Çocuğumu cinsel istismardan nasıl koruyabilirm?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Çocuğumu cinsel istismardan nasıl koruyabilirm?
Çocuklarınızı istismardan koruyun,Çocuk istismarı,çocuk tacizi,Çocuğumu tacizden nasıl korurum,Çocuğunuzu iç çamaşır kuralı ile koruyun,Çocuk istismarına karşı alınacak önlemler
çocuk istisamarı,çocuk tacizi,çocuk istismarını nasıl önlerim.jpg




İç Çamaşırı Kuralı, anne-baba ve bakıcıların, çocuklara, vücutlarının hangi kısımlarına başkalarının dokunamayacağını, böyle bir durumda nasıl davranmaları ve kimden yardım istemeleri gerektiğini açıklayacak basit bir yöntem.

İç Çamaşırı Kuralı'nın temeli; çocukların iç çamaşırlarına ve içinde kalan kısımlarına başkalarının dokunmamasına dayanıyor. Kural kapsamında aynı şekilde çocukların da başkalarının bu kısımlarına dokunmaması gerekiyor. Kural, aynı zamanda çocuklara, vücutlarının kendilerine ait olduğunu, iyi ve kötü temas türlerinin olduğunu anlatmaya yardımcı oluyor. İç Çamaşırı Kuralı’nın 5 önemli öğretisi bulunuyor.
"Vücudun sana ait"

Çocuklara vücutlarının kendilerine ait olduğu ve hiç kimsenin, kendi izinleri olmadan, vücutlarına dokunamayacağı öğretilmeli. Ebeveynlerin çocuklarla cinsellik ve "vücudun özel kısımları" hakkında, cinsel organların ve vücudun diğer kısımlarının gerçek adlarını kullanarak konuşmaları önemli. Çocukla erken yaşta kuralan iletişim, çocukların neye izin vermemeleri gerektiğini anlamalarına yardımcı oluyor. Çocukların sevdikleri bir insandan gelse bile, bir öpücüğü veya bedensel teması reddetme hakları var. Çocuklara uygunsuz bedensel temasa karşı derhal ve kesin bir biçimde “hayır” demeleri, güvenli olmayan durumlardan kaçınmaları ve bunu güvendikleri bir yetişkine anlatmaları öğretilmeli. Çocuklara, birileri bu konuyu ciddiye alıncaya kadar ısrar etmeleri gerektiği anlatılmalı.

"Başkalarının senin bedenine dokunmasına izin verme "

Çocuklar, uygun ve uygunsuz bedensel temasın farkını her zaman bilemez. Bu sebeple çocuğa, bir başkasının onun vücudunun özel kısımlarına bakmasının, dokunmasının ya da dokunmayı istemesinin doğru olmadığını söyleyin. İç Çamaşırı Kuralı, çocuklara çok açık, anlaşılır ve hatırlanması kolay bir sınırı öğrenmelerinde yardımcı oluyor ve bu sınır iç çamaşırı olarak belirleniyor. Bu kural aynı zamanda yetişkinlerin çocuklarla bu konuda bir diyalog kurmalarına da destek oluyor. Bu türden, karşılaştıkları her durumda çocukların mutlaka güvendikleri bir büyükten yardım istemeleri konusunda elinizden geleni yapın.

İyi ve kötü sırları ayırmalısın

Gizlilik, cinsel istismar yapan kişilerin en sık başvurdukları taktiklerden biri. İşte tam bu sebeple, çocuklara iyi sırla kötü sır arasındaki farkın anlatılarak bir güven ortamının yaratılması önemli. Çocukları endişelendiren, rahatsız eden, onları ürküten ya da üzen tüm sırlar kötü sırdır ve saklanmamalıdır; tam tersi güvenilir bir yetişkine (anne-babaya, öğretmene, polise, doktora) anlatılmalıdır.

Seni korumak benim görevim

Çocuklar istismara uğradıklarında utanç, suçluluk ve korku duygularını yaşar. Büyükler, bir cinsellik tabusu oluşturmaktan kaçınmalı ve üzüldükleri, endişe duydukları anlarda çocuklara hangi büyüğe başvurabileceklerini anlatmalı.
"
Büyükler her zaman çocukların duygularına duyarlı ve açık olmalı. Çocuğun bir başka yetişkinle veya bir başka çocukla temas kurmayı reddetmesinin birçok nedeni olabilir. Çocuklar bu konuda konuşabileceklerini hissetmeli.

"Seni hep dinlerim,sen çok önemlisin"

Çocuklara, kendileri için bir güvenlik ağı oluşturacak büyüklerin kimlerden oluşabileceği hakkında bilgi verilmeli. Çocuklar, bu ağ içinden güvendikleri, kendilerini dinlemeye ve yardım etmeye hazır yetişkinleri seçmeye teşvik edilmeli. Güvenlik ağından sadece bir kişi çocukla birlikte yaşayan biri olmalı, diğer kişi ise en yakın aile fertlerinin dışında biri olmalı. Çocuklar böyle bir güvenilir ağdan nasıl yardım isteyeceklerinin bilincinde olmalı.

"Yabancılara karşı mesafeli ol"
Bazı durumlarda fail bir yabancıdır. Çocuğunuza yabancılarla temasla ilgili basit kuralları öğretin: “asla bir yabancının arabasına binme!”, “asla bir yabancıdan hediye kabul etme!”.

"Ben,ailemiz ve aile dostlarımız ,sosyal hizmet görevlileri sana her zaman yardım ederiz "

Çocuklar, kendilerine yardımcı olabilecek meslek sahibi insanların (öğretmenler, sosyal hizmet görevlileri, doktorlar, okul psikologları, polis görevlileri) ve yardım alabilecekleri telefon numaralarının var olduğunu bilmeli.

" Gün içinde yaptıklarını bana anlatmalısın,SENİ ZEVKLE DİNLERİM"
Çoğu vakada, olayın faili çocuğun tanıdığı biri oluyor. Küçük çocukların, kendilerini tanıyan bir kişi tarafından istismar edildiklerini anlamaları özellikle zor. İstismarcıların çocuğun güvenini kazanmak için uyguladıkları hazırlama sürecini asla aklınızdan çıkarmayın. Çocukların, onlara hediyeler veren, onlardan bazı konuları sır olarak saklamalarını isteyen veya onlarla yalnız başına vakit geçirmek isteyen kişilerle ilgili ebeveynlerini bilgilendirmeleri,
 
Son düzenleme:
Geri
Üst