Deri Mobilya'nın Bakımı

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Deri Mobilya'nın Bakımı
deri, mobilya bakımı, nasıl olmalıdır, deri kumaşlar hakkında, temizliği nasıldır bilgileri buradan bulabilirsiniz




Deri, yaşamın içinde birçok alanda karşımıza çıkan doğal bir ürün. Ayakkabılarımızda, giysi, aksesuar, araç koltuğunda ve mobilyada bu doğal ürünle haşır neşir oluyoruz.

deri1-2e0.jpg




Hele mobilyalarda estetik ve şık olduğu için de tercih edilen bir malzeme. Ancak deri kullanılan mobilyaları seçerken bazı şeylere dikkat etmemize gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken ilk şey derinin elastik bir yapıya sahip olması. Kullanılmaya başlandıktan sonra hafif bir bollaşma yapabilir, bu gayet normal yani hemen mobilyanızı ya da aldığınız bir giysiyi iadeyi düşünmemeniz gerekir. Gerçek deride bere, damar ve kırışıklık mümkündür, bunlar da derinin natürelliğinden ileri gelir ve deri hatası olarak görülemez. Bu kırışıklıklar özellikle "old saddle ve siaga" gibi natürel derilerde daha sıkça gözlenir. Aslında en değerli deri "analin" diye adlandırılan doğal sığır derisidir. Bu derinin üzerinde ise doğal yaşamın izlerine bile rastlayabilirsiniz. Döşemelik derinin delik ve yırtık olmaması ve yumuşak olması en makbul olandır. Mobilyalarve şık kıyafetler için kullanılan deriler genellikle koyun, keçi, sığır, timsah, yılan, kertenkele, geyik, at hatta zebralardan elde ediliyor ve fiyatlar derinini niteliğine ya da hayvanın az bulunurluğuna oranla değişiyor.



Derinin ev mobilyasında en şık duran rengi krem, kahve tonları ancak oturma yeri kapitonelerle süslenirse çok daha seçkin bir görüntü elde edilebiliyor. Hele üzerine zevke göre ister düz ister tafta ya da yanar dönerli kumaşlardan birkaç yastık attınız mı oldukça şık bir oturma grubu elde etmiş oluyorsunuz. Yok ben süet mobilya isterim derseniz, dana veya oğlak derisinden üretilen kadifemsi derileri seçin. Bu tür mobilya çok dikkat ve emek ister. Sıvı içecekleri çocuklarınızın eline vermeyecek ve daha bir çok leke riskiiçin önlem alacaksınız. Deri aslında temizliği çok kolay bir malzeme ve inanın kumaşa göre çok daha hijyenik bir doku. Deri koltuktaki lekeler, ılık nemli bir bezle silinerek çıkarılabilir. Lekenin zorluğu halinde az deterjan maddesi içeren bir el sabunu yardımıyla temizlik yapılabilir; ancak hemen kurulamak şartıyla. Deri koltuklarınızı kesinlikle kimyevi maddeler, deterjan, benzin, tiner veya aseton gibi maddeler ile temizlemeye kalkmayın. Bu maddeler kullanılırsa derinin üzerindeki koruyucu tabaka ortadan kalkar ve deride onarılamayacak hasarlar oluşur.



Derinin üzerine kolonya gibi alkol içeren bir madde ya da portakal suyu gibi bir sıvı döküldüğünde 'hemen' temizlenmesi gerekir. Mümkünse beyaz, yumuşak ve temiz bir bez kullanın; ancak leke ağırlaştıysa ürünü aldığınız yerden firmanın önereceği leke sökücü ve bakım setlerine başvurun. Yılda bir kez olmak kaydıyla da möblenize periyodik temizleme bakımı uygulatın. Bu arada hazır l bir küçük tüyo, derilerinizi "portakal kabuğuyla" ovarsanız yepyeni bir görünüm elde edersiniz. Deri mobilyanız güneşle kaynaşmayı hiç sevmez, hele renkli bir deriyse renginin kaybolmasına sebep olursunuz.

Aynı zamanda radyatör gibi diğer ısı veren elemanlardan da uzak tutmalısınız kendilerini. Özellikle radyatör veya başka bir ısıtıcı cihazla arasında 40-50 cm olmasına mutlaka dikkat edin. Deriye zarar veren bir başka önemli faktör de, ev hayvanları. Evde kedi veya köpek besliyorsanız onların pençelerine maruz kalan deri mobilya ne yazık ki kısazamanda kötü bir görünüm alacaktır. Size küçük bir tavsiye, eğer çizikleriniz ve lekeleriniz ufak çaptaysa gaza batırılmış bir bezle silebilirsiniz. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp, aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz. Son uyarım da mobilyanızı aldığınız yerden garanti belgesi almayı asla unutmayın ve tabi her sefanın bir cefası olduğu gerçeğini de...

 
Geri
Üst