çocuğunuzla oynayabileceğiniz oyunlar :)

İzmirella

Yeni Üye
Üye
çocuğunuzla oynayabileceğiniz oyunlar :)
SICAK SOGUK
Cocuklar, evde oynayabileceginiz oyunlardan biri de Sicak-Soguk oyunudur. Sicak-Soguk oyununda amac ev icinde gizlenen birseyi bulmaktir. Gizlenecek sey bir ortu, ufak bir alet ya da herhangi bir sey olabilir. Once bir ebe secilir. Ebe secerken tekerlemelerden yararlanabilirsiniz. Ebe odanin disina cikar. Kalan oyuncular esyayi, odanin beraberce kararlastirdiklari bir kosesine saklarlar. Bu is bittikten sonra, odaya cagirilan ebe gizlenen esyayi aramaya baslar. Ebe odanin icinde dolastikca, diger oyuncular da ebeye, eger yanlis yondeyse "Soguk!", dogru yondeyse "Sicak!" diyerek yol gosterirler. Ebenin hareketlerine gore, "İlik!", "Dondu!" ya da "Yaniyor!" gibi farkli sozcukler de kullanabilirler. Ebe soylenenleri dinleyerek saklanan esyayi buldugunda, oyun yeni bir ebe secilerek surdurulur. Eger oyunu daha heyecanli hale getirmek istiyorsaniz, ebenin gozlerini baglayabilirsiniz. Ama sakladiginiz esyanin ulasilamayacak ya da tehlike olusturacak yerlere saklamamaya ozen gosterin. Ayrica ebenin gozlerini baglayacaksaniz ebenin carpabilecegi, tehlike olusturabilecek esyalari ortadan kaldirmaniz gerekir.


ISKEMLE OYUNU
Ozellikle kisin evlerde oynanan iskemle oyunu hiz ve dikkat gerektirir. İsminden de anlayabileceginiz gibi, oyunun malzemesi iskemlelerdir. İskemlelerin sayisi oyuncu sayisindan bir eksik olmalidir.
Once bir ebe secilir. Oyuncular iskemleleri iki sira halinde ve sirt sirta gelecek sekilde dizerler; boylece hepsinin oturak bolumu disa bakar. Ebe disindaki oyuncular iskemlelerin cevresinde bir daire olustururlar. Ebenin "Mars!" komutuyla birlikte hepsi iskemlelerin cevresinde saat yonunde donmeye baslarlar. Ebe beklenmedik bir anda "Dur!" der ve bu komutla birlikte her oyuncu en yakindaki bos bir iskemleye oturmaya calisir. Ayakta kalan yanar ve bir esyasini birakarak oyundan cikar. Cikarken iskemlelerden birini de beraberinde oyun disina cikartir. Oyun geriye tek bir oyuncu kalana dek surer. Sona kalan oyunu kazanir. Daha sonra oyunun ceza kismi baslar; oyuncular biraktiklari esyalari geri almak icin once kendilerine verilen cezayi yerine getirmelidir. Son oyuncu ve ebe teker teker birakilan esyalarin sahiplerini sorar, her birine verilecek cezayi beraberce kararlastirirlar.


KULAKTAN KULAGA
Telsiz telefon olarak da bilinen bu oyunun en zevkli kismi sonudur. Bir sozcugun son oyuncuya gelene dek nasil degisiklige ugradigina siz de sasirip kalirsiniz. Bugun bazi tv kanallarinda yarisma programlarinda oynanan oyun cocuklar icin nese kaynagidir.
Kulaktan Kulaga oyunu, bir grup oyunudur; ne kadar kalabalik olursaniz oyun o kadar eglenceli olur. Oyuncular bir sira halinde dizildikten (yan yana oturduktan) sonra siranin basindaki oyuncu bir sozcugu, diger oyuncularin duyamayacagi sekilde, ikinci oyuncunun kulagina fisildar. Siradaki oyuncu da duydugunu bir sonraki oyuncunun kulagina fisildar ve oyun bu sekilde son oyuncuya kadar devam eder. Son oyuncu duydugu sozcugu yuksek sesle soyler. Sozcuk yolda degismediyse oyuna yeniden baslanir. Ama sozcugun son oyuncuya kadar degismeden gelmesi pek mumkun olmaz. Genellikle, "Sagir duymaz uydurur" atasozundeki gibi, sozcuk son oyuncuya kadar degismis olur. İlk oyuncu ile son oyuncunun sozcugu farkliysa, hangi oyuncunun yanlis duydugu ya da ilettigi bulunur ve oyuncu ceza olarak siranin sonuna gecer.


KIMIN ELI KIMIN USTUNDE
Kose kapmaca oynayacak kadar kose ya da yer yoksa oynanabilecek bir oyundur. Kose kapmacadaki gibi en az uc kisi gerekir ama ideal rakam 5-6′dir. 1 kisi ebe olur ve yerde yuz ustu kapaklanir. Digerleri ellerini onun sirtinda ust uste koyarlar. Ellerin konmasi bittikten sonra sorarlar "En ustte kimin eli var?". Eger bilirse en ustte eli olan ebe olur, bilemezse, gidiklamadan cimdiklemeye kadar cesitli siddetlerde cezalardan birine carptirilir. Eger gurultu nedeniyle disardan mudahale ile bitmemis ise surekli bilemeyip ebe olan kisinin mizikmasi sonucunda biter.


