Demirhindi meyvesinin faydaları nelerdir?

Demirhindi meyvesinin faydaları nelerdir?
Afrika kıtasında fillerin uysallaşması için yedirilen demirhindi meyvesi, Osmanlı İmparatorluğunda susuzluğu kesmesi, kusma ve ateş ve rahatlama için kullanılmıştır. Geleneksel Tıp içinde yaprakları, tohumları sıklıkla kullanılır. Baharat olarak, meyveleri bütün olarak kullanılır. Günümüzde, sanayide şekere kıvam verici, alerjik reaksiyonlarda kullanılır.

Demirhindi meyvesi içinde, A, B1, B2,B3,B5, B6 ve C vitamini yanı sıra, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum ve bakır mineralleri bolca bulunur. İçine hurma, şeker, bal, kakule, karanfil ve kişniş eklenerek yapılan şerbeti serinletici içecek olarak bilinir.




4.jpg








Demirhindi meyvesinin sağlığa faydaları

Demirhindi meyvesi kan lipitlerini düşürür ve kilo verdirir, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

Demirhindi meyvesi, ağrılı ve şişen eklemlerde çok etkili tedavi edicidir.

Boğaz ağrılarında kaynatılan suyu gargara yapılırsa ağrıyı geçirir.

Kaynatılan suyu, iltihaplı göz hastalıklarına ve göz kuruluğuna iyi gelir.

Sarılık ve nezlede tedavi edici özelliği vardır.

A,C ve E vitamini, selenyum içerdiğinden kansere karşı koruyucudur çok iyi bir antioksidandır.

Ateş düşürücüdür. Meyvesine 1.litre kaynar su eklenip demlenip içilirse, ateş düşürücü özelliği daha etkilidir.

Kabızlık giderir, sindirimi rahatlatır.

Cilt lekeleri ve çillere karşı etkilidir.

Hipertansiyon, obezite, kolesterol gibi hastalıklara iyi gelir.

Bağırsak spazmını engeller.
Demirhindi nasıl kullanılır? Demirhindi ağacının meyveleri yenebileceği gibi baharat olarak da kullanılır. Ayrıca, reçel ve demirhindi şerbeti yapımında kullanılır. Demirhindi şerbeti nasıl yapılır? Demirhindi şerbeti yapmak için çekirdekleri alınmış demirhindi meyveleri kaynar suda bir süre kaynatıldıktan sonra suyu süzülür. Süzülen suya bolca şeker ya da bal katılarak, bu su tekrar kaynatılır ve süzülür. Elde edilen şerbet soğutulduktan sonra keyifle içilir. İstenirse Demirhindi şerbetine çeşitli baharatlar da katılabilir. Osmanlı Mutfağı’nda oldukça yaygın olarak kullanılmıştır. Demirhindinin yaprakları ise kaynatılarak suyu içilebilir. Bu su bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır.
 
Üst