Çocuklarınıza Masal Anlatın

T

TİTAN

Forum Okuru
Çocuklarınıza Masal Anlatın
masal anlatmak
masalın önemi



Bazı ebeveynler çocuklarına daha küçük anlamaz diye masal anlatmak istemez melekler :) Oysa küçük yaşta da olsa çocuklarınıza masal anlatmak , ileri ki yaşlar için şimdiden sohbet ortamı yaratmanıza, bunu çocuğunuza benimsetmenize ve de aranızdaki iletişimi güçlendirmenize fayda sağlayacaktır. Bu yüzden melekler, çocuğunuza masal anlatmayı ihmal etmeyin :tik:


masal-1e2.jpg



Büyüklerinin anlattığı masalları dinleyen çocukların kelime hazinesi, dinlemeyenle-rinkine oranla çok daha çabuk zenginleşir. Ama acaba kaç anne, özellikle kaç babanın, çocuğuyla onun yaşadığı olaylar ya da korkuları üzerine konuşacak bol bol zamanı var? Gündelik yaşantı böyle bir şeye olanak tanımadığından, hiç olmazsa akşamları anne, çocuğun yatağının kenarına diz çöküp, ona bir masal okuyup, anlatmalıdır.

MASAL DİNLERKEN...
Kendisine okunan veya anlatılan masal ne olursa olsun, çocuk arada bir karşısındakinin sözünü kesecek, sorular soracaktır. Bu sorular, çoğunlukla onun güncel dertlerini ortaya koyar. Bu yoldan çocuğun korkularına ve genel sorunlarına bir çözüm bile getirilebilir.
Anne-baba masal okudukları sırada çocuğun kendilerine yönelttiği sorularını engeller, okumayı yarıda kesmemesi için baskı yaparlarsa, çocuğun gece ağlayarak uykusundan uyanabileceğim bilmelidir.
Bir örnek: Küçük Ozan'ın ilk dinlediği hikâye, geceleri çevrede dolaşan cinlerle ilgiliydi. O günden sonra çocuk, geceleri sokaktan geçen otomobillerin farlarının duvarda yarattığı gölgeleri gördükçe, korkuya kapıldı, her seferinde annesini veya babasını yanına çağırdı. Eğer Ozan'ın annesi, bu masalı oğluna anlatırken, cinlerin yazarın yarattığı düşsel yaratıklar olduğunu ona anlatsaydı bütün sorularını cevaplasaydı, bu durum elbette ortaya çıkmayacaktı.

MASAL NASIL OLMALI?
İki-üç yaşları arasındaki çocuklara ne tür hikâyeler okunabileceği, ne tür masallar anlatalabileceği hangisinin zararlı sayılacağı konusunda, anneler genellikle kararsız kalmaktadır. Masal, hiç bir zaman korkunç olmamalı, ama tehlikeli durumları sergilemeli ve iyi bir sonla noktalanmalıdır.
İki-üç yaşları arasındaki çocuklar için yazılan bütün çocuk kitaplarının ya da masalların hoşa gidecek şeyler olduğunu söylemek olanaksızdır. Örneğin, bazılarında, Grimm Kardeşler'in "Küçük Kaz Çobanı" adlı hikâyesinde olduğu gibi, bugünkü ortama hiç uymayan kişiler ve olaylar konu edilmiştir. Bu yüzden, bu gibi hikâyeleri okurken, sözü geçen kahramanların aslında var olmadığı, olayların gerçekdışılığı konusunda çocuğun uyarılması gerekir.
Ayrıca, çocuğunuz eğer haftalar boyunca hep aynı hikâyeyi dinlemek isterse, bunu anlayışla karşılayıp, gönlünü edin. Bu tekrarlamalardan çocuk belirli bir güven duygusu kazanır. Eğer içinde kuvvetli bir güven gereksinmesi varsa, uygulamak istediğiniz her tür değişikliğe karşı, kendisini savunmak isteyecektir, bu arzusuna karşı gelmeyin.
 
Geri
Üst