EL KIZARTMACA
Eger uc kisi degilseniz ve disari cikip oyun arkadasi da bulamiyorsaniz, iste size İki kisi ile oynanan bir refleks oyunu. Bir kisi ellerini acar digeri de ellerini onun uzerine koyar. Elleri ustte olan kisi ( ebe ) ellerinin uzerine vurulmadan ellerini kacirmalidir. Vurmayi basaramayan ebeolacaktir.Oyun kizarmis eller ve birinin aglamasiyla biter.


ARAPSACI

Kac kisiyle oynanir: Uc ve ya daha fazla kisiyle oynanir.
Malzemeler: Bir ip ya da yun yumak
Nasil oynanir: Oyuna baslamadan once oyuncular bir daire olusturacak sekilde yere oturur. Bir oyuncu, elindeki ip yumagini, ipin ucunu birakmadan bir diger oyuncuya atar. Yumagi yakalayan kisi de ipi tutar ve yumagi baska birine atar. Boylece giderek buyuyen bir ag olusur. Oyunun ikinci bolumunde oyuncular dugumu cozmeye calisir.


BOM
Kac kisiyle oynanir: Kisi sinirlamasi yoktur. En az uc kisiyle oynanir.
Malzemeler: Oyuncularin carpim tablosu bilgisi olmalidir.
Nasil oynanir: Oyuncular daire seklinde yere otururlar ve sayisarak oyuna baslayacak kisiyi secerler. Birinci oyuncu bir diye bagirir, ikinci oyuncu iki diye saymaya devam eder ancak bes ve besin katlarinda bom diye bagirilir. Oyun cok hizli oynanir ve duraksayanlar, yanlis yerde bom diyenler ve bom demeyi unutanlar elenir. Bir de bu oyunun baz-fiz sekli vardi ki daha da zordur. Oyuncular besin katlarinda baz, yedinin katlarinda fiz diye bagirirlar, otuz beste ise baz fiz diye bagirilir.


CILGIN CEMBER
Kac kisiyle oynanir: En fazla yedi veya sekiz kisiyle oynanmalidir.
Malzemeler: Herhangi bir malzeme gerekmemektedir.
Nasil oynanir: Bir ebe secilir ve digerleri ebenin etrafinda ele ele tutusarak cember olustururlar. Ebe ayaklarini hic yerden kaldirmadan oyuncular dokunmaya, oyuncular da ebenin kendilerine dokunmasini engellemeye calisirlar. Ebenin dokunabildigi kisi oyun disi kalir ya da ebe olur. Oyuncular ebeden kacarken egilip saga sola gidebilirler. Eger ebe ayaklarini oynatirsa yanmis sayilir.


DON ATES
Kac kisiyle oynanir: Kalabalik gruplarla daha zevkli oynanir.
Malzemeler: Malzeme gerekli degildir.
Nasil oynanir: Bom ates diye de bilinir. Once ebe secilir, oyuncular ebeden kacar. Ebeye yakalanmak uzere olan oyuncular don diye bagirarak comelirler ve birisi onlara ates diye bagirip dokunmadan kipirdayamazlar. Ebe birisine o kisi don demeden dokunursa ebe dokunulan kisi olur. Butun oyuncular don olunca oyun biter. Zorlastirmak icin tek ayakustunde de oynanabilir.


FARFARAFILLI YAFILLI
Kac kisiyle oynanir: Bes ya da daha fazla kisi ile oynanir.
Malzemeler:Herhangibir malzeme gerekmemektedir.
Nasil oynanir: Bu sasirtmaca ve taklit oyunu adini oyuna baslarken soylenen sozlerden alir. Grup halinde oynanan ve dikkat gerektiren bir oyundur. Once bir ebe secilir. Ebe oyunculari goremeyecegi ve duymayacagi sekilde gruptan uzaklasir. Bu sirada oyuncular arasindan bir lider secilir. Ebe liderin k,m oldugunu bilmemelidir. Oyuncular bir daire olusturacak sekilde yerlerini alirlar. Ebe de dairenin ortasina gecer. Oyuncularin hep bir agizdan "farfarafilli yafili" demesiyle oyun baslar. Lider mumkun oldugu kadar garip ve komik hareketler yapar; ornegin basini bir maymun gibi kasir veya dil cikararak ziplar. Digerleri de hemen onu taklit ederler. Ebe oyunculari izler ve liderin kim oldugunu bulmaya calisir. Oyuncular, ebenin isini zorlastirmak icin hareketleri taklit ederken hizli olmalidirlar. Ebe liderin kim oldugunu dogru tahmin ederse, lider ebe olur; oyuncular arasindan yeni bir lider secilir ve oyuna devam edilir


HACIYATMAZ

Kac kisiyle oynanir: Oyuncu sayisi onemli degildir.
Malzemeler: Oyunda bir sopa kullanilir.
Nasil oynanir: Oyun adini haciyatmaz oyuncagindan alir. Bir ebe secilir ve digerleri ebenin etrafinda daire olusturur. Ebe sopanin bir ucunu yere dayar ve diger ucunu bir parmagiyla tutar. Her oyuncunun bir numarasi olmalidir. Ebe herhangi bir oyuncunun numarasini soyler. Eger oyuncu sopayi yere dusmeden tutabilirse yanmaz. Eger dusururse ebe olur.


