Diş bakımı

suskun_gız

Yeni Üye
Üye
Diş bakımı
Günümüzde artık tıbbın her alanında olduğu gibi diş sağlığında da,koruyucu hekimlik ve erken tanı önem kazanmış durumdadır.
Bu bilginin daha kolay ulaşılabilirliği ve bireylerin bilinçlenmesiyle paralel bir gelişimdir. Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelere baktığımızda onların çocukluklarından itibaren , hayatlarında sürekliliği olan bir diş hekimi olduğunu görürüz.
Bu öyle bir aşamadadır ki, artık diş kayıtları diye bir olgu vardır.
Bizimki gibi ülkelerin vatandaşları için diş hekiminin sürekliliği eskiden bir lüks belirtisi iken bu da yavaş yavaş değişime uğramaktadır.Yılda en az iki kez diş hekimi kontrolünden geçmek bir lüks değil,zorunluluktur.
Bu kontroller sayesinde,bir diş yitirilmeden erken tanı yöntemleriyle müdahalesi yapılabilir.Özellikle diş çürüklerinin ,dişeti hastalıklarının önlenmesinde hekim kontrolü çok önemlidir.
Bunun yanında her gün yapmamız gereken bir ağız be diş bakımı olduğunu unutmamalıyız.Özellikle tatlı ve asitli gıdalar tükettikten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız .Genel olarak günde iki kez fırçalamanın yeterli olduğu görüşü yaygındır.Ama bu bakımın da püf noktalarını iyi bilmeliyiz.
1-Diş Fırçalama Tekniği
Doğru Fırça seçimi:
En uygun fırçalar; naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere kadar rahat ulaşabilmesi açısından fırçanın kafasının fazla büyük ve sapının çok düz olmaması tercih edilir. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır.
Diş Macunu Seçimi:
Piyasada genelde kontrolsüz macun satışı yoktur.Sizin kokusundan rahatsızlık duymayacağınız bir macun, işinizi görecektir.Ama florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır.
Ama;içeriğinde fazla kullanımda diş minesine zarar verecek maddeler olan bir macun seçmemeye özen göstermelisiniz.Bunun için de satın alırken kutuyu okumalısınız.Diş parlatma tozları,dışardan gelen beyazlatma ürünleri de doktorunuza danışmanız gereken ürünlerdir.Abartılı kullanımı ne yazık ki diş sağlığınız açısından sakıncalıdır.
Fırçalarken:
-Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır.
-Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır
-Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır.Fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.
-Sonra ise, dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.
-Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir.
-Son olarak da dil üzerinin fırçalanması,dil üzerindeki artık ve oluşumların tekrar dişe yapışmasını önleyecektir.
-Unutmayın!!!Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.
Diş İpi Kullanırken
-Dişler fırçalandıktan sonra diş ve diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılır. Bu artıklar en önemli çürük nedenlerindendir.
-Otuz santimetre kadar diş ipi alınır. Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. İpin bir bölümü ortada kalmalıdır.
-Ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilir.İp, dişler arasından geçirilir. Bu hareket sırasında sert olunmamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. Bu sırada sert ve kontrolsüz hareketler yapmamak,dişetinin kesilmememsi açısından önemlidir.
-Aynı uygulama başka bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır
 
Geri
Üst