ÇOK TERLEME NEYİN GÖSTERGESİDİR?

Uzman SühaN

Administrator
ÇOK TERLEME NEYİN GÖSTERGESİDİR?
çok terliyorum nedeni nedir,aşırı terlemenin nedenleri,çok terlemek hastalık belirtisimi,aşırı terlemenin tedavisi varmı,aşırı terleme hakkında bilgiler



a.jpg




Terleme insan vücudunun doğal işlevidir. Vücut için faydalı olan terleme sırasında insan, vücuttaki toksik maddeleri dışarı atar. Terlemenin bir diğer faydası ise vücudun ısının ayarlanması ve belirli bir seviyede tutulmasıdır. Ağır fiziksel çalışmalar sırasında ve sıcak havada insan aktif şekilde terler. Cildin üzerine çıkan ter çabuk buharlaşır ve bunun sonucunda cilt soğutulur.
Aynı zamanda duygusal sarsılma, stres, heyecanlanma sırasında da terleyebilir. Bu da vücudun strese karşı olan doğal tepkisidir.Kısacası terleme doğal ve insan vücudunun normal işleyişi için çok önemli olan bir süreçtir. Fakat bazı durumlarda terleme patolojik olmaya başlayabilir. Bunun şüpheli durumları arasında soğuk havada ve sakin durumda dahi çok güçlü şekilde terleme yer alabilir. Bu durum ” hiperhidroz “ olarak isimlendirilir.
Bu durum, çeşitli hastalıkların ve bozulmaların belirtisi olabilir. Dolayısıyla birdenbire güçlü ve sebepsiz terleme durumu söz konusu ise buna dikkat etmek gerekir.
Hiperhidroz aşağıdaki gibi hastalıkların ve bozulmaların belirtisi olabilir:
**** Pnömoni, çeşitli enfeksiyonlar, romatizma, kanser hastalığı sırasında hasta havanın ısısından bağımsız olarak çok güçlü terler. Akciğer veremi hastaları da hastalar gece saatlerinde daha güçlü terlerler. Tabii ki, bu simptomla birlikte insanda hastalığın diğer belirtileri de ortaya çıkar.
**** Tiroid bezi vücuda gerekenden fazla miktarlarda hormon salgıladığında da benzer durum yaşanır. Böyle hastaların cildi sürekli nemli ve sıcak, nabzı ise hızlıdır.
**** Nevroz ve diğer sinir sistemi bozulmaları sırasında da insanların elleri ve ayakları sürekli nemli ve soğuk olur.
**** Kadınlarda hormonal düzenin değişmesine neden olan bazı durumlar ( örneğin, menopoz sırasında ) güçlü terleme tutmaları meydana gelebilir – güçlü terleme aniden başlar ve kadını birkaç dakika içinde ” ter basmaları “ durumuna sokar.
**** Diyabet hastalığı olan kişilerde kanda şekerin keskin bir şekilde düşmesi halsizlik, güçlü terleme, bulantı, nabzın hızlanması gibi simptomlara neden olmaktadır.
Fakat bazen hiçbir ciddi hastalığı olmayan insanlarda da hiperhidroz görülür. Çoğu durumda insanlarda yüz, koltuk altı, eller ve ayaklar güçlü terler. Bu insanın sağlığına hiçbir ciddi hasar vermese de psikolojik kompleksin ortaya çıkmasına neden olabilir, insanlarla iletişimde, işte ve ailede sorunlar oluşturabilir. Böyle durumlarda termeden korkan insan daha güçlü terlemeye başlıyor, utanıyor, kıyafetlerin seçiminde zorlanıyor ve insanlarla görüşmekten çekiniyor ( ellerin sürekli nemli olduğu için ) vb. Birçok durumda hiperhidroz sinir sistemi sağlıklı işleyiş gösteremeyen insanlarda görülür. Dolayısıyla böyle insanlar öncelikle bir nöropatoloğa başvurmalıdırlar.
Modern antiperspirantlar ve deodorantlar güçlü terleme ile mücadelede iyidirler. Fakat bu araçlar, tabii ki, eller ve yüz için uygun değildir. Ayrıca bu tür şeylerin de aşırıya kaçılmaması gerekir. Bazı bilimsel gözlemler bunların içinde bulunan alüminyumun böbrekleri olumsuz etkilediğini göstermektedir. Yanı sıra kadınlarda meme hastalıklarını tetikleyebilir ve hatta onkoloji hastalıklarının riskini artırabilir.
Modern tıp, hiperhidrozla mücadele için çeşitli araçlar sunuyor – cerrahi operasyonlar, botoks preparatının injeksiyonları gibi. Bilindiği üzere botoks preparatları kırışıklıklarla mücadele eder. Fakat bu preparat ayrıca hiperhidrozun tedavisinde dünyada ” altın standart “ olarak kabul edilir.
 
Geri
Üst