çocuk ev işini zevkle yapmalı

mislinay

Yeni Üye
Üye
çocuk ev işini zevkle yapmalı
Çocuklardan, onların ev işlerine yardımcı olmalarını beklemek doğru mudur? Yoksa onları boş zamanlarında diledikleri gibi hareket etmeye bırakmak mı yerindedir?

İşte birçok annenin ve babanın kendi kendilerine sordukları, ancak çoğu zaman da tatmin edici bir cevap bulamadıkları sorular.

ŞIMARIK ÇOCUKLAR KÖTÜ ÖRNEK OLUR MU?

Şımartılmış çocuklar ilk bakışta arkadaşlarına kötü örnek olurlar. Bu bakımdan çocukların arkadaşlarını seçerken dikkat etmek lazımdır. Bazen ailevi veya daha başka sebeplerden çocukları, bu şımarık arkadaşlarından ayırmak kabil olamaz. O zaman kötülemeden onun kusurlarını göstermeniz lazımdır. Bunu yaparken çocuğun pek kabahati olmadığını, bu şımarıklıkların fena yetişmesinin sonucu olduğunu, bu yüzden de ne kötü durumlara düştüğünü misaller vererek, olaylar göstererek anlatınız. Böylece çocuğunuz, şımarık arkadaşına özenmiyecektir.

Oysa bu konuda uzun araştırmalar yapan çocuk psikologları, çocukların annelerine ev işlerinde yardım etmelerinin gerektiğini iddia ediyorlar.

ÇOCUK EV İŞİNİ ZEVKLE YAPMALI

Bunun en önemli sebebi de çocuğun daha küçük yaşlarda hayatın sadece oyun ve boş zamandan ibaret olmadığını, yapılması gereken bazı işlerin de olduğunu anlayabilmesidir. Fakat çocuğu buna zorlamak doğru değildir. Ona bu işlerin ilerideki hayatında faydalı olacağını, bu şekilde vazifelerini yapmaya alışacağını, ayrıca ailede bir iş bölümünün olduğunu ve onun da kendine düşen görevi yapmasının gerektiğini uygun dille anlatmak gerekir. Bir de ev işlerine yardım etmesinin karşılığı olarak çocuğu mükafatlandırmalıdır. Fakat bu mükafat maddi değil, manevi yönden olmalıdır, örneğin, çocuğun yaptığı işe karşılık ona para vermek yerine, övmek ve teşekkür etmek, onun bu şekilde büyüklerine faydalı olduğunu söylemek daha doğru ve yapıcı bir tutumdur.

Bir kadın doktor ve psikolog, çocukların hangi yaşlarda, hangi işleri yapmalarının gerektiğini araştırarak şu sonuca varmıştır:

3-4 yaşlarında: Bu yaşlarda çocuk zevkli bulduğu her işi yapabilir. Fakat bu çağlardaki bir çocuk meşgul olduğu işten kısa zamanda bıkabilir. Bunu normal karşılamanız gerekir. En iyisi ona başlıca görev olarak gündüzün dağıttığı oyuncaklarrını gece yatmadan önce toplayarak sepetine koyma işini veriniz. Böylece çocuk bunu kendine ait bir görev kabul edecek ve mesuliyet duygusu gelişecektir.

5-7 yaşlarında: Bu yaşlardaki çocuklar evin yerleştirilmesinde ve temizliğinde bazı ufak görevler alabilirler. Eğer ana yola çıkma durumu yoksa ve bakkal yakındaysa ufak tefek alışverişlere de gidebilir. Fakat herşeyden önce bu yaşlarda çocuğa kendi işlerini yapmasını öğretmek faydalı olur. (örneğin, kendi kendine giyinmesi, yemek yemesi, pabucunu bağlaması, odasını toplaması gibi). Unutulmaması gereken bir şey de, eğer yaptığı işte bir yanlışlık yaparsa (örneğin tabak kurularken bir tabak kırarsa) çocuğu azarlamamak ve moralini kırmamak olmalıdır.

ÇOCUĞUNUZU AZARLAMAYIN

8-10 yaşlarında: Bu yaşlarda artık çocuğun başladığı bir işi bitirebilmesi de lazımdır. Evin bütün işlerinde ve hatta alışverişinde sizlere yardımcı olabilecek bir çağa gelmiştir. Kız çocuklarına yavaş yavaş basit yemekler bile yaptırabilirsiniz. Yalnız daha küçük yaşlarda olduğu gibi bu yaşlarda da çocuğu herhangi bir hatasından ötürü azarlayarak şevkini kırmamanız gerekir.

Anne ve babaların bir de şu noktalara dikkat etmeleri gerekir:

1)Çocuğunuz, hoşuna giden bir başka şeyle meşgulken (Mesela, televizyonda sevdiği bir programı seyrederken) ondan size yardım etmesini istemeyiniz.

2)Ev işlerinde kadın erkek işi diye bir ayırım yapmayın, örneğin oğlunuz bir düğme dikmeye veya tabak kurulamaya alışmalı, kızınız da çöp tenekesini boşaltabilmeli, ya da alışveriş yapabilmelidir.

3)Çocuğunuz dersleriyle meşgulken onu bir yere herhangi bir şey
almaya yollamayın.

alıntı
 
Geri
Üst