Çiğ Gıda Diyeti

neslihanyare

Üye
Üye
Çiğ Gıda Diyeti
Çiğ gıda diyeti mükemmel sağlığa ya da ciddi beslenme bozukluklarına yol açabilir. Gerçek ortada bir yerdedir. Pişmemiş yiyecekler daha ince bir vücuda, daha temiz bir cilde ve daha yüksek bir enerjiye olanak sağlar. Ayrıca hastalık riskini azalttığına da inanılıyor.

Peki, aslında çiğ gıda diyeti nedir? Çiğ gıda diyeti yapmak sağlıklı mıdır? Cevapları merak ediyorsanız okumaya devam edin.


Çiğ Gıda Diyeti Nedir?
Çiğ gıdanın arkasında yatan temel prensip bitkisel besinleri pişmemiş ve işlenmemiş ve en doğal halinde tüketmektir. Çiğ gıda diyeti yaşam tarzı seçeneğidir. Kilo verme planı değildir.
Çiğ gıda diyetine alışmak kolay değildir. Çiğ gıdayla beslenenlerin çoğu mutfakta çok zaman geçirirler. Çünkü bu diyetin %75’i meyve ve sebzeden oluşur. Çiğ gıda diyetinin başlıca ürünleri şunlardır:

Deniz yosunu
Lahana
Filizlenmiş tohumlar
Kepekli tahıllar
Fasulye
Kurutulmuş meyveler
Fındık

iğ Gıdayla Beslenenler Yemekleri Nasıl Hazırlıyor?
Çiğ gıdayla beslenen kişiler ocak ya da fırın kullanmazlar. Yiyecek dehidratörleri kullanırlar. Dehidratörler meyvelerin ve diğer çiğ gıdaların kurumasını sağlarlar.

Dehidratör ısıyla çalışır ama sıcaklık 115-118 dereceden daha yüksek olabilir. Çiğ gıdayla beslenenler düzgün sindirim için gerekli vitaminlerin ve enzimlerin yüksek ısıyla vücuda yararlı olabileceğini inanırlar.

Pişmiş Gıdalara Karşı Çiğ Gıdalar
Çiğ gıdalar üzerine tıbbi literatür kısıtlıdır. Araştırmalar bitkisel beslenmenin yararları, Vejeteryanizm gibi konular üzerine yoğunlaşmıştır.

Birkaç araştırma sebzeleri pişirmenin önemli besinleri yok ettiğini göstermektedir.

Yapılan bir araştırma çiğ gıdalar tüketmenin mesane kanseri riskini azaltabileceğini gösterdi. Yapılan diğer araştırmalara da çiğ gıdalarla beslenmenin diğer birçok kanser riskini azalttığını kanıtladı.

Çiğ Gıdalarla Beslenmeye Başlamalı Mısınız?
Yemek pişirmeyi seviyorsanız, et ve süt ürünlerinden vazgeçmeye hazırsanız çiğ gıda diyeti tam da size göre. Çiğ gıda diyetine başlamadan önce düşünmeniz gereken bazı şeyler vardır.

Bitkisel ürünler içeren diyetler tavsiye edilmektedir ama çoğunluklu olarak çiğ yemek söz konusu olduğunda yeniden düşünülmesi gerekir. Yumurta ve domates gibi bazı gıdaları pişirmek bu gıdaları biyolojik olarak daha kullanılabilir hale getirir. Yani, bu gıdaların besinsel değeri vücutta daha iyi kullanılır.

Çiğ gıdalarla beslenenler balık yemezler bu yüzden vücut için gerekli omega 3 yağını alamazlar. B12 vitamini gibi diğer vitamin ve besinler de eksik kalır. Bu durumda çiğ gıda diyeti yapanlara besin takviyeleri almaları tavsiye edilir.
 
Geri
Üst