Çocuğunuza mutlaka yapılması gereken aşılar

Uzman SühaN

Administrator
Çocuğunuza mutlaka yapılması gereken aşılar
Bebeğinizin doğduğu andan itibaren belirli bir yaşa gelinceye kadar bir dizi aşı olması gerekiyor. Çocuklar 15 aylık olana kadar ortalama olarak 25 tane aşı olurlar. Bu aşıları tek tek incelediğinizde hangisinin neye karşı yapıldığını anlamakta zorlanabilirsiniz. Bu yazıda çocuğunuzun sağlığını bir ömür boyunca tehdit edecek mikroplara karşı savaşan 12 aşıyı bulacaksınız.

Hepatit B aşısı

Yenidoğan bir bebek henüz hastaneden ayrılmadan Hepatit B aşısı olmalıdır. 2. doz aşıyı 1-2 aylıkken ve 3. dozu da 6-18 ay aralığında olmalıdır. Böylece eğer anne taşıyıcıysa bile bebek bu hastalıktan korunmuş olacaktır.



2.jpg







DTaP aşısı

Bu aşı bebekleri difteri, tetanos ve boğmacadan koruyacak bir aşıdır. Bu aşı beş doz halinde bebeklere/çocuklara uygulanmaktadır. İlk doz 2 aylıkken, ikinci doz 4 aylıkken, üçüncü doz 6 aylıkken, dördüncü doz 15-18 aylıkken ve beşinci doz 5-6 yaşındayken yapılmalıdır. Bu aşının desteklenmesi için çocuklar 11-12 yaşındayken ve sonrasında da her 10 yılda bir tekrarlanmalıdır.

MMR aşısı

Yine birkaç hastalığa karşı oluşturulmuş karma bir aşıdır. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulağa karşı bebekleri korur. İki doz halinde uygulanmalıdır. İlk doz 12-15 aylıkken ikinci doz ise 4-6 yaşlarındayken yapılmalıdır.

Suçiçeği aşısı
Suçiçeği son derece bulaşıcı bir çocukluk hastalığıdır. Varisella virüsünün neden olduğu bu hastalık döküntülü ve kaşıntılı bir hastalıktır. Ayrıca çocuklukta bu hastalığı geçirmeyen ve aşısını da olmamış kişiler yetişkinlikte hastalığı ciddi bir şekilde yaşabilirler. Bu nedenle bebeklere 2 doz halinde uygulanmalıdır. Birinci doz 12-15 aylıkken ve diğer doz ise 4-6 döneminde yapılmalıdır.

Hib aşısı

Haemophilus influenza tip B menenjite neden olan bir bakteridir. Menenjit beyni etkileyen ve 5 yaş altındaki çocuklar için ciddi bir tehdit oluşturan bir hastalıktır. Hib aşısı bebekler 2,4,6,12 ve 15 aylıkken uygulanır. Kullanılan aşının içeriğine göre 6 aylıkken uygulanması planlanan aşının uygulanmasına gerek görülmeyebilir.

Çocuk felci aşısı

Çocuk felci aşısı hastalığı tamamen engelleyen bir aşıdır. Bu aşı bulunduktan sonra tüm dünyada uygulanmaya başlanmış ve çocuk felci hastalığını yok etmede önemli bir yol kat edilmiştir. Çocuk felci aşısının ilk dozu 2-4 aylıkken, ikinci dozu 6-18 aylıkken ve son dozu ise 4-6 yaşları arasında yapılmalıdır.

PCV 13 aşısı

Bu aşı yine karma bir aşıdır ve bebekleri 13 farklı bakteriden korur. Bunların içinde menenjit, zatürree, kulak enfeksiyonları, kan enfeksiyonları gibi hastalıklar vardır. Bebeklere 4 doz halinde uygulanmaktadır. 2, 4, 6 ve 12-15 aylıkken aşı yapılmalıdır.

Grip aşısı

Grip aşısı her yıl sonbaharda yapılmaktadır. Uzmanlar 6 aydan büyük bebek ve çocuklara uygulanmasını tavsiye ederler. Ancak alerjik bünyeli çocuklara uygulanmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Rota virüs aşısı

Rota virüs aşısı 2-4 aylık bebeklere uygulanmaktadır ve bebekleri ciddi ishal ve kusmaya neden olan bir virüsten korumaktadır. 2006 yılında aşının lisansı alınana kadar sadece Amerika’da her yıl yaklaşık 55.000 çocuk rota virüsü nedeniyle hastanelik olmaktadır.

Hepatit A aşısı

Çocuklar Hepatit A’yı birbiriyle paylaştıkları yiyecek içeceklerden, açıkta buldukları bozulmuş yiyecek ve objelerden kapabilirler. Viral bir enfeksiyondur ve karaciğeri etkiler. 12-23 aylık bebekler 2 doz Hepatit A aşısı olmalıdır. İki doz arasındaki minimum sürenin 6 ay olmasına dikkat edilmelidir.

MCV4 aşısı

MCV4 aşısı diyaframı etkileyen meningokoksik bakteriye karşı çocukları korumaktadır. Çocuklar 11-12 yaşlarındayken bu aşıyı olmaları gerekmektedir.

HPV (Rahim ağzı kanseri) aşısı

HPV aşısı 3 doz olarak 6 ay aralıklarla 9-26 yaş aralığındaki kızlara uygulanması gereken bir aşıdır. Rahim ağzı kanserine neden olan yüzlerce çeşit bakteri olmasına rağmen aşı sadece en sık rastlanan 2 bakteriye karşı koruma sağlamaktadır
 
Geri
Üst