Derviş Muhammed Kimdir hakkında bilgi rica ediyorum

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Derviş Muhammed Kimdir hakkında bilgi rica ediyorum
Derviş muhammed kimdir ve hakkında hangi bilgiler mevcut doğum tarihi nereli gibi bilgileri rica ediylorum teşekkürler.
 
Merhabalar değerli misafirimiz umarız işinize yarar.
Derviş Muhammed Hayatı

Derviş Muhammed'in doğum târihi bilinmemektedir. 1562 (H.970) senesinde vefât etti. Evliyânın büyüklerindendir. İnsanları Hakka dâvet eden, doğru yolu göstererek saâdete kavuşturan ve kendilerine “Silsile-i aliyye” denilen büyük âlim ve velîlerin yirmincisidir.
Rûh ilimlerinde mütehassıs idi. Büyük âlim ve kâmil bir velî olan dayısı Kâdı Muhammed Zâhid’in derslerinde yetişti. Dayısına talebe olmadan önce, on beş sene nefsinin isteklerinden kurtulmak için mücâdele etmiş ve insanlardan uzak yaşamıştı.

Bir gün ellerini açıp, âcizliğini ve çâresizliğini Allahü teâlâya yalvararak arz etmişti. Âniden Hızır aleyhisselâm gelip; “Eğer sabır ve kanâat istiyorsan, Muhammed Zâhid’in hizmet ve sohbetine kavuşmakta acele et. O sana sabır ve kanâati öğretir.” buyurdu. Hemen Muhammed Zâhid’in yüksek huzûruna varıp, orada ilim tahsîl etti. Güzel terbiye görüp, kemâle geldi. Hocası ona, insanlara doğru yolu anlatmak, ebedî olan Cehennem azâbından kurtaracak şeyleri bildirmek için hilâfet verdi. Hocasının vefâtından sonra yerine geçip, Semerkand’da, doğru yoldan ayrılanlarla ve dîne sonradan sokulan bid’atlerle uğraştı. Bid’atleri yok etti. Çok velî yetiştirdi.

İnsanları Allahü teâlânın yoluna çağırmada çok gayret gösterdi. Talebelerinin terbiyesi husûsunda, insan üstü bir kuvvet ve gayrete sâhipti. 1562 (H.970) senesinde, ikinci binin yenileyicisi İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin dünyâya gelmesinden bir sene önce, Büster kasabasının Dasferar köyünde vefât etti. İnsanları irşâd için yetiştirdiği yüksek talebeleri pekçoktur. Bunların en büyüğü, oğlu Hâce Muhammed İmkenegî’dir.

1) Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye; (48. Baskı) s.1050

2) Umdet-ül-Makâmât; s.75

3) Hadâik-ül-Verdiyye; s.177

4) Reşehât Zeyli; s.5

5) Hadîkat-ül-Evliyâ; s.88

6) Behçet-üs-Seniyye; s.8

7) İrgâm-ül-Merîd; s.67

8) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c.13, s.378
 

Benzer Diğer Konularımız !

K
Cevaplar
1
Görüntüleme
862
TİTAN
T
K
Cevaplar
1
Görüntüleme
1K
TİTAN
T
K
Cevaplar
1
Görüntüleme
806
T
Geri
Üst