çocuğunuza alkol ve uyuşturucuyu siz anlatın

melegim

Yeni Üye
Üye
çocuğunuza alkol ve uyuşturucuyu siz anlatın

Alkol kullanımı on’lu yaşlardaki gençleri etkileyen ilk sıradaki madde kullanımı problemidir. Çocuğunuzu alkol ve uyuşturucu kullanmaktan caydırmak, arkadaş baskısı ile karşılaştığında direnebilmesini sağlamak söz konusu olduğunda en güçlü bilgi kaynağı bir ebeveyn olarak sizsiniz.

Araştırmalar göstermektedir ki ebeveynleri alkol ve uyuşturucu kullanımı hakkında sık sık açık bir biçimde iletişim kuran çocukların genç yaşta bu maddeleri kullanma alışkanlığı edinmesi ve bu yüzden de yaşamlarının daha ileriki dönemlerinde bu maddeleri kullanma olasılıkları daha düşük olmaktadır.

Çocuklarınızla alkol ve uyuşturucular ile ilgili olarak konuşmak için hiçbir zaman gereğinden erken değildir. Çocuğunuzda yaşam boyu sürecek sorumlu davranışları teşvik etmek için madde kullanımı ile ilgili açık ve dürüst bir iletişim kurmanız gerekir.

Şu konularını hatırınızda tutmanız gerekir;
• Dikkatli dinleyin.
• Çocuklarınıza kendi seçimlerini yapma şansı tanıyın, kendilerine güvenen karar vericiler olmalarına yardımcı olun.
• Uyuşturucu ve alkol kullanımına karşı net bir tavır takının.
• İyi örnekler oluşturun, Çocuğunuza sorumlu bir davranışın nasıl olması gerektiğini gösterin.
• Mesajınızı tekrarlayın.

Unutmayın içki ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili konularda bilgi ve dersler sık sık tekrarlanması gerekecek düzeyde önemlidir. Çocuklarınızın bu konudaki sorularına sordukları sıklıkta yanıt vermeli ve fırsat doğduğunda konu ile ilgili görüşlerinizi anlatabileceğiniz bir diyalog başlatmalısınız. Eğer yanıtlayamayacağınız sorularla karşılaşırsanız birlikte internet’ e girebilirsiniz. Internet’ kanalıyla doğru, güvenilir bilgiye ulaşması ve gerçekleri söylencelerden ayırabilmesi konusunda da yardımcı olmalısınız.
Korkutma taktiklerinin çocukları madde kullanımından uzak tutmak konusunda etkili yöntemler oldukları kanıtlanmamıştır.

Bununla birlikte çocuklar uyuşturucu ve alkol kullanımının gerçek sonuçlarını anlamaya gereksinim duyarlar. Bunlar arasında tutuklanmak, ceza ödemek, ciddi biçimde hastalanmak ve hatta ölmek de vardır.

Fiziksel temelli çalışmalar göstermektedir ki içki içen erişkinler ve genç yetişkinlerde beyin gelişimi uzun dönemde etkileri görülebilecek şekilde risk altındadır. Beynin bu anlamda etkilenen bölümleri kişilik üzerinde belirleyici olan ön lob ve hatırlama, öğrenme ve kritik düşünme ile ilgili olan hippocampus bölümleridir. Genç yaşlarda içki içmeye başlayan çocuklar yaşam boyu sürecek olan madde kullanımı ve diğer ciddi sağlık ve sosyal sorunlar yaşama risklerini artırmış olurlar.
 
Geri
Üst