Cimri olmak günahmıdır

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Cimri olmak günahmıdır
Cimrilik elindeki parayı , malı mülkü harcamadan korkan başkasıyla paylaşmaktan çekinen, insanların fıtratın da olan bir özelliktir. Lakin Yüce Allahın var ettiği nimetlerde hakkı vardır. Ve insanoğlu Allahın ona bahşedip verdiği nimetleri mutlaka ihtiyaç sahipleri ile paylaşmak zorundadır.



cimrilik.jpg


Bazı insanlarda mal toplama ve biriktirme hırsı vardır. Sanki kefenin cebi varmış gibi mal mülk hırsı insanoğlunun gözünü boyamaktadır. Çevremizde cimri insanlar mutlaka olmuştur. Saymakla bitmeyen malı mülkü vardır fakat insanlara zerre yardımları dokunmazlar.Cimri insanın ne yemeği yenir ne verdiğin den hayır gelir. Gözü hep verdiğinin içinde dir. Bu yüzden hep şöyle dua ederiz ya ; Allak namerte muhtaç etmesin !

Cimrinin yemeğini yiyen hasta olur. Cimrinin malından alan hayır görmez. Cimrilik ile tamah biribirine karıştırılmaktadır. Cimrilik harcanması gereken yerde paranın harcanmasından kaçınmak , tamahlık ise mal mülk toplama hırsıdır. Dinimiz islamda mal mülk sahibi olmak kötü bir şey değildir ama tamahlıkta iyi bir şey değildir. Mümin bir insan tmahlıktan kaçınmalı uzak durmalıdır.

Cimriliğin nedenleri nelerdir?

Ciriliğin en büyük nedeni iman eksikliğidir. Cimrilik dünyevi mal sevgisinden kaynaklanmaktadır. Cimri olan kişiler de genelde uzun yaşayacağını ve bir gün parasız kalacağı düşüncesi hakimdir. Cimrilik bir hastalıktır . İhlas eksikliği ve küfür ile ilgisi vardır. Şeytan insanı yoksullukla korkutarak cimriliğe iter. Bakara, suresinde Şeytan sizi fakir olacaksınız diye korkutur, (fakir olursunuz diyerek sadaka vermenize engel olur.) sizi cimriliğe ve çirkin şeylere teşvik eder. Allah ise kendi katından bir af ve lütuf vaad eder. Allah’ın ihsanı geniştir, her şeyi hakkıyla bilir diye belirtilmiştir.


Cömert yada cimri olduğumuzu anlayabilir miyiz ?

Bir insan başka bir insana bir şey verirken zorlanmıyorsa cömerttir. Fakat bir şey verirken zorlanıyorsa cömert değildir. Arkadaşınız üzerinizde ki kıyafeti çok beğendi yahut kolunuzdaki saatti , bunu sizden talep ettiğinde gönül rızasıyla tereddüt etmeden veriyorsanız cimri değilsinizdir. Yada ihtiyaç sahibi biri sizden para talebinde bulundur bir daha geri vermemek üzere siz bu parayı tereddüt etmeden verebiliyorsanız cömertsinizdir. Aksi taktirde talep edileni vermekte zorlanıyor yahut veremiyorsanız cimrisinizdir.

Cimriliğin zararları çoktur. Cimrilik bir insanın helak olmasına sebeptir. Cimrilerin cennete girmeyeceği hakkın da hadisler vardır. . En kötü hastalıklardan biridir cimrilik. Cimri olan biri dünyada ferahlık görmez.

Cimrilik nefsin egosudur. Cimrilik Allahın sevmediği bir özelliktir. Cimri bir insan ölümsüz olacağını sanmakta dünya malına tamah etmektedir. Ölümün kendisine hiç uğramayacağını sanan cimri dünya malıyla oyalanmaktadır. Allahın verdiğini kula vermekten çekinen cimriler cenneten men edilmiştir.

Bir müslüman Allahın lütfettiğini onun rızasını gözeterek emrettiği şekilde harcamalıdır. Allahın verdiği malın mülkün paranın zekatını her müslüman mutlaka vermelidir. Malının zekatını , sadakasını verenler cimri değildir. Müslüman bir insan cimrilik yapmaz . Müslüman kardeşlerim , cimrilik Allahu tealanın hoşlandığı bir durum değildir. Bu dünya fani ve geçicidir.Dünya malına tamah etmeyin. Malınızı paranızı ihtiyaç sahipleri ile paylaşın. Cimrilik bir hastalıktır ve bu hastalıktan korunmak için bol dua edin. Cömertlik yaparak cimrilik hastalığından kurtulabilir , Rabbimizi hoşnut kılabilirsiniz. Selam ve dua ile..
 
Geri
Üst