Danişmentliler Beyliği Döneminde Sivas'ın Durumu Nedir ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Danişmentliler Beyliği Döneminde Sivas'ın Durumu Nedir ?
Danişmentliler Döneminde Sivas'ın Durumu


Sivas Danişmentliler Döneminde



Sevgili melekler, en son sizlerle paylaştığımız Danişmentliler Beyliği hakkında ansiklopedik bilgi konumuzun ardından bu sayfamızda da Danişmentliler Döneminde Sivas'ın Durumu hakkında bilgiler vereceğiz...




danismentliler-319.jpg

Birçok İslâm kaynaklarındaki bilgilere göre Sivas Bölgesi'nin Niksar, Tokat, Amasya, Kayseri ve Elbistan havalisi ile beraber, Emir Danişment tarafından fethedildiği bilinmektedir.

Sivas, Danişmetliler zamanında önemli gelişmeler göstermiş, çağın kültür ve ticaret merkezlerinden birisi olmuştur. Sivas merkez olmak üzere, Kayseri, Tokat, Amasya, Niksar ve Çorum havalisini içine alan bir Beylik kurulmuş ve kurucusuna ithafen Danişment Beyliği denilmiştir.

Danişment Gazi'nin ölümünden sonra Sivas Nizamettin Yağıbasan idaresine geçmiş, Emir Danişment'in halefleri ile Selçuklu hükümdarı sık sık ihtilâf halinde bulunmuşlardır.1172 yılında Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan Emir Zulnun üzerine yürüyüp başşehri olan Sivas'ı almış, daha sonra sultan, Sivas ve Tokat havalisini Zulnun'a geri vermiştir. Fakat 1174'de Nureddin'in vefatı üzerine, yardımdan mahrum kalan Zulnun II. Kılıçarslan'a karşı mukavemet edememiş ve Sivas Selçuklu Sultanı'nın eline geçmiştir. 1175'de Sivas böylece kesin olarak Selçuklu devleti hakimiyetine girmiştir.
 
Geri
Üst