Çocuklarda Agresif Davranışlar

fırtına

Yeni Üye
Üye
Çocuklarda Agresif Davranışlar
Özet: 1-2 yas civarındaki bütün çocuklar agresif olabilirler. Duygu ve düşüncelerini kelimelerle ifade edemedikleri bir dünyada ayni zamanda bağımsız olma yolunda ilerlemek, birey olma çabasıyla kendini kanıtlamaya çalışmak hiç de kolay değildir. Elinden oyuncağını alan arkadaşının saçını çekmek, iktirmek ya da ısırmak bazen onlar için tek çözüm gibi görünür.1 ve 2. yas dönemi kendini ve hareketlerini deneme ve davranışlarının sonucunda ne olduğunu öğrenme dönemidir. Bu yüzden bu yas çocukları için olan oyuncaklar sallandığında ses çıkaran, düğmesine basıldığında ışığı yanan tarzda oyuncaklardır. 'Sallarsam ses çıkarır ya da buraya basarsam renk değişir' seklindeki düşünce tarzını öğrenen çocuk ayni gelişimi davranışlarında da gösterir. 'Annemi ısırırsam ne yapar, benimle daha çok ilgilenir mi, kızar mi?', 'Kendimi yere atarsam ne olur, arkadaşımın saçını çekersem ne yapar?'gibi düşünceler çevredekilerin verdiği tepkilere göre şekillenir

Negatif ilgi de çocuk için bir tür ilgidir ve ısırarak, ağlayarak, vurarak 'Ben de buradayım' demek ister. Çocuğunuz son günlerde agresif davranışlarda bulunuyorsa bunu çocuğunuzun size yolladığı bir sinyal olarak algılayın ve ona daha çok zaman ayırın. Çocuğunuz agresif davranışlar sergilemediği zamanlarda ona daha çok ilgi gösterin. Güzel sözler söyleyip başarılarını övün. Saldırgan davranışlarda bulunmayı anne-babasından ilgi görmenin tek yolu olduğunu öğrenen çocukların ileri ki yaslarda da saldırgan davranışları devam eder.

Konuşma gelişimi yavaş devam eden çocuklar diğerlerine göre daha çok agresif davranışlarda bulunabilirler ve 2 yas civarında çocuğun konuşma gelişimi hızlandığında çocuğun davranışlarındaki saldırganlık da gitgide azalır.

Çocuklara enerjilerini olumlu yönde kullanabilecekleri hareket alanları yaratın. Çocuklar da büyükler gibi sinirlenebilir ve sinirlerini dışa vurmalıdırlar. Kızgınlık da, sevinç, üzüntü gibi normal bir duygudur ve yok sayılmamalıdır. Çocuğunuzun kendini sakinleştirme metotlarını öğrenmesine yardim olun. Bir yere vurma ihtiyacı duyduğunda bir yastık verin, açık alanda rahatça koşmasını, tırmanmasını kendine zarar vermeyecek şekilde yüksek bir yerden aşağıya atlamasını sağlayacak hareket imkanları sağlayın.

Çocuğunuz size vurduğunda, ısırdığında ona sakin ama kararlı bir ses tonuyla 'Hayır!' deyin ve vurmanın , ısırmanın doğru bir davranış olmadığını kısaca vurgulayın. Özellikle küçük yastaki çocuklarda uzun uzun açıklama yapmak, öğütler vermek yerine dikkati başka bir yöne çekin.

Eğer çocuğunuz bir başka çocuğa vurmuş ya da başka bir çocuğu ısırmışsa hemen çocuğunuza yönelip 'Ne yaptın' diye sorup dikkatinizi ona vermek yerine ısırılan, vurulan çocukla ilgilenin, onu teselli edin. Daha sonra çocuğunuza dönüp 'Hayır!' deyip yukarıda belirttiğim yöntemi uygulayın.

Televizyonlardaki şiddet içeren filmleri, çizgi filmleri çocuklarınıza izletmeyin.

Çocuklar en çok anne-babalarını örnek alırlar. Aile içinde meydana gelen sorunları çözerken kullandığınız metotları da çocuğunuz sizden örnek alacağı için iyi bir model olmaya özen gösterin.

Çocuğunuz birden agresif davranışlar göstermeye başladıysa bunun nedenlerini araştırın. Boşanma, bir yakinin ölümü, yeni bir mahalleye taşınma, aile içindeki huzursuzluk çocuğun agresif davranışlar göstermesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda yardim için bir uzmana başvurun.
 
Geri
Üst