Dalga geçmek lakap takmak ve affetmekle ilgili hükümler

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Dalga geçmek lakap takmak ve affetmekle ilgili hükümler
Bir insanın eksik yönlerini küçümseyerek eğlence haline getirmek alaydır. Alay etmek dille eylemleştirildiği gibi , kaş ve göz mimikleri ile de yapılmaktadır. Bir insanla dalga geçmek alay etmek hem ayıp hemde günahtır. Cahil insanlar dini noksanlar başkalarıyla alay eder . Kendini bile bir insanın özellikleri ile dalga geçmez eğlenmez.



dalga geçmek.jpg


Yüce Allah Hucurat Suresi:11 de insanlarla aley edenler hakkında uyarılarda bulunmuştur. Müslüman olan her birey böyle çirkin yakışı kalmaz fiillerden uzak kalmalıdır. Müslüman başka bir müslümanın ayıplarını görmezden gelmeli hatta gizlemelidir.

Birine lakap takmak günah mıdır ?

Lakap genelde bir insanın karakteristik özelliklerinden , övme yada yerme manasında kullanılmaktadır. Bir insanı ister müslüman olsun ister gayri müslim beğenmedikleri,üzülecekleri isimlerle lakaplarla çağırmak günahtır . Bir insanın kalbini kırmak kabeyi yıkmak gibidir. Kutsal kitabımız Kuranı kerimde Ey müminler, bir kısmınız, diğer kısmınızı alaya almasın! Belki de alay edilenler, kendilerinden daha iyidir. Birbirinizi ayıplamayın, kötü lakaplarla çağırmayın! İmandan sonra fasıklık ne kötüdür .Allahın yasak ettiği şeylerden tevbe etmeyenler ise, zalimlerdir diye buyrulmuştur. Bir insana hoşlanacağı lakaplar takmakta sakınca yoktur. Kişinin hoşlandığı künyelerle seslenmek hitap etmek güzel bir davranıştır.

Sürekli herkesi affediyorum bu iyi bir şey mi ?

Bazı insanlar yaratılış özelliği olarak çok mülayimdir. Kendisine yapılan kötülüklere ses çıkarmaz kin beslemezler. Bu davranış karşısında ahmak oldukları düşünülse de çok güzel bir erdeme sahiptirler. Yüce Allah affedicidir ve affedenleri de sever. Affetmek çok güzel bir erdemdir. Herkes affetme nezaketinde bulunamaz bu büyüklüğü gösteremez. Allahın rızasını gözeterek bir insanı affedeni Yüce Allahta affeder ve bir çok ihsanda bulunur.


Kesin suçu belli olmayan birini affetmek mi doğru olur yoksa cezalandırmak mı ?


Bir kişinin suçunun kesinirliği net olmadıkça ona ceza vermek doğru olmaz. Her zaman tabi af taraftarı olmak doğru bir yaklaşım olucaktır. Zira Hadisi şerifte ceza verirken yapılan hatanın affetmedeki hatadan daha büyük olduğu belirtiliyor.

Adaletli davranmanın ölçüsünü bizler tam olarak bilemeyiz. Bu yüzden durum ne olursa olsun affetmenin bu durumda daha doğru olduğunu vurgulayalım. Size kötülük eden düşmanı onu affederek dost yapabilirsiniz.


Biz insanlar ömrünün bir dönemin de mutlaka haksızlıklarla karşılaşmışızdır. Bizlere kötülükler yapılmış alay konusu olmuşuzdur. Elbet bu tür kötü davranışların Yüce Allahın yanın da cezasız kalmayacağını bilmeliyiz. Bu tür davranışta bulunanları incitmeden yermeden tatlı dille uyarmalı ve affedici olmalıyız. Bir insana kötülük yapmak çok kolaydır ama nefsi dizginleyip iyilik yapmak zordur. Nefsin fısıltılarına kulak tıkamalı insani vicdani ve ahlaki olarak hareket etmeliyiz. Bu davranışlar Rabbimizin hoşnut olacağı rıza gösterdiği hallerdir. Bir müslümanada bu ahlaki özellikler yaraşır. Davranışlarımıza hitaplarımıza muamelelerimize dikkat edelim. Cenabı hakkın rahmeti bereketi affı üzerimize olsun. Selam ve dua ile .
 
Geri
Üst