KAHKAHA
Kac kisiyle oynanir: Bes on kisilik gruplar halinde oynanir.
Malzemeler: Malzeme yoktur.
Nasil oynanir: Bircok ulkede Ha-Ha-Ha Oyunu adiyla oynanir. Oyuncular sirtustu yattiktan sonra her biri basini yanindakinin karnina dayar. Oyuncularin ha ha demesiyle oyun baslar. Sonraki oyuncu 2 kez. Bir sonraki 3 kez kahkaha atar. Oyun ilerledikce kahkaha sayisi arttigi icin oyun zorlasir. Hata yapan oyun disi kalir.


KELIME OYUNU
Kac kisiyle oynanir: Kisi sinirlamasi yoktur. Ortalama bes alti kisiye oynanir.
Malzemeler: Malzeme gerekmemektedir.
Nasil oynanir: Bu oyun cocuklarin kelime dagarcigini gelistirir. Cok cesitli kelime oyunlari vardir. Oyunculardan biri ortaya bir kelime atar ve siradaki oyuncu o kelimenin son harfiyle baslayan bir kelime soylemek zorundadir. Bu oyunun insan adiyla oynanan surumu de vardir. Kelime bulamayan oyuncu once bir uyari alir daha sonrada oyun disi kalir.


OT KUSUM OT
Kac Kisiyle Oynanir: Ne kadar cok kisiyle oynanirsa o kadar eglenceli olur.
Malzemeler: Goz bagi ve minder.
Nasil Oynanir: Bu oyunda arkadaslarinizi seslerinden tanimaya calismalisiniz. Oyuna baslamadan once bir ebe secilir ve ebenin gozleri baglanir. Diger oyuncular bir daire seklinde yer alirlar. Ebe kimin nerede oturdugunu bilmemelidir. Ebe elinde kucuk bir minderle oyuncularin arasinda dolasmaya baslar. Birden durup elindeki minderi oyunculardan birinin kucagina birakir ve kendisi de minderin uzerine oturur. Kucagina oturdugu oyuncuya 'Ot kusum ot!' der. Oyuncu 'Cik cik cik' der, ama taninmamak icin sesini degistirir. Ebe oyuncuyu sesinden taniyabilirse, bu oyuncu yeni ebe olur.
Amerika'da Gunaydin Kaptan isminde cok benzer bir oyun oynanir. Oyunculardan biri ebe olarak secildikten sonra diger oyuncular gozleri bagli olan ebenin cevresinde bir daire olustururlar. ;Oyunculardan biri 'Gunaydin kaptan' der. Ebe onu selamlayan oyuncuyu sesinden tanimaya calisir. Ebe hangi onu selamlayan oyuncuyu bulabilirse, bu oyuncu yeni ebe olur; bilemezse, oyuncu 'Gunaydin dedim kaptan' der. Ebe yine bilemezse, baska bir oyuncu 'Gunaydin kaptan' der ve oyun davam eder.


VIZZZ OYUNU
Kac kisiyle oynanir: En az 4-5 kisiyle oynanir.
Malzemeler: Malzeme gerekli degildir.
Nasil oynanir:Kim vurdu olarak da bilinen bu tahmin oyunu bircok ulkede benzer kurallarla oynanir. Adini oyuncularin ebeyi sasirtmak icin cikardiklari seslerden alir.
Once bir ebe secilir. Oyuncular ebenin 1-2 m gerisinde dizilirler. Ebe bir eliyle gozlerini kapatir. Ebe, gozlerini ornegin sol eliyle kapatiyorsa, sol elini de sol kolunun altindan gecirir ve avucu yukari gelecek sekilde tutar. Siradaki oyunculardan biri sessizce ebeye yaklasir., ebenin eline vurur ve hemen geriye doner. Bu sirada diger oyuncular ebeyi sasirtmak icin hep bir agizdan " vizzz, vizzzz, vizzzz" diye bagirirlar. Ebe oyunculara doner ve eline kimin vurdugunu tahmin etmeye calisir. Tahmini dogruysa vuran oyuncu yeni ebe olur. Ebe kimin vurdugunu bilemezse ebe olarak kalir ve oyun devam eder.
Oyunu farkli turlerinde oyuncular ebenin eline vurmak yerine giysisini ceker ya da sirtina vururlar. Macaristan'da oynanan Dobi Dobi'de oyuncular hep bir agizdan sarki soylerken oyunculardan biri ebenin sirtinda parmaklariyla tempo tutar. Ebe bu oyuncunun kim oldugunu tahmin etmeye calisir.
 
Geri
Üst