Diş ve Peynir :)

Moss

Üye
Üye
Diş ve Peynir :)
Ah ah çok çektim çokkkkk :) Buyrun :)



Diş çürükleri, ağzımızda bulunan bakterilerin şeker ve türevlerini fermente etmesi sonucu diş dokusunda oluşturdukları bir harabiyettir. Günümüzde diş çürüklerinden korunmada birçok etkili yöntem bulunmaktadır. Bunlar; diş fırçalama, diş ipi kullanımı, diyet kontrolü ve düzenli diş hekimi kontrolleri şeklinde sıralanabilir. Yapılan çalışmalar, diş çürüklerinden korunmada doğal bir besin olan peynirin çok önemli bir rolü olduğunu ispatlamaktadır.

Peynir içersinde mineral olarak yüksek oranda Kalsiyum ve Fosfat bulunur. Diş minesindeki mineral oluşum da ağırlıklı olarak Kalsiyum ve Fosfat´tan oluşmaktadır. Diş çürükleri de aslında; diş minesinden kalsiyum ve fosfat gibi iyonlarının çözünmesi sonucu mineral kaybı neticesinde meydana gelmektedir.

Sütle gelen Remineralizasyon (diş yenilenmesi)

Süt ürünlerinde ve özellikle beyaz peynirde bulunan bir fosfoprotein olan Kazein, Kalsiyum ve Fosfatla etkileşerek doğal bir oluşum meydana getirir. Bu oluşum diş üzerinde bir depo vazifesi görerek diş çürüklerinde oluşan mineral kaybını engeller. Ayrıca dişler üzerine bakterilerin yapışmasını ve çoğalmasını da önlemektedir. Tüm bunlara ek olarak kazein, başlangıç çürüklerinin remineralizasyonu, yani dişin tekrar sağlıklı yapısına kavuşmasını da hızlandırmaktadır. Bu peynirin bilinen en önemli çürük önleyici özelliğidir.


Diş çürüklerinin oluşumunda tükürüğün tamponlama kapasitesi çok önemli bir faktördür. Örneğin yenilen herhangi bir yemek veya atıştırmadan sonra, bakteriler bu besinleri fermente ederek ortama asit salınımı yaparlar. Bu asidik ortam diş yüzeyinden minerallerin çözünmesine yani diş çürüğünün başlamasına sebep olur. Bazen bu durum tükürüğün koruyucu ve yıkayıcı özelliklerinden dolayı çürük oluşmadan atlatılabilir. Ama çoğunlukla bu asidik ortam yavaş yavaş diş çürüklerinin ilerlemesine ve ansızın dişlerde çürük oluşumlarının görülmesine sebep olur. Peynir, hem tükürük akış hızını arttırır hem de tükürüğün kompozisyonu değiştirir. Tükürüğün akış hızındaki artış dişlerin doğal bir temizlenme yoludur. Kompozisyonundaki değişiklik ise tükürüğün tamponlama kapasitesini arttırarak asidik ortamın düzelmesini sağlar. Özellikle yemeklerden sonra diş fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda bir parça peynir yenmesi tükürük üzerine yaptığı olumlu etkilerden dolayı diş çürüklerinden korunmada çok iyi bir tercih olabilir.

Peynir sevmiyorsa çözümü var

Peynir özellikle çocukların tadını sevmediği bir besin grubudur. Eğer çocuğunuz veya sizler, peyniri tadından dolayı yemekten kaçınıyorsanız artık bunun da bir çözümü var. Günümüze kadar bu kadar olumlu etkileri olan kazeinin diş macunlarına katılabilmesi mümkün olmamıştı. Yeni bir teknoloji sayesinde diş macunu formunda üretilen ve içerisinde doğal yolla elde edilmiş olan kazein ve kalsiyum-fosfat içeren bazı ürünler piyasaya sürülmüştür. Bu ürünler özellikle hamileler ve çocuklarda diş çürüklerinin önlenmesinde çok iyi bir alternatif olarak kullanılabilmektedir.
 
ilginç gerçekten allahtan ben bayılırım peynire kızlarımda haliyle yerler parmaklarına sağlık canım:D
 
Geri
Üst