Dikkat Dağınıklığı Nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Dikkat Dağınıklığı Nedir?
Dikkat dağınıklığı aşırı stres, çok çalışma, zihnin meşgul olması nedeniyle zaman zaman pek çok insanda normal olarak görülebilmektedir. Stresi azaltmak, çalışma temposunu düşürmek ve zihni meşgul eden sorunların çözülmesiyle birlikte kişi eski konsantrasyonunu sağlayabilir. Bunun dışında ruhsal bir rahatsızlık olarak ADHD (erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) kişinin koşullarından bağımsız olarak dikkatinin dağınık olmasına neden olabilir. Tedavisinde ilaçlar, terapi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gibi yöntemler birlikte ya da ayrı ayrı kullanılabilir.


di.jpg




Teşhis: Dikkat dağınıklığı diğer pek çok ruhsal sorunda olduğu gibi normal yaşamda kolay fark edilmeyen belirtilere sahip olmakla birlikte bir uzman tarafından kısa sürede teşhis edilebilir. Bazı durumlarda ise kendisinde dikkat eksikliği olduğunun farkında olmayan hasta depresyon, kaygı veya bağımlılık nedeniyle bir uzman kontrolüne gidebilir ve tüm bunların nedeni dikkat eksikliği bozukluğu çıkabilir.

Yetişkinlerde görülen dikkat eksikliği çocukluk döneminde yaşanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna dayanmaktadır. Kişinin geçmişi sözlü olarak araştırılır ve tıbbi kayıtlar kontrol edilir. Uzman öğrenme güçlüğü, anksiyete veya duygusal bozukluklar gibi diğer problemlerin bulunup bulunmadığını kontrol eder. Bunun için fizik muayenenin yanı sıra her zamanki psikolojik testler kullanılabilir.



Tedavi: Yetişkinlerde dikkat eksikliği bozukluğu tedavisinde ilk yöntem olarak aynı çocuklarda olduğu gibi ilaç kullanılabilir. Uyarıcı özelliği bulunan ilaçların yanı sıra antidepresanlar ile beyin kimyasalları olan dopamin ve norepinefrin salgılanması hedeflenebilir. İlaçların efektleri çocuklarda ve yetişkinlerde farklı olabilir. Başka bir rahatsızlık nedeniyle düzenli olarak kullanılan ilaçların dikkat eksikliği için kullanılan ilaçlar ile etkileşimleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Tedavi için kişinin eğitimi ve psikoterapiden yararlanılabilir. Hastalık hakkında daha çok bilgi edinmek, belirtilerinin farkında olmak kişiyi olumlu yönde etkileyecek ve hastalık üzerinde kontrol sağlamasını kolaylaştıracaktır. Hastanın yapması gereken aktivitelerin detaylı olarak yer aldığı günlük, haftalık ve aylık takvimler tedaviye yardım amacıyla kullanılabilir. Bu tip düzenlemeler dağınıklığı azaltır ve dikkatin yoğunlaşmasını sağlar.

Psikoterapi ise dikkat eksikliği bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan davranışların tanımlanması ve anlaşılması için kullanılabilir. Bu kişinin sosyal çevresiyle olan ilişkisini geliştirmeye, eşi ve ailesiyle ilgili iletişim sorunlarını gidermeye yardımcı olabilir.

Dikkat eksikliği bulunan ve tedavinin farklı aşamalarını yaşayan hastaların oluşturduğu destek grupları kişinin kendini yalnız hissetmesini ve toplumdan soyutlanmasını engelleyebilir. Destek gruplarında hastalığın getirdiği olumsuzluklarla baş etme yöntemleri, belirtilerin günlük yaşama etkisi gibi konularda yapılan paylaşımlar günlük yaşamı düzenlemeye yardımcı olabilmektedir.
 
Geri
Üst