Destan Ve Masal Arasında ki Farklılıklar ve Benzerlikler Nelerdir ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Destan Ve Masal Arasında ki Farklılıklar ve Benzerlikler Nelerdir ?
destan nedir masal nedir destan ve masal destan ve masalın farkı destan ve masal arasında ki farklar destan ve masal arasında ki fark ile ilgili bilgiler burada melekler. Lise yıllarında ki Edebiyat bilgilerimizi şöyle bir yoklayalım melekler :) Alper Tunga, Oğuz Kaan, Ergenekon, meşhur Gılgamış size neyi çağrıştırıyor. Sakın Ergenekon kelimesini okuyunca yıllardır gündemde olan şu meşhur davayla ilgisi olduğunu sanmayın :D:D Bahsettiğimiz isimler Türklerin yazmış olduğu ünlü destanlardan birkaçı. Bir de evvel zaman içinde kelimeleriyle başlayıp, devlerin, cücelerin cirit attığı masallar. Bu makalemizde destan ve masal nedir, destan ve masal arasında ki farklar nelerdir, biraz bilgilerimizi tazeleyeceğiz..


destan-2b7.jpg


DESTAN
Destanlar, ülkelerin ulusal anlamda sahip oldukları en eski edebî metinlerdir. Bu nedenle de devletlerin oluşum süreçlerine ait olayları, toplumları derinden etkileyen savaş, göç, doğal afetleri konu edilir. Pek çoğu da ulusun hangi soydan geldiği, nasıl türediği ile ilgili bilgi verir. Destanlar sözlü ürünlerdir. Sonradan yazıya geçirilmiştir. İlk başlarda manzum olarak yazılmıştır, daha sonra manzum-nesir karışık yazılmışlardır.


keloglan-297.jpg


MASAL
Olağanüstü olaylarla örülü, olağanüstü varlık ve kişilerin başlarından geçen, zaman ve yer kavramları belli olmayan ilgi çekici edebi metinlere masal denir.
Masallar duyulan geçmiş zaman, şimdiki zaman, geniş zamanla anlatılır. Masalların başında, sonunda ortasında, uygun yerlerinde yerine göre uzun, yerine göre kısa kalıplaşmış sözler vardır. Bunlara masal tekerlemesi denir.


Masal ile Destan Arasındaki Benzerlikler :
1. Her iki türde de olağanüstü kahramanlar ve olaylar vardır.
2. Her ikisi de anonimdir.
3. Asıl kahramanlar ön plandadır. Kahraman; gücü, kuvveti temsil eder, her zaman doğruyu yapar.
4. Her iki türde de benzer motifler vardır. Rüya, aksakallı ihtiyar, kırklar (3- 7 – 40) motifleri gibi benzer motifler vardır.
Masal ile Destan Arasındaki Farklılıklar :
1. Masal hayâl mahsulüdür. Destanlarda ise olağanüstü olaylarla gerçek olaylar birleştirilmiştir.
2. Destanlarda zaman ve mekân kavramı belirlidir. Masallarda ise belli değildir.
3. Destanların hususî anlatıcıları vardır. Manzumdurlar (zamanla nesir hâline gelmişlerdir) saz eşliğinde söylenirler. Masalların da hususî anlatıcıları vardır, nesir şeklindedirler. Saz eşliğinde söylenmezler.
4. Masallarda amaç bir ders vermektir. Destanlardaki amaç ise bir milletin geçmişini anlatmaktır.
 
Geri
Üst