyice sertleşmeden suyla beraber tüketebilirsiniz.Chia tohumu nun yararları ,zararları ve nasıl tüketilmesi gerektiğini uzmanlardan derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.



Chia tohumu  ile zayıflama.jpg





Tüm dünyada zayıflama diyetlerinde kilo vermeyi hızlandırmak için kullanılan, mucizevî ve süper besin olarak da adlandırılan besinler listesine eklenen chia tohumlarının zayıflamaya katkıları olduğu şüphesiz kabul edilebilir. Tabi bunun ilk kuralı ise sağlıklı ve dengeli bir diyet programı içerisinde chianın kullanılmasıdır. Bunun haricinde herhangi bir kalori kısıtlaması yapılmadan, sadece chia tohumu tüketerek zayıflamaya çalışmak gerçekçi bir hedef olmaktan ziyade boş bir hayal olarak kalmaktadır. Bunun aksi olarak uygun diyet programları içerisinde chia tohumu tüketmek ise zayıflamaya ciddi katkılar sağlamaktadır.

Chia tohumları bu etkisini yukarıda belirtilen zengin içeriğine borçludur. Chia tohumu; içeriğindeki lifler sayesinde midede su alarak şişer, tokluk hissi sağlar. Aynı zamanda besinlerin sindirimini yavaşlatır ve mide boşalmasını geciktirir. Böylelikle daha uzun süre tok kalmayı sağlayarak besin alımını ve günlük alınan kalori miktarını azaltır.


Chia tohumlarındaki proteinler zayıflama sürecinde günlük alınması gereken temel besin kaynaklarından biridir. Çünkü proteinler iştahı baskılar, gece atıştırmalarını engeller. Termojenik etkileri ile metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakmaya yardımcı olur. Ayrıca chia performans artırıcı etkisi ile egzersiz ve spor sırasında yakılan kalori ve yağ miktarını artırmaya yardımcı olur.


Chia Tohumları Nasıl Tüketilebilir?


Chia tohumları ile hazırlanabilecek pek çok tarife mevcuttur. Chia tohumu katılabilecek yiyeceklerden bazıları sevilerek tüketilen smoothie, protein barlar, chia tohumlarının şişerek jelleşmesi ile hazırlanan pudingler, salatalar, yulaflı kahvaltı gevrekleri ve meyveli veya sade yoğurtlardır. Bu besinler dışında hazırlanan green juice olarak adlandırılan sebze ve meyve sularına da chia tohumları katılarak bu içecekler de besin değerleri açısından zenginleştirilebilir. Kısacası chia tohumları belirgin ve keskin bir tadının olamamasından kaynaklı istenilen her yiyeceğe katılabilir veya yiyeceklerle birlikte tüketilebilir.

Chia Tohumunu Kimler Tüketmelidir?


Tip 1 ve Tip 2 diyabetli bireyler,
Hiperkolesterolemi hastaları,
Zayıflamak isteyenler,
Vejeteryanlar,
Çölyak hastaları,
Sporcular ve egzersiz yapan bireyler,

Herhangi kronik bir rahatsızlığı olmayan ve normal kiloya sahip bireylerde rahatlıkla bu besini diyetlerinde bulundurabilirler ve chia tohumlarının sağlığı korucuyu etkilerinden faydalanabilirler.


Chia Tohumunun Yan Etkileri Nelerdir?

Chia Tohumu Yan Etkisi – Şişkinlik: Chia tohumunun en yaygın yan etkilerinden biri gaz problemidir. Chia tüketimini sınırlamak bu problemi önleyecektir.

Chia Tohumu Yan Etkisi – Gebelik Sorunları: Hamile bayanlar chia tüketimini durdurmalıdır. Bazı araştırmalar hamile kadınların chia tüketimini zararsız görse de bebek sağlığı için hamilelik ve emzirme sürecinde chia tohumu tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Chia Tohumu Yan Etkisi – Yüksek Trigliserit: Chia tohumları yüksek trigliserit sorununu şiddetlendirebilir. Eğer trigliserit ile ilgili sorunlarınız var ise chia tohumunu tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Chia Tohumu Yan Etkisi – Prostat Kanseri: Chia tohumu araştırmalara göre prostat kanserine neden olabilmektedir. Yüksek miktarda alfa-linolenik asitleri içermekte olduğu için prostat kanseri riskini taşır.

Chia Tohumu Yan Etkisi – Alerjik Reaksiyonlar: Chia tohumları bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Eğer hardal ve hardal tohumuna karşı alerjiniz var ise, muhtemelen chia tohumuna da alerjiniz vardır. Bu durumda chia tohumunu tüketmemek en iyisidir. Alerjik reaksiyon belirtileri olarak gözlerde sulanma, bulantı, kusma, deri döküntüleri, ürtiker, nefes darlığı, ağız şişmesi, boğaz şişmesi sıralanabilir. Reaksiyon şiddetli ise anaflaktik çarpmasına neden olabilir. Eğer hızlıca tedavi edilmezse ölüme de yol açabilir.

Chia Tohumu Yan Etkisi – Bağımlılık Riski: Chia tohumları bağımlılık haline gelebilir. Küçük miktarlarda ve tüketmelisiniz. Bağımlılık halinde büyük miktarlarda tüketimi zarar verebilir.

Chia Tohumu Yan Etkisi – İlaç Etkileşimleri: Chia tohumu bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Örneğin kan basıncı, kan incelmesi ve insülin direnci üzerindeki etkileri kötüdür. Eğer tansiyon ve diyabet tedavisinde ilaçlar alıyorsanız chia tohumunu tüketmemelisiniz. Aldığınız ilaçların tersine kanın çok incelmesine, kan basıncının düşmesine neden olabilir.

Chia Tohumunun İçerdiği Besinler ve Miktarları:
Toplam kalori: 137 kcal
Karbonhidrattan Kalori: 50 kcal
Yağ Kalori: 72.1 kcal
Proteinden Kalori: 15.2 kcal
Toplam karbonhidratlar: 12.3 g
Protein: 4,4 g
Diyet lifi: 10.6 gr
Toplam yağ: 8,6 g
Doymuş yağ: 0,9 g
Tekli doymamış yağ: 0,6 g
Çoklu doymamış yağ: 6.5 g
Omega 3 yağ asitleri: 4915 mg
Omega 6 yağ asitleri: 1620 mg
Kalsiyum: 177 mg
Fosfor: 265 mg
Potasyum: 44.8 mg
Sodyum: 5.3 mg
Çinko: 1,0 mg
Bakır: 0.1 mg
Manganez: 10.6 gr
Kolesterol: 0.0 mg
Sular: 1,4 g
Kül: 1,4 g
 
Eşim çok kilolu biri. Aslın da sağlıklı besleniyor ama sanırım hareketsiz yaşam kilo almasına neden oldu. Eşim şimdi chia tohumu aldı kullanmaya başladı. Tükettiğin andan itibaren kendini tok hissediyor. Zayıflatmanın dışın da chianın bir çok faydası var. Benim kilo problemim yok ama sırf faydasın dan nasiplenmek için bende chia tohumu tüketmeyi düşünüyorum.
 
Geri
Üst