Dış gebelik geçirenler dış gebeliği nasıl anladınız?

Uzman SühaN

Administrator
Dış gebelik geçirenler dış gebeliği nasıl anladınız?
Günümüzde pek çok anne adayının karşılaşma ihtimalinin bulunduğu dış gebelik ile bebek sahibi olamama ihtimali doğmaktadır. Peki dış gebelik nedir sorusuna cevap olarak kapsamlı bir açıklama yapılırsa tam olarak neyi gerektirir. Tıp dilinde ektopik gebelik olarak bilinen dış gebelik, sperm ve yumurtanın döllenme aşamasının rahim içerisinde değil de dış ortamda gerçekleşmesi durumudur. Fetüs içerisinde bulunan çift taraflı konumlanmış olan fallop tüplerinde gebeliğin gerçekleşmesi ve embriyo oluşumu sonucunda embriyo fazla gelişemez ve ölür. Bu durum cerrahi müdahale gerektiren bir işlem olabildiği gibi erken müdahale durumunda ameliyatsız olarak da yapılabilmektedir.

dı.jpg





Dış gebelik nedir sorusuna cevap anlamında fetüs dışında istemsiz olarak fallop tüplerinde gelişen embriyonun yaşamını sürdürememesi ve gebeliğin sona ermesi durumudur. Bu aşamada anne adayının zarar görmemesi için cerrahi müdahale için hızlı davranılması gerekmektedir. Dış gebeliğin pek çok türü olmasına rağmen en sık görüleni fallop tüplerinde gelişen ektopik gebeliktir. Rahim dışındaki tüm bölgelerde embriyo gelişebilmekte fakat beslenme ihtiyacını karşılayamadığı ve alan kısıtlı olduğundan gelişimi durmakta ve ölüm gerçekleşmektedir.

Dış gebelik durumunda annenin risk altında olmasının ana sebebi ise embriyonun gelişecek ortama sahip olmadığından büyüme aşamasında içinde bulunduğu zarı eritmesi ve damarların çatlamasına neden olmasıdır. Bu durumun sonucunda kanama başlar ve böylelikle dış gebelik oluştuğu anlaşılır. Çabuk müdahale edilmesi gerekmektedir, aksi halde annenin ölümüne kadar sonuçlanabilecek bir süreci beraberinde getirir. Erken teşhis edilmesi halinde tedavi süreci ameliyat gerektirmeyen çok küçük operasyonlar şeklindedir. Damar yolundan verilen ilaçlar ile dış gebeliğin kontrolü sağlanmaktadır.

Dış Gebelik Belirtileri ve TedavisiAnne adayları için normal başlayan gebelik süreci dış gebelik durumuna geldiğinde birkaç hafta içerisinde komplikasyonlar ile açığa çıkar. Dış gebelik nedir konusuna açıklık getirmek gerekirse genetik faktörlerin ya da anormalilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilen dış gebelik her anne adayı için bir tehdit olarak karşılaşılabilen durumdur. Gebeliğin ilk haftalarından itibaren kontrole gidilmesi halinde olası bir dış gebelik hali cerrahi müdahale gerektirmeden kontrol altına alınabilecektir.

Risk oluşumunu engelleyebilmek adına hamileliğin ilk evrelerinde düzenli olarak kontrole gitmek gerekmektedir. Rahim içerisinde yumurtanın döllenme aşamasında rahime ulaşamaması ve tüplerde ya da dış bölgede kalması halinde ortaya çıkan bu gebelik türü rahatsızlık, apandist sıkıntısı yaşayan anne adaylarında daha sık olarak ortaya çıkmaktadır. Dış gebelik nedir konusunda fikir sahibi olan bu konuda bilinçli hareket eden anne adayları çoğaldıkça sıkıntı daha da azalacaktır.
 
Geri
Üst