Cinlerin varlığı

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Cinlerin varlığı
Cin kelimesini duyduğumuzda ürperiyoruz. Dolayısıyla da cin kelimesinin yerine üç harfli varlıklar ifadesini kullanıyoruz. Cin derken bu varlıkların yanımıza geldiğini düşünüyoruz. Bu varlıkların insanlarla ortak birçok özelliği var. Ana fark şudur ki, biz onları görmediğimiz halde, onlar bizi görebiliyor. Onlar sadece adının çekildiği yerde yok, her yerde olabiliyorlar. Cin kelimesi yerine üç harfli varlık demekle ise sadece kendimize teselli vermiş, psikolojik olarak rahatsızlıktan kurtulmuş oluyoruz.



cinler.jpg



Kuran da cinlerin varlığı

Kur'an bize cinlerin varlığından haber verir. Resulullah'ın (sav) insanlara ve cinlere peygamber olarak gönderilmesi de onların varlığını ispatlar. Ancak Resulullah (sas) cinlerin de peygamberi olmasına rağmen bazı insanlar gibi asla onların gücünden kullanmamıştır. Cinlerin içerisinde de mü'min, kâfir ve başka dinlere mensup olanlar vardır. Esasen kafir olan cinler insanları rahatsız ediyorlar. Vücuduna girerek insanı çeşitli durumlara düşmesine neden olurlar.


Bazı insanlar cinciler uğraşanların yanına giderek sihir ve büyü yoluyla kafir cinler aracılığıyla başkalarını rahatsız edebilir, bu cinleri kişiye musallat edebilirler. Cinler de üzerine gönderildiği insanı deli edebilir, karı kocayı birbirinden ayırabilir. Tabii ki, her iki amelle uğraşmak İslam'da büyük günah sayıldığından bununla uğraşanlar da suç işlemiş sayılır. Sihir ve büyüyle uğraşanlar ahiretlerini de tehlikeye atıyorlar. Cinler kendileri de hiçbir araç olmadan insanı rahatsız edebilir, incitebilir bilirler. Bu ise daha çok bunların yaşam alanlarında gerçekleşir. Öyle ki, cinler daha çok çöplüklerde, köprülerin altında, nahoş, kirli yerlerde yaşarlar. İşte bu gibi mekanlar da dikkatli olmalı, mecbur olmadıkça bu mekanlardan uzak durmaya çalışmalıyız.


Cinler ne surette gözükürler?

Cinler hayvan ve insan suretinde görünebilir bilirler. Yılan, akrep, kuş kılığına girebilirler. Nitekim Resulullah (sas) da Nahle Vadisi'nde onları biata davet ederken akrep, yılan veya herhangi hayvan suretinde görünmemelerini, kendi hızlarında veya başka uygun canlı suretinde görünmelerini istemiştir. Resulullah (sas) bizlere Evinizde böcek görünce ona üç defa Allah rızası için git deyin. Belki o cinlerdendir. Eğer gitmese bilin ki, o cin değil. Size zarar verecekse öldürebilirsiniz.


Onları insanlardan ayıran en önemli faktörlerden biri de birçok yerde olmak ve insanlara tesir etmek yetenekleridir. Nitekim, cinlerden olan İblis cennetin dışında olmasına rağmen ilk insan Hz. Adem cennette olduğu halde ona tesir eledi. Onların üzerinde etkisi de Allah'ın izni ile mümkündür. Özetle, cinler insanlara zarar vermek için değil, Allah'a kul olmak için yaratılmış varlıklardır. Cinlerden korunmak için sık sık Besmele çekmek ve Allah'a sığınmalıdır. Temiz ve abdestli olmaya çalışmalıyız. Resulullah (sas) da hep abdestli olmaya çalışmıştır. Oturduğumuz ve yattığımız yerlerde ekmek, ayçiçeği çekirdeği gibi herhangi gıda kırıntısı veya kesilmiş tırnak, tüy olmamalıdır. Resulullah (sas) cinlerin şerrinden korunmak için yatmadan Ayetül-kürsi, İhlas, Felak ve Nas surelerini okuyup avucuna üfler, sonra da vücuduna sürerdi. Bunu üç defa tekrarlardı. Allah cümlemizi cinlerin şerrinden korusun selam ve dua ile.
 
Somut Olmayan ve metafizik varlıklardan biri de cinlerdir. Kelime olarak "örtülü ve kapalı" anlamlarına gelir. Terim anlamı ise şöyledir: Cinler çeşitli şekillere girebilen ve garip (insanlar açısından olağanüstü olan) işler görebilen, ateşten yaratılmış lâtif varlıktır. Onların insanlar gibi hem mü'min olanı hem de kâfir olanı vardır. Kur'an'da yaratılışları söz konusu yerde cinler de insanlar birlikte ele alınmışdırlar. Örneğin, bir ayette şöyle denir: Allah insanı pişmiş bir çamurdan yarattı. Cini de halis ateşten (Maric bir nardan) yarattı. Cinlerle ilgili son olarak vurgulanmalıdır olan bir husus da şudur: Cinler bizim görüş alanımızda olan varlıklar değildirler. Bu durumda bizim onları asıl mahiyetleri ile görmemiz mümkün değildir. Bizim tarafımızdan görülen, onların temessül etmiş (yani bizim kabul edebileceğimiz bir boyuta girmiş) şekilleridir. Cinler insan suretinde görünebilir bildikleri gibi diğer canlılar şeklinde de temessül etme yeteneğine sahiptirler.
 
Geri
Üst