Denizlerin garip yaratıkları

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Denizlerin garip yaratıkları
Denizlerin derinliklerinde yaşayan yaratıkları incelerken ilk akla gelen bu yaratıklardaki irilik, hız, acayiplik ve hayat için başvurdukları kurnazlıklardır.

Bu güçler ortaya konduğu zaman ise hemen balıkların hızlan akla gelir.

Hakikaten büyük denizlerin derin sularında yaşayan balıkların birçokları baş döndürücü hıza sahiptirler. Vücut yapıları, yolları üzerinde bir engelin olmayışı bu yaratıklara hızlarının yanısıra bir hareket emniyeti sağlamıştır.

Yunus balıklarının gemilerle yarış ettiklerini hemen herkes bilir. Açık denizlerde köpek balıklarının transatlantikleri günlerce takip ettikleri çok görülmüştür.

Bir transatlantiğin 24 mil yani 45 km bir hızla gittiği düşünülürse, günlerce bu hızı koruyan bir balığın gücü rahatlıkla meydana çıkar.

Gemileri ısrarla takip eden bu balıkların bazıları oyun, bazıları da yiyecek için bu işi yaparlar.

İkinci Dünya Savaşı’nda bir Amerikan denizaltısı topçusunun şu gözlemi çok enteresandır: Denizaltının her zaman etrafında dönen bir kılıç balığının, torpil kovandan fırlar fırlamaz hemen yarışa kalkıp âdeta hedefe kadar torpili kovaladığından bahseder.

Kırk mil süratle hedefe giden bir torpido kovanını balığın büyük bir hırs ve kıskançlıkla kovalaması açlık sebebiyle olmasa gerektir.

Kılıç balıkları 95 kilometre hızla ve rahatlıkla yüzerler. Balıklardaki bu yüksek hızlar yalnız kılıç balığına mahsus değildir.

Pasifik okyanusunda yaşayan barraküdaların hızları 80 kilometreyi bulur. Bu balıkların vücutları yuvarlak zargana gibi ince uzundur.

Orkinosların hızı 70 kilometredir. Ton balığı da denen orkinoslar çok güçlü balıklardır… Zıpkınlandıkları zaman arkasındaki sandalları büyük bir güçle saatlerce sürükler. Çok kere bu araçları sulara gömerek batırdığı da görülmüştür.

Balinalar hız yönünden daha da ilgi çekicidir. O battal ve iri gövdelerine, diğer balıklara nisbetle çok büyük vücutlarına rağmen hızları 70 kilometreyi bulur.

Tatlı sularda da hızlı yüzen balıklar vardır. Yayın balığı battal vücuduna rağmen 25 kilometre hızla yüzebilir.

Turna balıkları 33 kilometre sürate sahiptir. Turna balığının ilk hareketteki hızı çok yüksektir. Belki bu sebeble turna balığının diğer adı da oklamadır.

Alabalık da hızlı balıklardandır. Debisi fazla olan sert dere sularında 37 kilometre hızla yukarılara doğru yüzdüğü tesbit edilmiştir.

Deniz anası da denen som balığının hızı ise daha fazladır.

Tüm balıkların hızları hakkında pekçok şey söylenebilir. Bir torpilin hızının 40 mil veya 70 kilometre olduğu dikkate alınırsa balıkların nasıl bir güçle sularda yüzdükleri çok düşündürücüdür.

Derin suların yaratıkları
Bunlardan biri pelikan balığıdır. 500 ilâ 2000 metre derinlik arasında yaşayan pelikan balığının başı vücuduna oranla çok iridir. Ağzı ve çeneleri çok büyük olan balığın alt çenesi pelikan kuşunun çenesi gibi keselidir. Balığın vücudu kuyruğa kadar çok incedir.

Balık, yakaladığı avları kesesinde toplayarak depo eder ve yeni bir av buluncaya kadar hayatını devam ettirir. Derin ve karanlık sularda avlanmanın zorluğu sebebiyle balığın gıdasını nasıl idare ettiği dikkate şayandır.

Derin su balıklarından olan fener balığının hayatı ve avlama usulü de bir başkadır.

Fener balığı uzunca bir üçgene benzer. Üçgenin geniş tarafı balığın başıdır. Baş kısımdaki ağız çok büyüktür. Balığın başının üstünde vücuda uygun bir anten ve antenin ucunda suların karanlığı içinde ışık saçan bir topuzcuk vardır.

Balık avlanmak istediği zaman antenindeki ışığı yakar. Bir takım meraklı balıklar bu ışığın etrafında toplanırlar. Fener balığı ışığını yavaş yavaş ağzına doğru indirmeye başlar. Yem balıklar da ışığı takip ederler. Ve kendilerini hızla açılan büyük bir ağzın içinde bulurlar.

Kâinata hükmeden Kudret, deniz yaratıklarının bazılarını süratli yaratmış, bir çoğunu kamuflaj imkânlarına sahip kılmış, bir kısmına zehirli iğneler vermiş, bazılarını da sert kabuklarla zırhlamıştır.

Atlas Okyanusunun Florida açıklarında Sargossa denizi, girdaplarla dolu, akıntılarla gelen çöplerle dolu, uzaktan kara parçasına benzeyen meşhur bir denizdir.

Golfstrim akıntılarının getirdiği büyük çöplerle oluşan bu yığına eski gemiciler bir takım masallar uydurmuşlardı. Adeta bir kara parçasını andıran bu çöplerin arasında bir tür balık yaşar. İsmini buradan alan Sargossa balığı kendisini buradaki yosunlara o kadar uydurmuştur ki kımıldamadıkça görmeye imkân yoktur. Hayvanın şekli hiç de balığa benzemez. Vücudunu çevreleyen yüzgeç ve püsküllerin arasında bulunan iğnelerin bazıları da zehirlidir.

Hind Okyanusunun kabadayı balıklarından Cerrah balığı da enteresan deniz yaratıklarındandır. “Acanthuri dea” familyasından olan cerrah balığı, düşmanlarından korunmak için bir sustalı çakı ile silahlanmıştır.

Balığın tam kuyruk dibinin iki tarafında sertçe kıkırdak birer yuva içine gizlenmiş gene kıkırdaktan iki bıçak tehlike zamanı açılarak düşman balıkları hacamat eder.
 
Geri
Üst