Çocuklarda dil altı bağı sorunu ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda dil altı bağı sorunu ve tedavisi
bu konu; dil altı bağı nedir,dil altı bağının tedavisi varmıdır hakkında bilgiler vermektedir

Halk arasında dil bağı olarak bilinen, dilin alt kısmında görülen yumuşak dokunun olması gerektiğinden daha kısa olmasıdır. Dil bağı çok kısa olan bebekler, dillerini ağız içerisinde çok rahat çeviremezler, emmekte zorluk yaşayabilirler. Dillerini rahatça dışarı çıkaramazlar. Büyüdüklerinde konuşurken sanki aksanlı konuşuyorlarmış gibi, dil gelişimi kaynaklı ,harfleri farklı telaffuz edebilirler. Dilbağı çok kısa olan bebeklerde muhakkak çocuk cerrahının fikri alınmalıdır. Gerekli görülürse, cerrahi müdahele ile dil bağı kısalığı hali düzeltilebilmektedir.Konu ile ilgili ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz..

d-2cf.jpg


Çocuklarda görülen hastalıklardan biri de tıptaki adı Ankyloglossia olan, dil bağı veya dil altı bağı sorunu. Sorun, ağız tabanıyla dil arasında bulunan bağın (tıptaki adı frenulum) kalın veya kısa olmasından kaynaklanıyor. Söz konusu soruna bağlı olarak dil hareketleri kısıtlanıyor. Bu durum da, sorunu yaşayan çocuğun konuşmasını ve beslenmesini olumsuz etkiliyor. Fakat bo problem genellikle ciddi bir soruna yol açmaz. Çocukların bir bölümünde cerrahi müdahele gerekebilir. Peki, çocukta dil altı bağı olup olmadığı nasıl anlaşılır Bunu anlamanın en kolay yolu, dil bağının alt dudak hizasını geçip geçmediğine baknaktır. Çocuğunuza dondurma veya lolipop türü şekeri yalatmaya çalışın. Çocuğun dili, ağzının içerisinde yeteri kadar hareketli değil ise yemeklerin artıkları tam olarak temizlenemez, dolayısıyla dişleri de koruyamaz. Ayrıca ağız kokusuna ve diş çürüğüne neden olabilir.
Dil altı bağı olan çocuklar ne zaman ameliyat edilmelidir?
Çocukta dil bağı çok kısa ise cerrahi olarak müdahale edilmelidir. Emme fonksiyonunda bir sorun yok ise iki yaşa kadar beklenmelidir. Em ede sorun var ise bebek yeteri kadar kilo alamayabilir. Böyle bir durumda başka sebepler de arştırılmalıdır. Sorun dil bağı ise müdahale edilmelidir. Bebeğin beslenmesinde problem yok ise iki yaş civarında konuşma fonksiyonu değerlendirilmelidir. Konuşmasını etkileyecek derecede sorun mevcutsa, kimi harfleri çıkarmada zorlanıyor ise dil bağı kesilir.
Dil bağı cerrahisi, lokal anestezi ile yapılan kolay bir operasyondur.
Çocuk daha büyükse genel anestezi ile yapmak daha iyi olur. Bu konuda uzmanların ailelere tavsiyesi şu: çocuğunuzda konuşma bozukluğu var ise öncelikle işitme fonksiyonu değerlendirilmeli. İyi duymuyor ise iyi konuşamaz. Pekçok aile dil altı bağı kesildikten sonra konuşmayan çocuğun konuşmaya başlayacağını düşünür. Veya konuşma bozukluğunun düzeleceğini sanır. Böyle düşünmek hayal kırıklığı yaratır. Zira dil altı bağı sadece bazı harflerin doğru çıkmasını engeller. Konuşma bozukluğunun sebebi başka şey olabilir. Ameliyat öncesi bu durum iyi araştırılmalıdır.

Ankyloglossia (Dil bağı ya da dil altı bağı) dil ile ağız tabanı arasındaki bağın (frenulum) kısa ya da kalın olmasıdır. Bu durum dil hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Dil hareketlerinin kısıtlanması çocuğun konuşmasını ve beslenmesini etkileyebilir.Ancak sanıldığı kadar büyük oranda bir problem oluşturmaz. Çocukların çok az bir kısmında müdahale etmek gereği ortaya çıkar.
Dil altı bağı olup olmadığı nasıl değerlendirilir ?
Dil bağını değerlendirirken alt dudak hizasını geçip geçmediğine bakılarak değerlendirme yapılabilir. Dondurma (şeker) yalatılarak bu testi yapmak mümkündür. Dil ağız içinde yeterince hareketli değilse yemek artıklarını temizleme ve diş çürüklerini önlemede etkisi azalır. Ek olarak ağız kokusu ve diş çürüğüne yol açabilir.
Ne zaman cerrahi müdahale yapılmalıdır ?
Dil bağı çok kısaysa cerrahi olarak müdahale etmek gerekir. Emme fonksiyonunda bir problem yoksa 2 yaşa kadar beklenir. Varsa bebek yeterince kilo alamayabilir. Bu durumda başka nedenler de araştırılır. Neden dil bağı ise müdahale edilir. Beslenmede sorun yoksa 2 yaş civarında konuşma fonksiyonu değerlendirilir. Konuşmasını etkileyecek kadar problem mevcutsa, bazı harfleri çıkarmada zorlanıyorsa dil bağı kesilir.
Cerrahi nasıl yapılır ?
Lokal anesteziyle yapılan basit bir işlemdir. Çocuk büyüdükçe genel anestezi ile yapmak daha uygun olur. Önemli bir komplikasyon olmaz.
Ailelere ne tavsiye etmek gerekir ?
En önemli konu konuşma bozukluğu olan çocukta işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesinin unutulmamasıdır. İyi işitme yoksa iyi konuşma da olmaz. Bir çok aile dil altı bağının kesilmesiyle konuşmayan çocuğun konuşabileceğini zanneder. Ya da bozuk konuşmanın düzeleceğini umar. Dil bağının yaratabileceği konuşma bozukluğu sadece bazı harflerin telaffuz zorluğudur. Halbuki konuşma bozuklukları çok çeşitlidir ve dolayısıyla değişik nedenlerden oluşur. Müdahale yapılmadan önce bu konuların araştırılması gerekir.
 
Geri
Üst