1. BeyazMelek

    BeyazMelek Super Moderator

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    677
    Beğenilen Mesajlar:
    323
    Ödül Puanları:
    63

    Demir tatlısı nasıl yapılır?

    Konu, 'Tatlılar' kısmında BeyazMelek tarafından paylaşıldı.

    Bu konu; demir tatlısı nasıl yapılır ile ilgili bilgi vermektedir.
    Meleklerim bu tatlıyı hiç deneyen yada yiyen var mı bilmem ama bir denerseniz bir daha vazgeçemezsiniz. :tik: Aslında yapımı kolay olan bu tatlı oldukça gösterişli oluyor. Annem ben küçükken bu tatlıyı üzerine toz şeker ekleyerek okul dönüşlerimize hazırlardı ve çok beğenerek yerdik (her ne kadar ağabeyim beni kandırıp daha fazla yese de :D:D ) hatta bayram tatlıları arasında da yer alabilirdi demir tatlısı. Bu tatlıyı yapabilmek için bu demirden bulmanız lazım ve tadı içinde size yapabileceğim benzetme halka tatlılar olur ya onun gibi çıtır çıtır bir tat :)

    [​IMG][​IMG]

    Malzemeler
    4 yumurta
    4 tepeli kaşık nişasta
    1.5 su bardağı su
    2 su bardağı un
    Yarım paket kabartma tozu
    Şerbeti
    4 su bardağı şeker
    5 su bardağı su
    yarım limon suyu
    Çok koyu değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak
    Şerbet yerine pudra şekeri de eleyebiliriz tatlı sıcakken bu şekilde de çok güzel oluyor.
    Demir tatlısı nasıl yapılır?
    Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
    Hamur malzemesinden akıtma(Krep) kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.
    Bu arada kızartma tenceresine yeteri kadar yağ koyup içine de kullanacağımız demiri koyup ısınmaya bırakıyoruz.
    Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir.
    Demiri yağın içinden çıkarıp hamurun içine batırıyoruz ama demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarıp yağın içine koyuyoruz 3-4 saniye bekledikten sonra demiri hafifçe salıyoruz ve hamurun demirden ayrılmasını sağlıyoruz.
    Bir seferde en fazla iki hamuru demire yapıştırabiliriz sonra demir soğuyacağı için tekrar yağın içine koymamız lazım bu arada kızaran hamurları iki taraflı pişirip havlu kağıt serili bir kaba alıyoruz.
    Demir ne çok fazla ısınmalı nede az bu denge önemli. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
    Hamur bitince soğuk tatlıları ılık şerbete batırıp çıkarıyoruz.
    Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması kıtır kıtır bir tatlı oluyor.
    İlk denemelerde biraz zorlanabilirsiniz ama zamanla insanın eli alışıyor. ilk yapışta demir yeni olduğu için hamur yapışabilir bunu bir çatal yardımıyla demirden ayırabilirsiniz.
    Bu tatlı şerbetlenmemiş halde dolapta 10-15 gün kalabiliyor.
    En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin kesinlikle yıkanmaması yani suya temas etmemesi.
    İlk kullanımdan önce demiri iyice yıkayın ama kullandıktan sonra soğuması için bir kenara koyup soğuduktan sonrada bir poşete koyup kaldırılması lazım.
     
Demir tatlısı nasıl yapılır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Sultan Aziz Tatlısı Nasıl Yapılır ?

    Sultan Aziz Tatlısı Nasıl Yapılır ?

    Sultan Aziz Tatlısı nasıl yapılır Sultan Aziz Tatlısı Yapılışı Sevgili melekler, bu yazımızda tam da adına yakışır, bol yemişli, sultanlara layık Sultan Aziz tatlısı tarifini sizlerle paylaşacağız :) Sultan Aziz Tatlısı Malzemeler bir buçuk kahve fincanı pirinç unu yarım kahve fincanı mısır nişastası 7 su bardağı süt bir buçuk su bardağı toz şeker 1 su bardağı soğuk su bir tutam tuz 1...
  2. Dilber dudağı tatlısı nasıl yapılır?

    Dilber dudağı tatlısı nasıl yapılır?

    Bu konu; dilber dudağı tatlısı ile ilgili bilgi vermektedir. Şerbetli tatlıların kültürümüzde çok büyük bir yere sahiptir. Türk mutfağı denilince dünyada farklı tarzda şerbetli tatlıların varlığı olan bir mutfak olarak nam salmış durumdayız. Pratik tatlılar olduğu gibi biraz uğraştıran ama enfes tadıyla herkesin beğenisini kazanan tatlılarda bulunmaktadır. Dilber dudağı da bu tatlılardan...
  3. Pepeçura Tatlısı Nasıl Yapılır?

    Pepeçura Tatlısı Nasıl Yapılır?

    pepeçura tarifi, pepeçura malzemeleri, pepecura nasıl yapılır Daha tarifini ve lezzetini bile bilmeden ismini sempatik bulduğum pepeçurayı sizlerle paylaşmak istedim. Görüntüsü oldukça lezzetli görünen ve özellikle hafif tatlı sevenler için oldukça ideal olan pepeçuranın malzemeleri ile birlikte tarifini sizlerle paylaşıyorum. 1 kg. siyah üzümü iyice yıkayalım.6 su bardağı suyla...
  4. Demir Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Demir Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

    demir eksikliği, demir eksikliği tedavisi, demir eksikliğinde ne yapılmalı Sevgili melekler, pek çok insanın sağlık problemi olan demir eksikliği, ilerlediği durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun için bazı tedavilerin yapılması gerekebilir. Bu konumuzde demir eksikliği tedavisi nasıl yapılır, sizlerle paylaşmak istiyoruz.... Demir eksikliği tedavisinde ilk amaç...
  5. Uğut Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır?

    Uğut Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır?

    uğut tatlısı, uğut tatlısı nedir, uğut tatlısı yapılışı Sevgili melekler, Prof.Dr.Erkan Topuz'un tavsiyesi ugut tatlısı tam bir şifa kaynağı. İnsanlığın temel besin kaynağı olan buğday, evinize sadece beyaz ekmek ve aşurelik tane olarak giriyorsa çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Çünkü buğday, ev ortamında çok basit yöntemlerle çimlendirilerek tanesiyle veya uzayan çimlerinin tüketilmesiyle...

Sayfayı Paylaş