Çocuğunuz sebze sevmiyor mu?

gülfem_MG

Aktif Üye
Üye
Çocuğunuz sebze sevmiyor mu?
ocuğunuz sebze yemeyi sevmiyor hatta nefret mi ediyor?
İşte size onun bitkisel gıdaları da almasını sağlamanız için bazı öneriler.Bu teknikleri kullanırken dahi siz her gün ona sebze yemeği yedirmeye çalışmaktan vazgeçmeyin. Bir gün mutlaka başaracaksınız!
Ona örnek olun.
Çocuğunuzun yanında sebze yiyor musunuz?Sizin yediğinizi görmezse o da yemeyecektir. O nedenle önce ona örnek olun ve gözlerinin önünde sebze yemeği yiyin.
Çeşitlendirin.
Bir sebzenin pişmişini sevmiyor olması onun konservesini, dondurulmuşunu veya salatasını sevmeyeceği anlamına gelmez. Besin değeri açısından bunların birbirinden çok farkı yoktur. Sadece konservelenmiş olanlar fazlaca tuz içerir. Ancak bol suda durulamak bu sorunu çözecektir, o nedenle çok dert etmeyin. Önemli olan sebze yedirmek. Bir diğer önerimizde şu; çocuğunuz diyelim ki patates püresini çok seviyor. O zaman ona sevmediği sebzelerin püresini yapıp verin ve şansızını deneyin.
Soslardan faydalanın.
Eğer üstüne ketçap döktüğünüzde veya peynir sosu ile kapladığınızda sebze yiyorsa, hiç durmayın devam edin. Bazen brokolinin üzerine konulan azıcık peynir onun için bunu lezzetli bir yemek haline getirebilir. Ona fırında patates yaptığınızda içine sebzeler koymayı deneyin. Çocuklar yemeklerini bir şeylere daldırmayı severler. Yemeğin yanına koyacağınız soslarla hem onun damak zevkine hitap edebilir hem de ihtiyacı olan besinleri almasını sağlayabilirsiniz. Ancak özellikle çiğ sebzeler konusunda dikkatli olun. 2 yaşından küçük çocuklarda çiğ sebzeler boğulmaya sebep olabilir.
Pizzasını yapın.
Çocukların çok sevdiği yemeklerden biridir pizza. Normalde yemediği sebzeleri pizzasının sosuna veya doğrudan kendisine katmayı deneyin. Mantar, dolma biber, soğan hatta brokoliyi bile bu şekilde ona sevdirebilirsiniz. Eğer peyniri seviyorsa pizzasında peyniri bol tutun ki sebzelerin tadı ağır basmasın.
Omletine katın.
Bir yöntem de yaptığınız omleti kapatmadan önce içine ıspanak, mantar, soğan gibi sebzeleri koymaktır. Peyniri çok koymak yine faydalı olacaktır.
Salataya karıştırın.
Çocuklar genellikle lahana salatasını severler. Ona tarifi size özel bir salata hazırlayabilirsiniz. Biraz renk için havuç, besin değerini arttırmak için brokoli ve aklınıza gelen diğer sebzeler ile onun aklını çelebilirsiniz.
Spagetti sosundan faydalanın.
Spagetti sosları ve konserve domatesler de aslında sebze sayılır. Eğer çocuğunuzun tek yediği sebze domates ise ona sık sık spagetti yapın. Spagetti sosuna hafif havuç rendesi veya kabak katmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu genellikle geri teper. Tuz ve biberi de çok kaçırmayın. Her fırsatını bulduğunuzda spagetti sosunu önüne koyun. Ekmek bandırarak yemek hoşuna gidecek ve ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri bu sostan alacaktır.
Çorbasına karıştırın.
Önüne koyduğunuzda havuç veya mısır yemeyen bir çocuk bunları bir çorbanın içinde içebilir. Eğer sizin çocuğunuz da bu gruptansa çorbalarına bolca sebze katın.
Sebze suları içirin.
Domates suyu ve diğer sebze suları vitamin ve mineralce zengindir ve sebze sayılırlar. İçirmeye çalışın.
Bol bol meyve yedirin.
Eğer sebzelerle ilgili hiçbiri işe yaramıyorsa bol bol meyve yedirin. Meyveler de sebzeler gibi A ve C vitamini ve lifler içerir. Sebze yemeyen çocuklarda normalin iki katı meyve tüketimi ihtiyaç duyduğu besini almasını sağlayacaktır.
 
Geri
Üst