Çocuklar Ara Tatillerini Nasıl Değerlendirmeli?

MEÇHUL

Daimi Üye
Üye
Çocuklar Ara Tatillerini Nasıl Değerlendirmeli?
Çalışanlar hafta sonalrını iple çekerler ama öğrenciler daha büyük bir mutlulukla beklerler.O 2 gün onlara ödül gibi gelir.Peki ama bu günleri nasıl değerlendirmeleri gerekiyor acaba?diyorsanız buyrunuz:)

Çocuklar Ara Tatillerini Nasıl Değerlendirmeli?


15 günlük Şubat tatili öğrencileri bekliyor. Bu süreyi en doğru ve sağlıklı bir şekilde değerlendirmek şart. Tatilden maksimum verimi alabilmenin yolu ise oyun, ders ve spor arasında denge kurmaktan geçiyor.
Çocuklar dört gözle bekledikleri tatile kavuştular. Bir dönemin yorgunluğunu 15 günde atmaya çalışacaklar. Bu tatilden öğrencilerin en iyi şekilde faydalanmalarını sağlamak ise anne ve babalara düşüyor. Acıbadem Hastanesi Bakırköy Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik “ ‘Hadi ders çalış’ ‘Dersin yok mu senin’ ‘Niye ders çalışmıyorsun’ gibi sözlerle çocuğa baskı yapmamalı ve çocuğun tatil keyfi kaçırılmamalı. Bu tarz bir yaklaşım, hem çocuğun ders çalışmasında isteksiz davranmasına hem de veli-çocuk arasında olumsuz duygulara neden olur.” diyerek aileleri uyarıyor.
Birlikte dışarı çıkın
Havaların soğuk olması çocukların sürekli evde kapalı ortamlarda kalmasını gerektirmiyor. Tabii ki soğuk havalarda dışarıda dolaşmak uygun değil. Ancak ev ortamından çıkmakta yarar var. Çocuğun ailesi ve arkadaşlarıyla sinema, cafe, alış-veriş merkezi gibi yerlere gitmesinin birçok faydası bulunuyor Dr. İbrahim Çelik “Soğuk havayı bahane edip sürekli evde oturmak çocuğun televizyon veya bilgisayar karşısında çok fazla vakit geçirmesine neden olur. Böylece çocuk hareketsiz kalır, avare olur ve verimsiz bir gün geçirir. Günün belli saatlerinde bilgisayar ile oynamanın veya televizyonda ilgi çeken bir programı izlemenin bir sakıncası yoktur. Ancak bütün bir gün evde kalmış bir çocuğun biraz da sıkıntıdan bilgisayar veya televizyon karşısında oyalanmak zorunda kaldığını unutmamak gerekir.” Bu durumda çocuğun psikolojik ve fizyolojik sağlığı açısından mümkün olduğunca dışarıdaki çeşitli aktivitelere katılmasına izin vermek doğru bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor.
Spor ve oyun
Her yaşta spor yapmak gerekiyor. Çocukların hem fiziksel hem de ruhsal sağlıkları açısından spor yapmalarında sonsuz yarar var. Dr. Çelik “Çocuğun yaşına ve ilgi alanına göre yapabileceği pek çok spor dalı vardır. Bu spor dallarından bir veya birkaç tanesi çocuk ve velisi tarafından tercih edilip uygulanmalıdır. Sporun her çeşidi kişiyi hem bedensel hem de ruhsal yönde çok olumlu etkiler.” diyerek ailelere çocuklarına spor yaptırmalarını öneriyor.
Tatil boyunca çocukların en çok tercih ettiği aktivite ise oyun oynamak. Çocuklar yaş, ilgi ve becerilerine göre ne tip oyunlar oynamak istediklerine genelde kendileri karar veriyor.Dr. İbrahim Çelik “Oynadıkları oyunlar veya oyuncaklar tehlike arz etmediği sürece velilerin bu konuda endişe duymalarına gerek yoktur.” diyor. Ancak veli, çocuğunun ne tip oyunlara zaman ayırması gerektiğini kendisi belirlemek istiyorsa daha çok zeka ve el becerilerini güçlendiren, geliştiren oyunları tercih etmeli.
Biraz da ders
Şubat tatili, tatil zamanı olduğu için çocuk haklı olarak derslerden ve ders çalışma ortamından uzak durarak kendisini strese sokmak istemiyor. Ama bu durum, çocuğun 15 gün boyunca hiç ders çalışmaması gerektiği anlamına gelmemeli. Dr. Çelik bu noktada ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuk eğer çok önemli bir sınava hazırlanmak veya yetişmek zorunda değilse tatilin ilk haftası çok hafif bir ders programı ile ders çalışabilir. 2. haftasında ise, ders çalışma programını daha uzun sürelere yayıp ilk haftaya göre tempoyu arttırabilir. Burada velinin en önemli dikkat etmesi gerektiği konu ise, sürekli çocuğuna ders çalışması yönünde baskı yapmamaktır.”
Bu önerileri atlamayın

Tatil öncesi çok yoğun bir dönem geçiren çocuklar, haklı olarak tatilde rahatlamak ve stresten uzak kalmak istiyorlar. İşte çocuklara ve ailelere tatili rahat ve keyifli geçirebilmek için bazı öneriler:
• Olanak varsa yurtiçinde veya yurtdışında birlikte tatil yapın.
• Sinemaya, tiyatroya, bowlinge, cafeye gidin.
• Alışveriş merkezlerinde gezin.
• Çocuğunuza sevdiği ve ilgi duyduğu kitapları okuyun.
• Günde bir-iki saati geçmemek kaydıyla bilgisayar oyunları oynayın.
• Sabah erken kalkma zorunluluğu olmamanın keyfini geç uyanarak çıkartın ve evde rahatça hareket edebilmenin özgürlüğünü yaşayın.
• Çocuğunuzla birlikte zaman geçirin. Her gün en az bir saati çocuğunuz için ayırın.Çocuğunuza alacağınız en pahalı oyuncak bile, sizin onunla birlikte geçirdiğiniz zamandan daha önemli olamaz, verdiği mutluluktan daha fazlasını veremez.


 
Geri
Üst