Depresyonu yiyeceklerle yen!

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Depresyonu yiyeceklerle yen!
depresyon yiyecekleri muz depresyon depresyonla ilgili videolar yiyecek yapan yiyecekler
Omega 3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekleri de depresyona yardımcı olabilecek yiyecekler listesine dahil etmek önemlidir.


yiyecek-8519.jpg





Dilara Koçak
Depresyon yiyeceklerle azaltılabilir mi? Yiyecekle depresyon arasında bağlantı kurulabilse de depresyon ve duygu durum bozukluklarında yemek önerileri yapmak zor çünkü bu tip durumlar söz konusu olunca altta yatan birçok neden olabilir.
Bazı istatistikler ABD’deki yetişkin nüfusun yüzde 10’una yakınında düzenli depresyon belirtileri olduğunu gösteriyor. Bu kadar yaygın olan bir sorunda altta yatan birçok neden bulmak normal, bu sebeple sadece yiyeceklere bağlamak mümkün değil.
Duyguya bağlı yemek yeme sendromundan kurtulmanın en önemli anahtarı farkındalıktır. Bunu kazanmak için kişinin kendini tanıması, hangi duyguların yemek yeme ihtiyacına sebep olduğunu anlaması gerekir.

Kan şekeri ve insülin dengesizliğinin depresyon etkisine dair kanıtlar var, bu yüzden bazı çalışmalar, işlenmiş yiyecek ve rafine şekerin azaltılmasının yararlarını gösterir. Aynı şekilde, 5 -6 defada az ve sık yemek üç büyük öğün yaklaşımından çok işe yaramaktadır.
Protein alımı önemli
“Alerjik depresyon” fikri de çelişkili sonuçlarla incelenmiştir. Herhangi bir yiyeceğe karşı alerjiniz saptanmışsa daha fazla araştırmakta fayda var. Çünkü kan şekerinin dengesizliği uyku hali, isteksizlik, huzursuzluk veya alerjiden kaynaklanan benzer şikayetler depresyon belirtileri ile karışabilir.
B vitamini ve depresyonla ilgili yapılan klinik çalışmalar, yiyecekten çok suplemanlar üzerinde duruyor, ama yine yemeklerde yapılan değişiklikler de faydalı olacaktır. Üzüntü ve can sıkıntısı durumunda B vitamini kaynağı karbonhidratların aşırı tüketilme isteğini de unutmamak lazım. Ancak bu noktada rafine edilmiş ve yüksek şeker içeren karbonhidrat yerine tam tahıldan yapılmış yağ ve şeker oranı düşük seçimler daha doğru.

Depresyon durumunda Folat, B6, B12 ve kolin gibi B vitaminleri açısından zengin yiyeceklerin tüketimini artırmak faydalı olabilir. Yeterli nitelikte protein alımı depresyondan çıkarken önemlidir çünkü proteindeki amino asitlere akıl sağlığının bu yönüne dahil olan sinir sistemi mesajlaşma moleküllerinin yapımında ihtiyaç vardır. Protein tüketimini gün içine yaymak ve her öğünde 5 -10 gr protein eklemek faydalı olabilir.
Muzun yanında süt
Omega 3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekleri de depresyona yardımcı olabilecek yiyecekler listesine dahil etmek önemlidir.
Çikolata ve muz da mutluluk hissi uyandıran yiyeceklerdir. Bu noktada miktar ve onlara eşlik eden diğer yiyecekler önemlidir. Çikolatayı bitter tercih etmek, muzun yanına süt veya ceviz eklemek daha iyi olur.

Hatırlayın ki temiz hava, endişeler ve üzüntüler vs. de depresyonunuzda beslenmeniz kadar veya daha fazla etkilidir. Beslenmenizle ilgili denemeler yapmanız ve neyin size daha iyi geldiğini araştırmanız önemli olsa da kendinizi aşırı depresif hissediyorsanız mutlaka hekime danışın.
Depresyonu yiyeceklerle tedavi etme fikri çok iddialı bir yaklaşım olmakla birlikte yediğiniz besinleri yeterli ve dengeli beslenme çerçevesinde düzenle-yemediğiniz durumda fazla kilolar da bu mutsuzluğu artırabilir. Eğer kendinizi kötü hissettiğinizde gereğinden fazla yediğinizi düşünüyorsanız duygusal açlık ve gerçek açlığı ayırt edemiyorsanız aşağıdaki önerilere kulak verin
Başa çıkmak için:
1. Yemek günlüğü tutun. Ne zaman ne yediğinizi, yemeyi canınızın çektiği sıradaki duygunuzu da yazın.
2. Duygularınızı ve düşüncelerinizi rahatça yazıya dökebileceğiniz bir zaman dilimi ayırın kendinize.
3. Arkadaşlarınızla ve/veya ailenizle daha çok zaman geçirin. Onlarla konuşun, paylaşın.
4. Kendinize zaman ayırın. Meditasyon veya başka bir aktiviteyi her gün veya iki günde bir tekrarlayın.
5. Spor yapın. Spor yapınca kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizi ve çikolata istemediğinizi göreceksiniz.
6. Buzdolabı (veya erzak dolabı, ilk yöneldiğiniz hangisiyse) kapısına kendinize hatırlatma niteliğinde bir yazı asın.
7. Telefonunuzu daha çok kullanın. Canınız yemek istediğinde bir arkadaşınızla o sıradaki hislerinizi paylaşın. Bakalım aklınızda hâlâ yemek olacak mı?
8. Evde sizi kışkırtan yiyecekleri bulundurmayın. Yemesem de bulunsun diyerek onları satın almak, yemek için yaptığınız hazırlığın ilk adımıdır!




alıntı
 
Geri
Üst