Cuma gününün fazileti ve yapılması gerekenler.

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Cuma gününün fazileti ve yapılması gerekenler.
Haftanın beşinci günü dür cuma . Günlerin efendisi ve Müslümanın bayramı olan Cuma gününde bir müminin yapması ve yapmaması gerekenleri sizler için kaleme aldık.



Cumanın Fazileti ve sünnetleri Nelerdir?

Cuma gününe dünya işlerini bırakıp ahiret amellerine dönmek suretiyle hürmet etmek gerekir. Mümkün mertebe alışverişimizi Cuma gününe bırakmamalıyız. Özellikle cuma namazı vaktine yakın alışveriş kesilir ve namaz için camiye doğru gidlir.


hayırlı cumalar.jpg



Peki bugün ne yapılır?

Cuma günü sabah vaktinden önce uykudan kalkıp gusül abdesti alınır. Cuma günü, bir hafta boyunca işlediği günahlardan tevbe istiğfar eder. Resulullah'a (s.a.v.) çok salavat-ı şerife getirilir. Cuma günü küçük, büyük bütün günahlardan kaçınılır. Çünkü bu mübarek günde sevaplar gibi, günahlar da kat kat yazılır.
Cuma günü namaza zeval vaktinden evvel, erken gitmelidir.

Cuma gününde müslüman nasıl temizlenir?

Cuma günü dişlerini misvaklar ve güzel koku sürünür. Bıyıkları kısaltıp tırnaklar kesilir. Cuma günü ve bayram namazları için iş elbiseleri ile değilde daha temiz ve daha güzel elbiseler giyilir.

Cuma gecesi veya günü hanımı ile cinsi münasebette bulunur. Çünkü bu; gözü haramdan korur, bedenen rahatlatır. Bu sebepten gusül abdesti almakla kendisi ve hanımı sünnet olan Cuma guslü sevabına nail olurlar.

Cuma gününde neler okunabilir?

Cuma gecesi Duhân süresi okumalıdır. Cuma günü zevalden önce ise deccalin şerrinden korunmak için Kehf süresi okunur.

Caminin kapısına gelindiğinde Allahü Teâlâ'ya, kendisini ona yaklaşanların en yakını kılması için dua edilir.

Cuma namazında hutbe esnasında nasıl davranmalıyız?

Hutbeyi dinlemek için imama yakın bir yere oturmak evladır.
Cemaatin omuzlarını aşarak ileriye gitmez ancak saflarda boş yer varsa yolu üzerine oturanların omuzlarından aşarak geçilebilir.
Camide yanyana oturan iki kişinin arasını ayırmak hoş olmaz.
Oturduğumuz yerde uykumuz gelirse yerimizi değiştiririr. Parmaklarımızın ucu ile başımızın sağ tarafına üç kere vurmak uykuyu dağıtmaya sebep olacaktır.
İmam minbere çıkmak için yerinden ayrıldığı zaman susarak onu dinleriz.
Artık konuşulmaz ve namaz kılınmaz. Hutbe okunurken, arkadaşımıza sus dahi diyemeyiz, hatta parmağımız ile susması için işaret de edemeyiz. Cemaat, namazdan önce camide halka şeklinde oturmaz. Hutbe esnasında arkasını yere koyup makadı üzerine oturarak ve dizlerini dikerek ellerini dizlerine dolamaz.

İmam hutbeye çıkarken dua etmeyi fırsat bilmelidir. Çünkü bazı hadisi şeriflerde bu anın duaların kabulünün ümit edildiği an olduğu bildirilmiştir. Sadece Cuma günü oruç tutulmaz. Yalnız cuma gecesini ibadetle geçirilmez. Ancak Cuma günü çok zikretmeli ve çok salevat-ı şerife okumalıdır. Cuma namazından sonra nafile hac ve umre sevabına nail olmak için ikindi namazını kılana kadar mescitte kalınılabilir. Ashab-ı kiramın bazıları yemeği cuma namazından sonra yer ve kaylüle yapar, uyurlardı. Bazıları da kayluleyi günün evvelinde yapardı. Kayluleyi dilediği vakitte yapabiliriz.


Cuma namazından az bir vakit önce yolculuğa çıkılmaz. Ve mümkün mertebe işlerimizi bu güne bırakmamak gerekir.
İstifadenize sunduğumuz yazımızdan azami derecede istifade ve istihazayı Cenâb-ı Mevla'mız ihsan buyursun. Hayırlı cumalar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cumaya gitmeyen erkekler bizim kızkardeşimizdir :D Nerdeee herkes göstermelik süslüman , pardon müslüman diyicektim. Cumanın feyzi o kadar çokki yani şu erkekleri anlamış değilim .Hiçmi günahınız yok ya ? Bu mübarek gün çıkın Allahın huzuruna af dileyin birşeyler isteyin. Ya kadınlara ne demeli ? Cuma günü boş boş işlerle uğraşıyorlar. Hoca sela verir bulaşık yıkar .Hoca ezanı okur almış eline kahve fincanını uzatmış ayaklarını tv izler . Sanırım tek günahkar benim . Sayın hocam sözlerim meclisten dışarı olan sözde müslümanlara. Cümleten hayırlı cumalar .Bilgilendirme için Allah razı olsun saygılar.
 
Geri
Üst