Derİ Hastaliklari-lÖkoplazİ

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Derİ Hastaliklari-lÖkoplazİ
Lökoplazi

Lökoplazi, bedende beyaz lekeler oluşmasıdır. Seyrek rastlanan bir durumdur ama kansere dönüşebilir. Lökoplazinin özgün belirtisi olan beyaz lekeler, değişik yerlerde ama daha çok ağızda (bazen de cinsel organların çevresinde) görülen, genellikle sınırları belli, sıklıkla kalınlaşmış, kabarmış bölgeler olarak belirir. Bu duruma daha çok 40 - 70 yaş arasındaki erkeklerde rastlanılır.

Pre - kanseröz, yani kansere dönüşebilir olarak bilinen lökoplazi, aslında tanıda geç bile kalınsa, tedavi edilebilir. Yine de ilk dönemlerde ağır yapmadığı ve kolaylıkla gözden kaçabildiği için, lökoplazi konusunda dikkatli olunmalıdır.

Nedenleri
Lökoplazi, belirli bir nedeni olmayabileceği gibi uzun süreli tahrişe de bağlanabilmektedir. Doktorlar şu durumlarda lökoplazi oluşabileceğini öne sürerler: Sigara, frengi, sepsis (ağır enfeksiyon), içki baharat ve çürük dişler. Çok içki ve sigaranın olumsuz etkileri kesinlikle bilinmektedir, ama etkileme mekanizmaları anlaşılamamıştır.

Bazı baharatlar tahriş edici olabilir. Çiklet çiğneme ve yanakların iç yüzlerini ısırma da lökoplaziye yol açabilir. Günümüzde antibakteriyel (mikropları öldüren) ilaçlarla, yani antibiyotiklerle tedavi edilen frengi, artık seyrek rastlanan bir nedendir.

Belirtiler
Lökoplazi ağız içinde oluşursa, beyaz lekeler yanakların iç yüzünde, dilde ve boğazın aşağı bölümlerinde, gırtlakta ortaya çıkar. Cinsel organların çevresinde ise sünnet derisinin iç bölümünde ve dudaklar çevresinde olabilir.

Ağrı olmaması ve lökoplazinin başlangıç döneminde, söz konusu bölgedeki derinin solukluğu ve hafifçe kalınlığı dışında hiçbir belirti bulunmayabilmesi, hastalığın kolayca gözden kaçmasına neden olabilmektedir. Ancak sonradan deri belirgin biçimde kalınlaşıp düzenleşir. Lökoplazi sıcak yemeklere karşı duyarlık ve kaşıntı yapabilir. Daha sonra da ağrı ve oluşan yarıklardan kanama olabilir. Kanser de genellikle bu aşamada gelişir. Cinsel organ lökoplazisi en çok vajinaya yerleşir. Başlıca belirti kaşıntıdır.

Tedavi
Tedavide ilk adım tahriş edici maddenin ortadan kaldırılması, sonra da lekelerin gözleme alınmasıdır. Gerekirse, lekeler ısı ya da dondurma yöntemiyle giderilebilir, daha ileri yakalarda ise cerrahiye başvurulur.
 
Geri
Üst